locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako očistiti svijetli trosjed od tkanine

Objavljeno: 2021-12-02 15:36:37
Kategorija: Blog

Tapecirani trosjed daje interijeru ugodnu atmosferu, središte je dnevnog boravka i istovremeno njegov glavni komad namještaja. Čist i njegovan namještaj izlog je svakog doma i domaćina.

Na trosjedu provodimo većinu slobodnog vremena. Odmaramo se na njemu nakon posla, opuštamo se s knjigom u ruci, pijemo popodnevnu kavu i gledamo TV.

Nije lako držati trosjed netaknutim ako u kući ima djece ili životinja. U prisutnosti djece, mrlje nastaju iznenađujućom brzinom. Posebno je teško očistiti presvlake od većih mrlja, te je izuzetno važno pravilno brinuti i čistiti tapecirani namještaj.

Trosjed, dvosjed ili kutna garnitura su komadi namještaja koji se vrlo intenzivno koriste, zato je često podložan mrljama. Kako se nositi s njima? Kako očistiti kauč učinkovito i temeljito?

Ovo su neki naši prijedlozi!

 

Prvi korak je najvažniji - proučite prije nego što očistite


Postoji nekoliko čimbenika koje morate imati na umu kada odlučujete kako pravilno očistiti kauč od tkanine.

Morate pregledati upute proizvođača:

 

Uvijek provjerite upute za čišćenje koje se nalaze na etiketama prije nego što pokušate ukloniti mrlje s kauča ili osvježiti kauč. Ako to ne učinite, možete potpuno uništiti vaš kauč.

 

Posebne oznake na etiketama mogu odgovoriti na mnoga pitanja o čišćenju:


Ako ne možete pronaći upute proizvođača, ne brinite. Na vašim jastucima kauča treba biti oznaka koja vas upućuje na važne činjenice, kao što je je li materijal topiv u vodi. Imajte na umu da se jedna strana etikete može odnositi na čišćenje same presvlake za kauč, dok će druga pružiti informacije za pranje samih jastuka. Prije čišćenja provjerite gledate li ispravnu stranu.

 

Ispravno čitanje oznake za čišćenje može vam uštedjeti mnogo vremena i novca:


Obično ćete pronaći jedno od četiri slova na oznaci za čišćenje vašeg kauča. Evo što svaki znači:

W — Ovaj materijal možete očistiti vodom.

S — Nema vode. Z ačišćenje ćete morati koristiti posebno sredstvo na bazi otapala.

WS — Na ovoj sofi možete koristiti vodu ili sredstvo za čišćenje na bazi otapala.

X — Isključivo usisavanje.

 

Nikada ne biste trebali ignorirati preporučene metode čišćenja:


Voda se može činiti bezazlenom, ali ako je koristite za čišćenje kauča koji posebno zahtijeva sredstvo za čišćenje na bazi otapala i ništa drugo, čeka vas neugodno iznenađenje. Vjerovali ili ne, voda će zapravo ostaviti mrlju na vašem namještaju. Nemojte riskirati i držite se oznaka. Proizvođač zasigurno zna što je najbolje za vaš kauč.

 

Kako pravilno očistiti trosjed
 

Usisavanje garniture je vrlo bitno
 

Osnova za njegu trosjeda treba biti često usisavanje cijele površine, posebno nabora i teško dostupnih kutaka. Pažljivo čišćenje malih mrlja omogućit će da izbjegnete brzo trošenje tkanine.

Usisavanje presvlaka treba obaviti najmanje jednom tjedno, jer time sprečavate nakupljanje prašine i njezino prodiranje duboko u materijal trosjeda. Trosjedi, kutne garniture, sofe, i dvosjedi mogu se očistiti posebnim vrhom usisavača sa dlačicama. Ova vrsta čišćenja omogućuje vam da se riješite suhih mrlja i prašine koja je duboko ušla u namještaj, važno je zapamtiti da nježno trljate četku o materijal.

Da biste uklonili kosu i dlake, najbolje je da posegnete za rolom dizajniranom uglavnom za odjeću, a njome možete osvježiti i tepihe. Nakon usisavanja, presvlake biste trebali obrisati vlažnom maramicom za namještaj, čak i ako na njemu nema značajnih tragova prljavštine. Usisavanje je prva faza uklanjanja prljavštine, tek nakon ove faze možemo prijeći na sljedeće korake čišćenja trosjeda.

 

Brza reakcija - najbolji prijatelj uspješnog rješavanja mrlja
 

Kada gledamo filmove ispred televizora, često jedemo grickalice. Slučajno ostavljamo masne mrlje ili mrlje od prolivenog pića.

Važno je brzo reagirati na mrlje tako da prljavština ne uđe duboko u materijal namještaja. Za brzo uklanjanje mrlja najbolje je koristiti dječje vlažne maramice, nježne su i ne ostavljaju neželjene mrlje u obliku pruga. Svijetli trosjed posebno je lako trajno zaprljati, pa je važno često čišćenje.

 

Čime očistiti trosjed
 

Kao što smo već spomenuli, bitno je provjeriti postoji li na garituri uputa ili napomena za čišćenje. Sredstva za čišćenje tapeciranog namještaja treba odabrati ovisno o materijalu od kojeg je izrađena presvlaka. Posebno jake kemikalije mogu izblijediti tkaninu na mjestu primjene. Postoje mnogi šamponi posvećeni uklanjanju mrlja s presvlaka. Mrlje treba uklanjati prema uputama na proizvodu.

 

Neke tkanine zahtijevaju posebnu njegu odnosno posebno sredstvo za čišćenje
 

Neke tkanine za presvlake su vrlo osjetljive i trebali biste biti posebno oprezni kada ih čistite. Previše trenja može uzrokovati lokalno posvjetljivanje materijala, koji će nakon sušenja izgledati kao zabrinjavajuća mrlja.

Sredstvo za čišćenje treba nanijeti na presvlake spužvom ili krpom. Uz spore i nježne pokrete, presvlake treba obrisati. Bolje je to učiniti sporije i preciznije nego čvrsto trljati materijal brzim tempom.

Postoje i proizvodi koji omogućuju pranje presvlake trosjeda kod kuće. Mnoge tvrtke i trgovine u svojoj ponudi imaju posebne pjene za čišćenje presvlaka namještaja. Ove vrste proizvoda ostavljamo oko sat vremena kako bismo učinkovito očistili trosjed, nakon tog vremena na mjestu pjene nastavljamo s čišćenjem krpom. Mjesto gdje je proizvod ostavio mokru mrlju treba temeljito osušiti.

Prilikom čišćenja ne smijemo zaboraviti na dodatne drvene ili metalne elemente koje ima naš trosjed. Prašina se najčešće sakuplja u ukrasnim letvicama. Nažalost, vrlo je lako napraviti mrlje sredstvom za drvene elemente, pa bismo u tu svrhu trebali koristiti krpu na koju ćemo nanijeti malu količinu preparata i očistiti drvene elemente.

 

Čišćenje trosjeda prirodnim sredstvima
 

Mnogo povoljnije rješenje za čišćenje
 

Postoji mnogo učinkovitih metoda čišćenja presvlaka od tkanine pomoću prirodnih proizvoda. Ovo je daleko najpovoljnije rješenje. Čišćenje prljavštine treba započeti proizvodima koje svatko ima kod kuće.

Limunska kiselina


Možemo očistiti trosjed od mrlja limunskom kiselinom otopljenom u vodi. Ova otopina omogućuje čišćenje materijala trosjeda od masnih mrlja i prolivene kave ili čaja.

 

Talk ili kreda


Još jedan način kako očistiti kauč je korištenje talka ili krede na prljavštini. Čišćenje ovom metodom uključuje sipanje sipke tvari na mrlju, a zatim morate pričekati nekoliko minuta i obrisati bijeli prah.

 

Alkohol ili benzin - ali oprezno


Za tvrdokornije mrlje možete koristiti malu količinu alkohola ili benzina lagano trljajući područja zaprljanog materijala. Vrlo je bitno koristiti jako malu količinu ovih tekućina i na kraju, nakon nanošenja, dobro isprati vodom.

 

Svemoguća soba bikarbona


Još jedan prirodni način čišćenja trosjeda je posipati zaprljani element sodom bikarbonom i ostaviti nekoliko sati. Proces čišćenja možete pospješiti laganim prskanjem posutog područja vodom. Ostatak sode bikarbone može se lako usisati usisavačem.

 

Ne zaboravite nježno očistiti ostatke svih proizvoda i nikako ne koristite prevelike količine pripravaka za čišćenje.

 

Brza reakcija i dosljednost u održavanju
 

Kao što možete vidjeti, nisu potrebna skupa specijalizirana sredstva za uklanjanje mrlja. Najvažnija je brza reakcija na nastale mrlje i često usisavanje.

Svježe mrlje mnogo je lakše ukloniti. Važno je zapamtiti da je svaki trosjed izrađen od različitog materijala, i svaki zahtijeva drugačiju tehniku uklanjanja mrlja.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!