locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako odabrati dobar trimer?

Objavljeno: 2022-07-21 13:08:13
Kategorija: Blog

 

Dolaskom proljeća, zatim i ljeta, vrijeme je za veću brigu o izgledu travnjaka. Prekrasan travnjak najljepši je ukras svakog vrta - stoga se vrijedi pobrinuti da bude u dobrom stanju. Briga o travnjaku uključuje redovito zalijevanje, košnju i obrezivanje. To je, između ostalog, jedan od zadataka trimera za travu. Koji je model najbolje odabrati? O čemu je važno voditi računa prilikom kupnje trimera? Provjerimo!

 

 

Na što treba paziti pri kupnji trimera?

 

Trimeri, poznati i kao benzinske kose, niz su različitih proizvoda koji pomažu u brizi za lijep izgled travnjaka. Različite vrste trimera pogodne su u isto tako različitim situacijama pa je važno razmotriti odabir pravog modela.

Trimer je proizvod koji pomaže kositi travu na teško dostupnim mjestima - oko drveća, grmlja, elemenata male arhitekture. Za košnju trave na malim ili velikim parcelama može biti koristan specifičan model trimera. Na manjim parcelama i mjestima za koje je potrebna preciznost, odgovarat će manji trimer. Veći modeli trimera, s druge strane, bit će idealni za rad na velikim i teško dostupnim mjestima do kojih tradicionalne kosilice nemaju pristup – npr. na padinama ili u jarcima.

Na tržištu je dostupan širok asortiman pa prije kupnje provjerite ne samo o kojoj se veličini trimera radi, već i načine napajanja i tehničke parametre kao što su snaga motora, duljina ručke, konstrukcija i slično.

 

 

Koje su najpopularnije vrste trimera?

 

Trimeri za travu su podijeljeni uzimajući u obzir način na koji se uređaji napajaju. Popularni su benzinski i električni trimer. Svaki od modela ima svoje prednosti i nedostatke, a to je potrebno uzeti u obzir prije kupnje uređaja.

 

 

Električni trimer

 

Električni trimeri rješenje su za male vrtove. Električni trimer zahtijeva spajanje na električnu struju, tako da će u blizini biti potrebna električna utičnica. Stoga se ne može koristiti u svakoj situaciji zbog ograničenja električnog kabela.

Obično električni trimeri također imaju manju snagu od modela s motorom s unutarnjim izgaranjem, ali su manji i lakši, dobri su za rad u vlastitom vrtu, izravnavanje travnjaka, za rezanje trave u blizini grmlja ili na malim padinama. Veći modeli mogu imati teleskopsku ručku kao i dodatne ručke.

 

 

Benzinski trimer

 

Na velikim površinama i u područjima gdje kabel za napajanje ne može doseći, bolje je koristiti benzinske trimere. Kao i kod kosilica, ima veću snagu od električnog trimera, modeli mogu biti stvarno veliki i prilagođeni za rad na velikim površinama. Loša strana, međutim, je miris ispušnih plinova i velika buka koju proizvodi motor.

Velika prednost je i mobilnost ovog proizvoda – benzinski trimer ne zahtijeva trajnu vezu s električnom energijom i može se koristiti svugdje na parceli ili izvan nje. Obično, zbog svoje veličine ima i veći promjer rezanja trave. S učinkovitim motorom dolazi ugodniji rad na većim površinama, tako da će njega travnjaka biti mnogo ugodnija i brža.

 

 

Što je bolje? - električni ili benzinski trimeri?

 

Odlučiti se na jedan od modela stoga neće biti jednostavan zadatak. Kvalitetne proizvode karakterizira upotreba visokokvalitetnih materijala, pažnja prema izradi, a time i – trajnost i pouzdanost. Velika prednost električnih trimera je ekonomičnost, električna energija je definitivno jeftinija od goriva. S druge strane, modeli s motorom su mobilni modeli koji se mogu koristiti čak i izvan parcele.

Na velikom području benzinski trimeri zasigurno će raditi bolje, električni modeli dobra su opcija za košnju na maloj udaljenosti od kuće.

 

 

Ili možda bežični trimer za travu?

 

Dakle, postoji li proizvod koji kombinira prednosti električnih i benzinskih trimera? Apsolutno! To su praktični bežični trimeri. Kombiniraju uštedu električne energije i praktičnost korištenja.

Bežični trimer ima bateriju koja se puni prije upotrebe uređaja. Zahvaljujući tome, ne morate brinuti o dugim kabelima, povlačeći ih iza sebe. Takav trimer obično nema istu snagu kao benzinski trimer, ali omogućuje košnju bez trajnog priključka na električnu energiju i omogućuje vam da se brinete o stanju mjesta nedostupnih tradicionalnim kosilicama. Ovo je vrlo praktično rješenje.

Jedina mana bežičnog trimera je će što zahtijeva redovito punjenje kako bi mogao raditi. Širina reza, a time i širina košnje, nije velika, ali sam uređaj je vrlo praktičan.

 

 

Koji su parametri trimera važni?

 

Osim načina napajanja, snaga motora je također iznimno važna. Što je veća snaga motora, to će se moći postići veći okretaji, zahvaljujući kojima će rad biti učinkovitiji i brži. Također je važno koji je rezni disk montiran – to može biti metalni disk ili mehanizam s reznom niti (flaks).

Neovisno o modelu, dobro je ako trimer ima podesivu ručku. Praktična teleskopska ručka omogućit će vam podešavanje visine uređaja visini korisnika, a to će osigurati visoku udobnost rada. Podesivu ručku ima većina modela na izgaranje. Za velike modele uređaja vrijedi voditi računa da trimer ima i dodatnu ručku za držanje, što će rad učiniti ugodnijim. Posebni pojasevi koji su pričvršćeni na trimer također će pridonijeti većoj udobnosti.

 

 

Najbolji alati za košnju trave

 

Dakle, koji će trimer biti najbolji? Prikladni benzinski trimeri velike snage su uređaji koji imaju visoke maksimalne okretaje i mogu pomoći u održavanju dobrog stanja travnjaka. Širinu reza, odnosno širinu diska ili mehanizma s niti, treba prilagoditi potrebama korisnika.

Za mala područja oko kuće bolja investicija bit će električni ili baterijski trimeri. Košnja padina i jaraka ili velikih površina izvan privatnih zemljišta posao je za modele s motorom na izgaranje. Odgovarajući model značajno poboljšava brzinu i učinkovitost rada.

 

 

Briga o uređaju

 

Pouzdanost i trajnost trimera rezultat je brige o uređajima. Nakon svake uporabe potrebno je očistiti trimer od ostataka trave. Važno je i zamijeniti flaks i nož, kao i redovito oštrenje samoga noža. Zahvaljujući pravilnoj njezi, uređaju ćete osigurati duži radni vijek.

Ne zaboravite voditi računa i o samome sebi. Koristite odgovarajuću zaštitu tijela – tijekom košnje, trava koja se raspršuje može naštetiti koži. Shodno tome, zaštite i oči zaštitnim naočalama, koristite i zaštitne rukavice.

 

 Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!