locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako odabrati pravi tepih?

Objavljeno: 2020-05-27 11:26:17
Kategorija: Blog

Tepisi su nakon namještaja i bijele tehnike,  jedno od bitnijih stavki kod uređenja vašeg doma. Osim esteskog karaktera, štiti podnu oblogu i unosi osjećaj topline. Želite li što bolje uskladiti cijenu, kvalitetu i troškove održavanja svakako pročitajte naše savjete.

Idealna veličina i oblik

Savjet je da veličina tepiha bude u skladu sa veličinom prostora. Ako je tepih premali soba može djelovati prazno i nepotpuno, dok će preveliki tepih zagušiti prostor. Na primjer u blagovaonici bi trebao pokrivati dio ispod stola i stolica, dok bi u dnevnoj sobi trebao biti što bliže sofi. Ukoliko niste ljubitelj velikih tepiha, rješenje za spavaću sobu su dvije manje staze, sa obje strane kreveta.
Što se tiče oblika tepih može pratiti komade namještaja. Okrugli tepisi uklapaju se uz tabure i okrugli stolić, dok se četvrtasti slažu uz blagovaonski stol, krevet, komodu i slično.
Osim toga, tu je i opcija nepravilnog oblika poput kravlje kože ili raznih krzna koji deluju profinjeno i luksuzno i odgovaraju svim prostorijama.

Boja tepiha

Prvo pitanje na koje trebate odgovoriti je želite li da vam tepih bude centralni predmet u prostoriji ili da se tek neprimjetno uklapa uz ostatak prostorije. Ukoliko imate umjetničku sliku ili poseban komad namještaja koji želite istaknuti izaberite tepih što neutralnije i svijetle boje, koje će ujedno prostor učiniti većim. Za smirujuć efekt, tu su hladnije boje poput tamno plave ili zelene. Ukoliko odaberete tepih sa raznobojnim šarama potrudite se da tepih uskadite sa dekorativnim jastucima, zavjesama, tapetama ili slikom. Na taj način dobivate osjećaj povezanosti u prostoriji.

Održavanje

Tepisi sa velikom gustoćom vlakana, otporniji su na prljavštinu i lakše se čiste.  Oni se uglavnom postavljuju u prostorije gdje je veći protok ljudi. Tepisi sa kratkim vlaknima su pogodni za blagovaonicu jer se lako usisavaju. Što se tiče kuhinjskih i kupaonskih tepiha često su od prirodnih materijala, pa ih možete prati u perilici rublja. Također, odlično rješenje za kupaonu i kuhinju su staze s neklizajućom podlogom, koje možete održavati redovnim usisavanjem i čišćenjem grubom četkom.

Emmezeta nudi veliki izbor tepiha, koji možete pogledati ovdje.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!