KAKO ODABRATI IDEALNU NAPU ZA KUHINJU? I NEKOLIKO PRAKTIČNIH SAVJETA

Kako odabrati idealnu napu za kuhinju? I nekoliko praktičnih savjeta 

 
Odluka prvenstveno ovisi o veličini kuhinje za koju je namijenjena. Formula je jednostavna: veličina (volumen) kuhinje x10 (obnavljanje zraka po satu) = kapacitet kuhinjske nape (m3/h)
Za one koji ne znaju, volumen kuhinje izračunava se po formuli: širina x visina x dubina = volumen
Općenito vrijedi pravilo da napa mora zrak u prostoriji zamijeniti minimalno deset puta u jednom satu. 
 
Dakle, kuhinja veličine 15m2, visine 3m zahtjeva napu usisnog kapaciteta od minimalno 450m3/h (15m2 x 3m x 10 = 450m3/h). 
 
Vrlo je važno poštivati sljedeće:
 - uvijek se treba držati preporučenog promjera odvodne cijevi (Ø) koji je naveden na samoj cijevi;
- gdje je to moguće, preporuča se upotrijebiti glatke cijevi kako bi se smanjio otpor zraka;
- priključak neka bude što kraći i sa što manje zavoja (izbjegnite oštre promjene smjera) 
 
I još nešto… 
Znate li koja je razlika između ventilacijske i filtracijske nape?

Ventilacijska napa odvodi usisani zrak kroz ventilacijski otvor, ima jači protok zraka, ekonomičnija je i tiše radi.

Filtracijska napa zrak iz prostorije propušta kroz filter koji ga pročisti i zatim vraća u prostoriju, protok zraka je slabiji i bučnija je. 
 
Nekoliko praktičnih savjeta 
 - Ne zaboravite kuhinjsku napu uključiti prije početka kuhanja. Time ćete povećati njen kapacitet. 
 - Kuhinjsku napu ostavite upaljenu još 10 do 15 minuta po završetku kuhanja kako bi iz zraka uklonili i zadnje tragove mirisa nastalih od kuhanja. 
 - Kada koristite napu ne otvarajte prozore u kuhinji jer time remetite pravilan protok zraka i poništavate potlak. 
 - Za najbolje rezultate izaberite kuhinjsku napu koja je široka barem koliko i vaša ploča za kuhanje 
 
 Cjelokupnu ponudu napa u Emmezeti pogledajte ovdje.