locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako oprati tepih - dokazani načini da se riješite mrlja

Objavljeno: 2022-01-31 10:46:43
Kategorija: Blog

 

Moderni, ugodni na dodir, pružajući ugodnu toplinu pod nogama, ali i vizualno zagrijavajući interijer - tepisi su element opreme. Nažalost, mnogo ih je teže održavati čistima nego panele ili pločice. Usisavanje samo po sebi nije dovoljno, pogotovo kada u kući imamo životinje ili malu djecu. Najlakši način je, naravno, dati ga specijaliziranoj tvrtki koja nudi pranje tekstila. Međutim, postoje jeftinija rješenja. Predlažemo kako se riješiti mrlja i nečistoća na tepihu kod kuće!

 

Sredstva za čišćenje tepiha

 

Kako oprati tepih? Počnimo s najlakšim načinom za uklanjanje mrlja - kupiti kemikalije dostupne u trgovinama dizajniranim samo za čišćenje tepiha. Pripravci ovog tipa mogu ukloniti čak i masne mrlje i većinu drugih prljavština. Međutim, oni imaju nedostatak - sadrže mnoge jake tvari koje se mogu izazvati alergije i iritaciju, pa čak i uništiti, na primjer, prekrasan vuneni tepih.  

Kako oprati tepih pomoću preporučenih preparata? Prije svega, treba se upoznati s uputama na pakiranju proizvoda i slijediti ih. Sredstva za čišćenje dostupna su u obliku tekuće ili suhe pjene. Naravno, prije toga morate usisati tepih. Ako je u vašem domu moderan tepih izrađen od osjetljivih materijala, prvo testirajte učinak sredstva za čišćenje na njegov nevidljivi fragment.

Pranje tepiha kemikalijama dobar je i brz način kako bi se riješili mrlja. Međutim, ako imate malu djecu, osobe koje pate od alergija i osobe s kožnim problemima, upotrijebite kućne načine. Ispostavilo se da su jednako učinkoviti, a često i mnogo jeftiniji od proizvoda za pranje tepiha dostupnih u trgovinama!

 

Kako ukloniti svježe mrlje s tepiha

 

Čak i najbolje čuvani tepisi za dnevni boravak s vremena na vrijeme doživljavaju bliski susret s prolivenim pićem, vinom, hranom ili drugim tvarima. Pranje tepiha je najlakše kada su mrlje još svježe. Za to koristite pjenu za brijanje ili mineralnu vodu. Eventualno možete koristiti i tekućinu za pranje posuđa.

Kako oprati tepih ovim sredstvima? Prvo papirnatim ručnikom uklonite višak tekućine ili tvari koja je onečistila materijal. Zatim očistite zaprljani dio tepiha spužvom. Sjajan način da uklonite svježe mrlje od pića ili drugih tvari je pokrivanje sodom, ali isto tako krumpirovim brašnom.

Krumpirovo brašno pogodno je za čišćenje čak i teških, masnih i problematičnih mrlja. U tom slučaju, kako bismo učinkovito oprali tepih, moramo ostaviti brašno na njemu cijeli dan.

 

Kako oprati tepih kod kuće

 

Kako očistiti tepih ako nemamo pri ruci odgovarajući proizvod za uklanjanje mrlja? Za osušene mrlje ili jednostavno prljave tepihe, upotrijebite malo drugačija sredstva. Neprocjenjiv pomagač bit će ocat. Kako ga koristiti za uklanjanje prljavštine - čak i mrlja od crnog vina? Ulijte pola šalice octa u pola čaše vode. Zatim, koristeći krpu, nanesite takvu otopinu na mrlju. Pričekajte da se osuši, a zatim upotrijebite usisivač. Uklanjanje mrlja neće biti problem!

Evo još jednog načina: Pomiješajte dvije žlice octa s dvije žlice praška za pranje i malo vode. Tako ćete dobiti sredstvo nalik pasti. Utrljajte je u mrlju, a zatim pričekajte da se osuši. Ostavite 2-3 sata. Nakon tog vremena dovoljno je usisati tepih.

Ocat je izvrsno sredstvo za uklanjanje mrlja za bilo koju vrstu tepiha. Dva gore opisana domaća načina čišćenja tepiha imaju jedan nedostatak - intenzivan, specifičan miris, čak i ako dodamo samo žlicu octa! Međutim, nema vas što obeshrabriti - miris će se prozračiti, a tepih će dugo ostati čist.

Prljavština se također može ukloniti vodom sa sodom. U dvije žlice sode dodajte nekoliko kapi vode, promiješajte, utrljajte u mrlju i pričekajte nekoliko minuta. Nakon što se smjesa osuši, tepih treba ponovno usisati. Za razliku od octa, soda nema nikakav miris.

 

Mokro čišćenje tepiha

 

Da bi oprali tepih, možete koristiti i otopinu vode i amonijaka. Za dvije litre vode dodajte čašu amonijaka. Dovoljno je intenzivno očistiti tepih na prljavim mjestima. Amonijak prodire u strukturu tepiha i uklanja čak i stare mrlje. Nakon sušenja, tepisi i prostirke u kupaonici samo treba usisati. Ovo je sjajan način ne samo za pranje, već i za osvježavanje tepiha.

 

Kako vratiti dubinu boje tepiha?

 

Kako očistiti tepih koji je izgubio sjaj? Prekrasni tepisi s dugim dlakama, kao i šareni dječji tepisi i tepisoni s vremenom blijede i gube atraktivnu boju. Umjesto da ih zamijenimo novima, pokušajmo s provjerenim načinima da im vratimo stari sjaj. Dubinu boje pomoći će izvući gusta slana otopina.

 

Kako oprati tepih usisavačem

 

Poseban usisavač za pranje tepiha, takozvani usisavač za pranje, investicija je koja se može isplatiti! Da biste učinkovito očistili tepih pomoću takve opreme, svakako pročitajte upute proizvođača. U većini slučajeva to zahtijeva uporabu posebne pjene. Usisavačem možete oprati shaggy tepihe, kuhinjske tepihe i staze, pa čak i specifične tekstile kao što je umjetna trava!  

Tepih možete očistiti parnim čistačem s posebnim nastavkom. To su dobre metode za čišćenje tepiha kada nemamo vremena za kućne načine ili ako je jednostavno pod u našoj kući često prljav.

 

Kako osvježiti materijal?

 

Kada na vašem tepihu nema mrlja i druge vidljive prljavštine, a samo želite ukloniti neugodne mirise, npr. od kuhanja, dovoljno ga je samo osvježiti. Iskoristite sodu bikarbonu za ovo. To je jedan od najjednostavnijih kućnih načina za vraćanje svježine tkanini - ne zahtijeva korištenje vode.

Soda bikarbona ne samo da uklanja neugodne mirise, već i dezinficira tepihe.  Ovom metodom tepih će uvijek biti čist - to je posebno važno ako imate djecu u kući.

Pospite sodu bikarbonu na površinu tepiha - za to trebate veliku količinu praha. A zatim ga ostavite oko 5 sati. Na kraju samo usisajte tepih.

 

Tepih uvijek čist - je li moguće?

 

Redovito usisavanje uklanja ne samo mrvice i drugu mehaničku prljavštinu s tepiha, već i prašinu, grinje i mnoge mikrobe. Međutim, čišćenje tepiha uz pomoć sredstava dostupnih u trgovinama ili kod kuće jednako je važno.

Uklanjanje nečistoća usisavačem nije jedini način da se riješite prljavštine. S vremena na vrijeme, tepih bi trebalo protresti. To posebno vrijedi za proizvode s dugim dlakama.

Učinimo to prije svakog pranja površine tepiha. Pitanje higijene treba razmotriti već u fazi kupnje proizvoda. Male tepih staze mogu se lako oprati, ali veliki tepisi, osobito dugodlaki, pokazat će se mnogo težim za održavanje čistoće. Upravo iz tog razloga, osim dekorativnih vrijednosti, treba uzeti u obzir i praktična pitanja. Ponekad je bolje odlučiti se za tepih s kratkim dlakama ili čak tepison, koji će se pokazati mnogo lakšim za čišćenje.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!