locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako organizirati ormar?

Objavljeno: 2022-01-20 09:01:49
Kategorija: Blog

Svi su imali nered u ormaru više puta. Bacanje odjeće na brzinu, pretraživanje polica da bi našli nešto prikladno, miješanje vrsta odjeće i nered - svi su se osobno suočili s tim, i kao rezultat svega toga, opći nered u ormaru. Sistematičnost i pravilan raspored u namještaju od početka, pomoći će vam u naknadnom održavanju reda i organizacije.

 

Čišćenje, čišćenje...

 

Dobra organizacija ormara od vas će zahtijevati vrijeme i rad. Jednokratno, dobro čišćenje vašeg ormara za spavaću sobu, međutim, bit će potez koji će se jako isplatiti. Također zapamtite da je uredna garderoba rezultat pravilnosti i svakodnevno razvrstavanje stvari koje se stavljaju i uzimaju odatle. Zato pokušajte ne popustiti ni na koji način kada je u pitanju red u ormaru. Čistu, opranu odjeću stavite na prava mjesta i nikada ne bacajte stvari u ormar bez razmišljanja.

 

Kako organizirati ormar da biste smjestili što više stvari, a da bi unutrašnjost bila uredna? Pogledajte neke od naših savjeta i pokušajte sami organizirati svoju garderobu. Vrijeme je da počnemo čistiti ormar!

 

Nema vremena za osjećaje

 

Organiziranje unutrašnjosti ormara ne bi trebalo biti na brzinu. Potrebno je vrijeme, pa rezervirajte dan, ili čak dva, ako imate stvarno impresivnu garderobu. Nemojte ništa činiti u žurbi, jer će nedostatak čvrstoće u čišćenju ponovno stvoriti nered u unutrašnjosti namještaja. Počnite čistiti tako da izvadite sve stvari iz ormara. Kada je ormar prazan, vrijedi ga malo osvježiti, operite police i obrišite ih krpom. Suprotno izgledu, u ormaru se nakuplja mnogo prašine! Vrijedno je ostaviti namještaj otvoren nekoliko sati, zahvaljujući kojem će se interijer malo prozračiti.

 

Za to vrijeme, pobrinite se za svoje stvari. Odvojite odjeću u nekoliko hrpa. Na jednu stavite odjeću koju najčešće nosite, na drugu onu koju rijetko koristite, a na treću onu koju niste nosili više od godinu dana. Spakirajte i bacite posljednju hrpu ili je poklonite. Godina je vrlo dugo vrijeme i stvari koje niste koristili za to vrijeme vjerojatno više nećete nositi. Šteta ih je pospremiti, bolje je napraviti mjesta na polici za nešto drugo.

 

Favoriti na prednji dio! Dobar način organiziranja ormara

 

Vrijeme je da počnemo sređivati ostale stvari. Dvije hrpe preostale nakon razvrstavanja treba složiti prema vrsti odjeće. Napravite zasebne hrpe za košulje, bluze, hlače, džempere, haljine, majice, donje rublje, čarape. Od njih odaberite ono u čemu najčešće hodate.

 

Sada je vrijeme da pravilno organizirate unutrašnjost ormara. Puno će ovisiti ovdje o vlastitim željama. Međutim, nemojte zaboraviti staviti naprijed odjeću koju najčešće koristite, dok ono što se rjeđe koristi stavite iza.

 

Ako je prostor ormara velik, police se mogu podijeliti prema vrsti odjeće (npr. jedna polica za džempere, druga za hlače). Ukoliko je vaš ormar manji, podijelite policu na pola, a na jednoj polovici držite jednu vrstu odjeće, a na drugoj - drugu.

 

Kako rasporditi odjeću u ormaru

 

Kao što smo ranije spomenuli, kako bi ormar bio uredan, mora postojati i strategija. Naravno, možete odvojiti odjeću po boji i složiti je na policama - takav interijer ormara izgledat će impresivno, ali nažalost neće biti praktičan. Svakako je bolje složiti odjeću po kategorijama: džemperi, bluze, hlače itd.

U održavanju reda pomoći će vam da podijelite ormar na onaj koji se koristi često i onaj koji se koristi rjeđe, kao i po godišnjim dobima. Odjeću koju nosite samo s vremena na vrijeme, stavite na više police. Police kojima imate najlakši pristup, rezervirajte za slaganje stvari koje često nosite.

Debeli džemperi, tople bluze dugih rukava i druga odjeća za hladnije vrijeme trebaju imati vlastitu policu. Tanke majice, košuljice, kratke hlače itd. najbolje je držati na drugoj. U dubokom ormaru možete pohraniti odjeću u dvije hrpe, jednu bližu, a drugu dublje. U isto vrijeme, naravno, u daljnjem dijelu ormara trebate složiti stvari koje ne nosite. Inače će vam biti teško održavati red, stalno posezanje u stražnji dio ormara brzo će uzrokovati nered.

S druge strane, široke police daju prostor za spremanje odjeće u hrpama jedna pored druge. Bez obzira na to, ne zaboravite složiti odjeću dovoljno usko kako biste imali slobodan pristup svakoj od njih.

Kada razmišljate o tome kako učinkovito složiti odjeću, sjetite se jednog pravila. Nekoliko puta nošena odjeća trebala bi biti u košari za rublje. Ako je još uvijek prikladna za oblačenje, pobrinite se za urednost u slaganju odjeće, neka bude spremna za obući, a ne zgužvana ili smrdljiva.

 

Red u ormaru zahvaljujući spremnicima

 

Odjeću treba postaviti na policu ili objesiti na vješalice. Pribor i osobni predmeti također mogu biti spremljeni u ormaru, zahvaljujući odgovarajućim spremnicima i kutijama. Kutije se mogu otvoriti ili zatvoriti, pa u njih možete smjestiti kolekciju remena za hlače, šalove, komplete donjeg rublja, kozmetike i nakita.

Pravilno posložen pribor, osobito mali, bit će mnogo organiziraniji unutar spremnika. Cipele se također mogu spremiti u kutije, osobito one sezonske.

 

U garderobi ili dovoljno velikom ormaru možete montirati i ladice.

 

Kada nema dovoljno mjesta u ormaru

 

Čak i najpraktičniji i najprikladniji komad namještaja za vaše potrebe može s vremenom prestati ispunjavati svoju ulogu. Kada je sve manje prostora za odjeću u ormaru, čak ni izvrsna organizacija neće pomoći. Najbolji način je da si osigurate dodatni prostor su nastavak za ormar. Funkcionalna rješenja prilagođena dizajnu i dimenzijama za određene modele namještaja dostupna su u prodaji.

 

U nastavku možemo pospremiti sezonsku odjeću. Poslužit će za pohranu obuće i druge odjeće. Ovo je dobro rješenje kada jedan ormar dijelite s drugom osobom. Tada ponovno treba složiti odjeću tako da organizacija ormara zadovoljava potrebe korisnika.

 

 

Dobro opremite svoju garderobu – zaštitne navlake i vješalice

 

Nemaju svi priliku stvoriti veliku garderobu, zbog čega su ormari često mjesto gdje spremamo sve. Da bi unutrašnjost ormara bila pravilno organizirana, vrijedi koristiti pametna rješenja za uređenje prostora. Zapamtite da osim kutija možete koristiti i vješalice i odgovarajuće zaštitne navlake.

 

Vješalice će vam omogućiti da objesite odjeću na odgovarajuće šipke fiksirane u ormaru. Tako se čuva duga odjeća i ona koja se ne smiju preklapati: haljine, odijela, košulje s ovratnikom. Na vješalici će se stalno istezati i, ako je potrebno, mogu se odmah odjenuti.

 

Zaštitne navlake štite viseće stvari od prašine. Ovdje stavite ono što se koristi vrlo rijetko ili sezonski (sezonske jakne, odijela, koktel haljine). U navlaci će odjeća biti pravilno osigurana i neće se uništiti.

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!