locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako odabrati idealan stol za tinejdžera

Objavljeno: 2021-10-27 11:05:42
Kategorija: Blog

 

Na pragu nove školske godine, mnogi od nas suočavaju se s izazovom uređenja sobe za tinejdžere. Riječ "izazov" ovdje se ne pojavljuje bez razloga, razumjet će je svatko tko je barem jednom pokušao urediti sobu za tinejdžera. Ovaj zadatak zahtijeva pristup temi s velikom mirnoćom, količinom umjetnosti i kompromisa. Uostalom, svatko od nas nekada je bio tinejdžer i sigurno se sjeća kako je to kada moda prevlada funkcionalnost. Prije nego što se vaše dijete suoči s novim školskim izazovima, ponudite mu da zajednički uredite sobu. Idite u kupovinu zajedno i potražite savršen stol, koji će u sobi istovremeno biti funkcionalno i moderno mjesto za rad, učenje i igru.

 

Stol za tinejdžera? Razmišljajte kao tinejdžer!

 

Soba za tinejdžere je mjesto gdje se mora nalaziti udoban namještaj kao što su: sofe, kreveti, ormari, komode, police za knjige, TV ormari, taburei, uredske fotelje i stolice te stol za rad.

Poteškoća u stvaranju savršenog ambijenta leži u pronalaženju kompromisa i kombiniranju različitih ukusa između roditelja i djeteta. Tinejdžer obično ima vrlo specifičnu predodžbu o svojoj sobi. Dizajnerska, moderna – jednom riječju „cool“, koja često ne ide ruku pod ruku s funkcionalnošću i ergonomijom.

Prije nego što kažete "ne" djetetovoj ideji, razmislite o svim prednostima i manama. Pokušajte gledati njegovim očima i staviti se na njegovo mjesto. Namještaj za tinejdžera, koji trenutno nude proizvođači, vrlo je često nešto između funkcionalnosti i dizajna. Može se ispostaviti da se vaše dijete ne mora odreći svog komada namještaja iz snova u korist njegove praktičnosti. Zajednička kupovina namještaja za sobu tinejdžera može vam pomoći da pronađete namještaj koji će vam oboje odgovarati.

 

Pamtite!

Stol koji odaberete za svoje dijete služit će mu sljedećih nekoliko godina njegovog tinejdžerskog života. Vjerojatno dok ne završi srednju školu, upiše se na željeni studij i napustiti obiteljski dom. Za njim će vaše dijete većinu vremena provoditi učeći, radeći i slijedeći svoje strasti. Stoga treba uzeti u obzir djetetove potrebe i očekivanja.

 

Kako odabrati stol za tinejdžera? Na što obratiti pažnju?

 

Postoji nekoliko posebnih značajki na koje vrijedi obratiti pažnju pri odabiru stola. U potrazi za savršenim stolom za tinejdžera, možete si pomoći radeći njegov dizajn ili zapisujući sve one elemente namještaja u sobi koje bi trebalo imati.

Veličina površine stola

Prvi parametar na koji treba obratiti pažnju je radna ploča, osobito njezina duljina i širina. Veličina stola u praksi će značiti udobnost i ergonomiju, a to može biti stvarno neprocjenjivo. Prilikom odabira savršenog stola za tinejdžera, razmislite za što će sve koristiti stol. 

Može se ispostaviti da će osim učenja, dijete provoditi vrijeme za stolom, razvijajući svoju kreativnost, talente ili raditi na računalu. Trebao bi biti dovoljno velik za smještaj opreme koju koristi tinejdžer i istovremeno ostaviti slobodan prostor za knjige i drugi pribor za učenje.

Prije odabira namještaja u sobi, provjerite može li na stol stati računalo, knjige, bilježnice i pomoćni pribor. Treba potražiti stol s ladicom za izvlačenje tipkovnice, što će pomoći uštedjeti prostor na radnoj površini.

Visina stola

Visina stola uvijek mora biti savršeno usklađena s uzrastom djeteta. Lako je reći, teže je izvesti. U ovoj dobi djetetu se događa najbrži rast i razvoj. Proizvođači namještaja za mlade pronašli su savršeno rješenje za to – stol koji raste s djetetom. Ovo je fantastično rješenje za one koji ulaze u razdoblje intenzivnog rasta. Fenomen namještaja sastoji se u podesivoj visini stola i mogućnosti prilagodbe trenutnoj visini djeteta.

Savjet roditeljima!

Stol će biti prilagođen potrebama djeteta ako će, sjedeći pored njega, imati ravna leđa i moći će odmoriti ruke na stolu bez pretjeranog savijanja. Između ramena i podlaktice treba formirati pravi kut. Noge osobe koja sjedi za stolom trebaju biti čvrsto na tlu.

 

Estetika stola

 

Kada tražite odgovarajući stol, vrijedi obratiti pažnju na njegov izgled i dizajn. Vjerojatno vam tinejdžer neće dopustiti da razmišljate o tome i tražit će najnoviji model iz ovogodišnje kolekcije. Potražite stol koji će stilski odgovarati ostatku namještaja koji se već nalazi u sobi.

Ako ne želite napraviti stilski gaf i odabrati stol koji će se savršeno uklopiti u cijeli dekor sobe za vašeg učenika, vodite se načelom kombiniranja sličnih boja.

Bijeli stol će se uklopiti u sobu s bijelim namještajem.  Odaberite stol u boji prirodnog drva ako namještaj za uređenje sobe ima upravo takvu boju. Za sobu igrača odaberite tamni stol s udobnom foteljom. Nemojte riskirati neobične i iznimno kontrastne kombinacije, uzmite u obzir mišljenje djece. Njihova soba treba biti njihovo kraljevstvo. Najbolji stol je onaj koji će usrećiti korisnika.

 

Dodaci za stol

 

Stol za mlade sam po sebi može biti jednostavan komad namještaja, bez dodatnih elemenata i ukrasa. Međutim, prilikom kupnje treba razmisliti jer oni mogu značajno olakšati svakodnevno korištenje stola. Evo nekih od najvažnijih elemenata koji vam mogu pomoći da bolje organizirate prostor u sobi tinejdžera.

Ladice, police i organizatori

Stol s ladicama, policama i pretincima za pohranu velika je ušteda prostora na radnoj površini. Provjerite ima li odabrani model odgovarajuće odjeljke za knjige, opremu i školski pribor. Ako nema, možete kupiti mali spremnik koji možete staviti ispod stola ili nekoliko polica koje objesite iznad stola, stvarajući tako dodatnu mjesto za spremanje.

Magnetske i plutene ploče

Zanimljivo i vrlo praktično rješenje su različite vrste ploča, obješene iznad stola u razini očiju. Magnetske i plutene ploče su element dekoracije, koji vole tinejdžeri. Na ploču stavljaju fotografije s prijateljima, uspomene s putovanja, suvenire, darove, magnete – jednom riječju, sva blaga djeteta. Njihovi uzorci, veličine i boje daju velike mogućnosti i lako će zadovoljiti očekivanja čak i najizbirljivijeg vlasnika sobe.

 

Osvjetljenje stola

Svaki stol mora imati pravu rasvjetu – odabir prave svjetiljke vaš je posao, dragi roditelju. Zapamtite da će dijete provesti mnogo sati za stolom i treba misliti na njegov vid. Važno je postaviti izvor svjetlosti na pravo mjesto tako da osvjetljava najveću moguću površinu bez zasljepljivanje djeteta. Da biste organizirali sobu, vrijedi koristiti ne samo viseće svjetiljke, već i uredske i stolne svjetiljke.

Savršena stolica za stol s ladicama

Dobro organizirano radno mjesto nije samo stol, već i udobna stolica ili fotelja. Dijete koje provodi nekoliko sati dnevno za stolom posebno je izloženo zakrivljenosti kralježnice. Funkcionalna sjedala s podesivom visinom i naslonom prilagođenim visini pomoći će u zaštiti djeteta od sjedenja u krivom položaju. Pruža pravilno držanje tijela prilikom pisanja, čitanja i korištenja računala. Možete birati između stvarno širokog raspona uredskih stolica. Važno je da namještaj odgovara dobi djece.

 

Postavka stola

 

Odabir pravog mjesta nije ništa manje važan od odabira namještaja za sobu . U slučaju velike, svijetle sobe, mjesto nije toliko važno. Međutim, ako je soba mala i slabo osvijetljena, pokušajte postaviti stol u blizini prozora. Vaš zadatak je organizirati optimalno mjesto za dijete s puno prirodnog svjetla.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!