locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako održavati travnjak ljeti?

Objavljeno: 2022-05-24 13:03:56
Kategorija: Blog

 

Ljeto, razdoblje kada je potrebno posebno brinuti o travnjaku okućnice. Znamo da briga o travnjaku u ovom razdoblju može biti pravi izazov – pogotovo kada je ljeto vruće i suho. Zanima vas kako njegovati travnjak ljeti? Zavirite u savjete naših stručnjaka!

 

Redovito zalijevanje travnjaka ljeti - optimalna hidratacija tla

 

Trava treba vodu posebno u danima kada je temperatura zraka vrlo visoka ili kada imamo dulje sušno razbolje. Bez vode, trava će se osušiti, požutjeti i prorijediti. Nedovoljno zalijevanje može trajno oštetiti travnjak, posebno kada je riječ o mladim travnjacima, čije korijenje vjerojatno nije dovoljno snažno i duboko. Zbog globalnog zatopljenja, koje već nekoliko godina osjećamo, sve češće moramo posegnuti za dodatnim navodnjavanjem travnjaka.

 

Zalijevanje travnjaka i doba dana - kada zalijevati travnjak?

 

Najvažnije pravilo zalijevanja jest - ne zalijevati u podne. Tlo je tada najzagrijanije, voda najbrže isparava, što travi ne pruža odgovarajuće navodnjavanje. Ljeti je za travnjak potrebno 20-30 litara vode po kvadratnom metru tjedno. Dio te potrebe namiruje se iz oborina, no kada je ljeto sušno, morate mu osigurati dodatno, umjetno navodnjavanje. Najbolje je zalijevati travnjak dva puta tjedno i dati mu puno vode.

 

Briga o travnjaku ljeti – ne pretjerujte sa zalijevanjem!

 

Također je važno ne pretjerivati ​​sa zalijevanjem, osobito u kišnoj sezoni. Prekomjerna vlaga, umjesto pomoći, može uzrokovati gljivična oboljenja i rast mahovine.

Ako je ljeto kišno, pri zalijevanju također treba biti oprezan jer prekomjerna vlažnost tla, ako je dugotrajna, može uzrokovati razvoj mahovina i gljivičnih bolesti.

Upamtite! Bolje je umjereno zalijevati travnjak. Travi je potrebna dodatna potpora samo kada to vremenski uvjeti diktiraju. Kiša je uvijek najbolje rješenje za suho tlo. 

Suhom travnjaku neće prijati naglo zalijevanje. Vrlo suhu zemlju bolje je zaliti u nekoliko navrata s manje vode.

 

 

Ljeti je potrebno redovito kositi travnjak!

 

Redovna košnja travnjaka nalazi se na listi obveza svakome tko ima makar i mali komadić zelenila oko vikendice ili okućnicu. Međutim, praksa pokazuje kako bi se pri košnji trebalo pridržavati određenih pravila, koja će podržati optimalnu njegu trave.

Prvo, travu nemojte kositi prekratko. Niska kosidba može izložiti osjetljive dijelove trave i uzrokovati da izgore na jakom suncu pa će vaš travnjak izgledati poput strništa. Po suhom, vrućem vremenu stabljike možete ostaviti na visini 5-8 cm.

 

Košnja travnjaka nakon dulje pauze

 

Ako na neko vrijeme ne možemo pokositi travnjak, npr. dok smo na odmoru pa trava visoko naraste, najbolje ju je ne kositi odjednom. Kako bi trava postupno dostigla željenu visinu, najbolje ju je pokositi u nekoliko navrata. Za ovaj zadatak možete koristiti moderne vrtne strojeve.

Drugo - kosite u odgovarajuće vrijeme! Najbolje vrijeme za košnju travnjaka je ujutro ili navečer. Ako želite voditi dobru brigu o travnjaku tijekom ljeta, trebali biste uvažiti ovaj praktičan savjet. Zašto je upravo to doba dana optimalno? Vlati trave tada su najkruće i lakše ih je prerezati. Također je dobro imati na umu da kositi treba za suhih dana - kosidba mokre trave neće negativno utjecati samo na vrtnu opremu, već može izazvati i gljivične bolesti travnjaka.

 

Ljetno održavanje travnjaka - vrtni strojevi koji će vam olakšati posao

 

Treće – dobra oprema temelj je za pravilnu brigu o travnjaku tijekom ljeta. Provjerite jesu li oštrice vaše kosilice ili traktora dovoljno oštre. Tupa oštrica može potrgati travnjak i oštetiti njegovu strukturu.

 

 

Ljetno plijevljenje travnjaka

 

Redovito plijevljenje travnjaka, kao i njegovo gnojenje, predstavljaju sljedeće u nizu važnih aktivnosti koji će vam osigurati da svoj travnjak održite u dobroj formi tijekom cijelog ljeta. Potrebno je korov ukloniti s travnjaka čim se pojavi. Zahvaljujući tome, travnjak neće zarasti. Dikotiledoni korovi najteže se odstranjuju pa ih se treba što prije riješiti.

Mlade travnjake možete plijeviti ručno. Za starije ćete možda morati posegnuti za kemijskim sredstvima. Za ovaj zadatak možete odabrati herbicid koji neće naštetiti travi. Ako odaberete ovo rješenje, dobro bi bilo da prethodno zaštitite ukrasne biljke koje se nalaze uz korov da pare ili sama kemikalija u malim količinama ne bi oštetila i njihovu strukturu.

Travnjak će lijepo izgledati i brže rasti ako na njemu nema korova.

 

Ljetna gnojidba travnjaka

 

Ljeto je vrijeme pojačanog rasta trave. Stoga je posebno važno da se travnjak gnoji tijekom ljeta. Učestalost tretiranja ovisi o vrsti gnojiva koje koristite. Postoje gnojiva sporog djelovanja koja se primjenjuju samo jednom, u proljeće. Ipak, najpopularnija su ona koja se primjenjuju ljeti, svakih četiri do šest tjedana.

Travu treba pognojiti odmah nakon kosidbe, za oblačna i vjetrovita vremena. Treba se pažljivo pridržavati preporučenih doza; pute se nalaze na pakiranju danog gnojiva. Treba znati da prekomjerna gnojidba može biti štetna za travnjak. Može ga učiniti grmolikim, slabim i sklonijim bolestima. Iako trava treba mineralna gnojiva, nužno je umjereno gnojenje i doziranje u skladu s preporukama.

 

Vertikulacija – metoda kreiranja lijepog travnjaka

 

Zalijevanje travnjaka ljeti, njegova košnja i gnojenje, nisu jedine aktivnosti kojima njegujemo travnjak, poboljšavamo njegov izgled i stanje. Postoji još jedna iznimno važna radnja, koju treba prakticirati, osobito početkom ljeta - riječ je o vertikulaciji (prozračivanju) travnjaka.

Tijekom duge zime na travnjaku se nakupljaju biljni ostaci, lišće i grančice koje donosi vjetar, što u konačnici dovodi do odumiranja trave. S vremenom se svi ti elementi nakupljaju i stvaraju nepropusni sloj, koja se naziva filc. On zatvara put vodi, koja nema prolaz do korijena te otežava cirkulaciju zraka. Vertikulacija je prva stvar koju trebate učiniti na svom travnjaku nakon zime.

Za male travnjake dovoljne će vam biti oštre metalne grablje. Kod većih travnjaka, da biste uklonili filc, potrebna vam je specijalizirana, ali za rukovanje jednostavna oprema, kao što su prozračivači i rahljači, odnosno tzv. vertikulatori i skarifikatori koji rade na principu opruga ili noževa kojima usitnjavamo travnjak okomito u dubinu tla, uklanjajući filc i smanjujući dubinu tla. Iako vaš travnjak možda neće izgledati privlačno nakon ovog zahvata, on je svejedno neophodan. Ubrzo će izgledati lijepo i dugo će ostati u takvom stanju.

Ako se na površini travnjaka formiraju lokve koje se dulje vrijeme zadržavaju, a trava postane neujednačene boje, to je znak da mu je potrebna aeracija/ prozračivanje. Ovaj će tretman vratiti tlu sposobnost apsorbiranja vode, a u vlažnima gdje ima puno vlage spriječit će također širenje mahovine. Aeracijom se prozračuje tlo, ali i poboljšava njegova elastičnost i povećava otpornosti na vremenske uvjete.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!