locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako organizirati ormar za odjeću

Objavljeno: 2021-11-19 11:00:47
Kategorija: Blog

 

Svatko od nas se sigurno barem jednom zapitao što učiniti kako bi održao red u ormaru s odjećom. Kako ga organizirati i urediti tako da bude praktičan, uredan, i da sva oprema bude "pri ruci". Nema se što skrivati, dobra organizacija ormara pravi je izazov. Međutim, treba se pripremiti na ovaj zadatak kako biste u budućnosti izbjegli probleme s nepraktičnim namještajem i neredom. Garderobni ormari, ugradbeni ormari ili klizni ormari - raspored svakog od njih je sličan. Želite li saznati, dobrodošli u članak! Kod nas možete jednostavno organizirati svoju garderobu i mjesto za pohranu odjeće. 

 

Odabir mjesta za ormar s odjećom

 

Dobra organizacija ormara počinje već u fazi planiranja. Počnite s pronalaženjem savršenog mjesta za ovaj komad namještaja. Prije nego što počnete s planiranjem i organizacijom ormara, razmislite o tome gdje ćete staviti svoj ormar. Ako imate nišu u svom domu koja se savršeno uklapa ili mjesto za garderobu u spavaćoj sobi, tamo postavite svoj ormar. Takav posebno dizajniran prostor učinit će vam cijeli zadatak mnogo lakšim. Međutim, ako ormar mora stajati u dnevnoj sobi ili hodniku, pobrinite se da imate slobodan pristup, kao i da sam namještaj neće uzrokovati da soba prestane biti funkcionalna. Veliki namještaj može preplaviti interijer, učiniti ga mnogo manjim i pretrpanim. Također pazite da ormar odgovara drugom namještaju u sobi, odnosno: komodama, policama, TV ormarićima ili stolovima.  

 

Dimenzije ormara, kako organizirati ormar za odjeću i praktične stvari

 

Kada pronađete savršeno mjesto, vrijeme je za točnu izmjeru. Većina ugradbenih ormara s kliznim vratima izrađena je od poda do samog stropa. Zahvaljujući ovom rješenju, prostor za spremanje se povećava, koji u malim stanovima može biti neprocjenjiv. Ovo rješenje također daje mnogo veće mogućnosti skladištenja i za organizaciju interijera ormara - o čemu ćemo govoriti za trenutak.

Precizno izmjerite visinu prostorije, pamteći da visina ploče od koje će biti izrađen ormar mora biti 1-2 mm manja od visine prostorije. Zatim odredite dubinu, prilagođavajući je funkciji koju treba imati ormar. Ako postoje samo police za majice ili hlače, dovoljna je dubina od oko 30-40 cm. Takvo rješenje bit će idealno za uski hodnik, gdje ne možete postaviti ormar velikih dimenzija. 

Ako planirate napraviti veliki komad namještaja u koji bi trebao smjestiti odjeću, donje rublje, cipele, jakne, nakit i sve dodatke i pribor, dubina bi trebala biti najmanje 60 cm. Pri određivanju maksimalne širine vašeg ormara, jedino ograničenje bit će prostor dostupan u sobi.

 

Projekt kliznog ormara - kako organizirati ormar

 

Dobro odrađen projekt je ključ uspjeha. Zato dobro isplanirajte svoju garderobu. Razmislite o tome što vam je najvažnije i ono što vam je najkorisnije. Unutrašnjost ormara trebala bi biti odraz vaših potreba.  Vaš ormar možete podijeliti na dijelove, u jednom napravite police za odjeću, u drugom vješalice za hlače, haljine, košulje i bluze te ladice za donje rublje, čarape, remenje, šalove i kravate. Možete prilagoditi neke police za kutije u kojima možete spremiti neke od kućanskih sitnica i rjeđe staru odjeću koju ne nosite često. Takav raspored unutrašnjosti ormara pomoći će vam u održavanju reda. 

Možete razmisliti o prostoru za spremanje kućanskih aparata, odnosno usisavača, daske za glačanje ili glačala. Odredite koje stvari i na koji način ih želite pospremiti. Skicirajte projekt i dodajte dimenzije čak i ako ne ispadne savršeno, omogućit će vam vizualizaciju konačnog izgleda i bilo kakve korekcije. Pokušajte predvidjeti korištenje pojedinačnih prostora. Ukoliko na nekim policama namjeravate pohraniti teže predmete, morate razmisliti o njihovom pojačanju ili da ih podupirete.

SPECIJALIST SAVJETUJE!

Planirajte pravi broj vješalica, polica, ladica i šipki za vješalice. Dobra organizacija olakšat će održavanje reda u ormaru. 

Također bi trebalo razmisliti o tome koja će završna obrada, npr. u slučaju ormara u spavaćoj sobi, biti najprikladnija za ostatak sobe. Ugradbeni ormar trebao bi stvoriti jedinstvenu cjelinu zajedno s ostalim namještajem.

 

Za organizaciju ormara zaboravite na osjećaje!

 

Većina ljudi koji se pitaju kako da organiziraju ormar trebaju biti svjesni činjenice da obično spremamo veliku količinu stvari koje ne koristimo svaki! Stoga počnite s organizacijom pravilnim razvrstavanjem sadržaja. Sve ono što vam je premalo, preveliko ili se ne koristi već nekoliko mjeseci, vjerojatno ga se možete riješiti bez puno grižnje savjesti. Zapamtite da je ključ uspjeha dosljednost. Ovaj korak je ključan i bez njega će biti teško organizirati mjesto u ormaru na takav način da kasnije možete lako održavati red u njemu.

 

Montaža ormara - učinite to sami!

 

Prije nego što počnete sastavljati ormar, pripremite sve potrebne alate i rasporedite elemente, to će olakšati rad. Sastavljanje ormara u hodnik počinje s elementima koji podržavaju veće dijelove konstrukcije, zatim sastavite ploču, računajući od bočnog zida. Na zid, koristeći tiple, pričvrstite kutove, a zatim zavijte ploču. Kako bi precizno i ravnomjerno obavili te aktivnosti trebat će vam libela. Odmjerite dužinu bočnog zida u stražnjem dijelu i prenesite dimenziju na njegov prednji dio. Zahvaljujući tome, ploča će biti ne samo vertikalna, već i okomita na stražnji zid. 

Ne morate čvrsto pričvrstiti ploču na pod ili strop, jer će se ukrutiti nakon montaže polica.

Na bočnom zidu montirajte kutove koji će podržati police. Počnite od vrha tako da donje police ne ometaju ugradnju viših. Ne zaboravite da sami kutovi nisu dovoljni za stabilnu ugradnju polica. Svaku od njih pričvrstite na vertikalnu ploču koja dijeli ormar na dijelove. Ako su police u ormariću male, za njihovu montažu dovoljno je koristiti vijak duljine 35 mm, za veće površine polica odaberite vijke duljine 50 mm. Vrlo velike police treba podupirati u sredini s dodatnim kutovima na bočnim zidovima.

Ako ste odabrali vrata u zglobnom obliku, pričvrstite ih šarkama. Prvo pričvrstite šarke na krila, a zatim na bočni zid. S visokim masivnim ormarima vrijedi montirati tri šarke na svako krilo.  Donje i gornje šarke treba pričvrstiti oko 10-15 cm od gornjeg/donjeg ruba naših vrata, dok srednju šarku treba pričvrstiti točno u sredinu.

Ako ste odlučili zatvoriti ormar kliznim vratima, počnite s pravilnim položajem vodilica.  Obratite posebnu pozornost na činjenicu da je os gornjih i donjih vodilica savršeno paralelna. Svaki i najmanji pomak može uzrokovati da krila zaglave i da jednostavno izgledaju iskrivljeno. Tek kada ste sigurni da su vodilice savršeno smještene jedna iznad druge, izbušite rupe za tiple, na koje ćete pričvrstiti vodilice na pod i strop. Kada su šine pravilno postavljene, pričvrstite klizne mehanizme na krila vrata. Stavite ih na vrhove krila, zahvaljujući kojima će vrata stabilno kliziti duž vodilica i imat će odgovarajuće točke potpore. Tako pripremljena krila vrata postavite na vodilice tako da vrata slobodno i stabilno klize duž vodilica. 

Na kraju preostaje ugradnja stopera ukoliko želimo ograničiti raspon klizanja vrata s jedne strane. Zatim radimo sličan posao za drugo krilo i ormar je gotov.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!