locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako povoljno urediti terasu - najzanimljiviji prijedlozi za ljeto 2022!

Objavljeno: 2022-05-27 12:44:46
Kategorija: Blog

 

Vlasnicima kuća s okućnicom svakako je teško zamisliti vrt bez terase. Na terasi odmaramo, povezuje nas s prirodom, a u toplijim danima služi kao dodatna blagovaonica. Neprocjenjivo je mjesto koje će omogućiti ukućanima da se opuste nakon napornog dana na poslu, organiziraju subotnji roštilj za prijatelje ili provedu vrijeme na otvorenom s djecom ili kućnim ljubimcem. Prilikom uređenja dobro je voditi računa o funkcionalnosti i prikladnoj stilizaciji koja će prostor učiniti ugodnijim i toplijim. Troškovi izvedbe terase, kao i njezinog naknadnog uređenja, nažalost, mogu doseći veće svote. Pitate se kako i da li je moguće uštedjeti kada kreirate svoju terasu iz snova? Smjestite se, izdvojite vrijeme za sebe i provjerite naše prijedloge za uštedu.

  

Ideja - terasa na tlu

 

Najjednostavnije i najjeftinije rješenje je terasa napravljena na tlu. Izrada na ovaj način je moguća, a nije samo velika ušteda novca, već i vremena. Ali ovo rješenje također zahtijeva osmišljavanje i promišljanje odgovarajućih opcija za pravilnu odvodnju vode za koju je izrazito važna odgovarajuća hidroizolacija, pravilna visina i nagib terase. Terasa na tlu je vrlo ekonomično rješenje, jer vam ne trebaju materijali kao što su grede, drvene ili kompozitne terase, kamen, pločice, ne morate se baviti estrihom. Međutim, pravo pitanje je kako je moguće takvu terasu postaviti povoljno? To može biti terasa na betonskoj ploči ili pak popločana betonskim pločama ili kamenom za popločavanje. Oba rješenja su izdržljiva, estetski su privlačna i mogu služiti dugi niz godina. No, važno je pravilno pripremiti podlogu, napraviti potrebne temelje, a za popločavanje su potrebni i rubnjaci. Potrebno je pijeskom izravnati područje namijenjeno za popločavanje ili postavljanje betonske ploče. Dakako, izrada ventilirane terase, ne izravno na tlu, ima prednosti, ali svakako je skuplja. Stoga je terasa na tlu, na betonskoj ploči ili popločana kamenom dobra opcija kako biste uštedjeli. 

  

Terasa na drvenim stupovima

 

Drugi način za jeftiniju izradu terase je terasa napravljena na drvenim stupovima. Izgradnja drvene terase na stupovima odlična je ideja, pogotovo kada na tlu postoje velike neravnine ili kada tlo nije dovoljno čvrsto. Odlučujući čimbenik zbog kojeg ćete se možda odlučiti na ovo rješenje je često količina posla i novca koji bi se morali uložiti u alternativnim slučajevima za odgovarajuću pripremu terena. Upravo su niži novčani troškovi razlog koji potiče na postavljanje terase na drvene stupove. Takva konstrukcija nije samo jeftina, mala i relativno jednostavna, već i ne zahtijeva dodatno kvalificirane građevinske ekipe. Važno je, naravno, odabrati materijal od kojeg ćete napraviti terasu. Kod odabira prirodnog drva najbolje je odabrati autohtone vrste. Možda ćete doći i u iskušenje koristiti elemente egzotičnog drveta, ali to će biti dodatni trošak.

 

 

Viseća mreža je idealno mjesto za opuštanje

 

Vrtna viseća mreža i vrtne ljuljačke uvijek su odlična ideja za opuštanje, ali i za uređenje vrtne terase po niskoj cijeni. Možete odabrati prikladan, a jeftin model. Zasigurno će biti neodoljiv ukras jednostavne terase, osim toga neće previše opteretiti vaš budžet. Tradicionalnu viseću mrežu možete koristiti za drijemanje, dok u modernoj brazilskoj stolici s užitkom možete ispijati jutarnju kavu, uživajući na terasi u cvrkutu ptica.

 

Rasvjeta – pobrinite se za atmosferu

 

Pravilna vanjska rasvjeta svakoj terasi daje jedinstvenu atmosferu i osjećaj sigurnosti. Ne zaboravite, međutim, da prilikom uređenja terase ne morate ulagati u skupe i raskošne svjetiljke. Na vašoj će terasi sjajno izgledati i ukrasne svjetleće kugle, koje malo koštaju, a često izgledaju bolje od skuplje specijalizirane rasvjete. Bez obzira imate li veliku ili malu terasu – doprinijet će ugođaju! Možete odabrati jedan dugi lanac svjetiljki ili nekoliko kraćih. Možete koristiti i papirnate lampione koji će biti predivni ukrasi!

 

Namještaj za terasu – od paleta

 

Namještaj od drvenih paleta hit je već nekoliko sezona. Ako uzmete u obzir troškove izrade takvog namještaja, onda to nije iznenađujuće. Palete su jeftin materijal, a za izradu kompleta za slobodno vrijeme ne treba ih puno. Iznimno je važno pravilno zaštititi i impregnirati palete kako bi u namještaju uživali što dulje. Vlastoručno izrađen vrtni namještaj od paleta svakako će privući pažnju! Ali ako imate dovoljan budžet – u širokom asortimanu možete pronaći i jeftiniji vrtni namještaj.

 

 

Tekstil za udobnost

 

Prilikom izrade i uređenja terase, ne smijete zaboraviti na udobnost. Pogotovo ako se odlučite na namještaj od paleta, morate se pobrinuti za veliku količinu jastuka za sjedala i naslone. Što je terasa bez jastuka i tekstila? Mekani, ugodni jastuci i topla deka učiniti balkon i terasu ugodnijim za korištenje i tijekom hladnijih dana. Već pri planiranju i traženju inspiracije možete doći u iskušenje postavljanja zavjesa. Viseće nježne zavjese učinit će da terasa osim jedinstvene atmosfere, pruži i malo luksuza. Čak i najjeftiniji materijali zaštitit će terasu ili balkon od znatiželjnih susjeda. 

 

Tegle za cvijeće - jeftin ukras balkona i terasa

 

Kako ukrasiti terasu? Cvijeće na terasi je nezamjenjivo, lijepo ispunjava neiskorišten prostor. Biljne vrste koje odaberete dat će vašoj terasi individualni karakter. Ne zaboravite, međutim, da pri odabiru vrsta vodite računa o tome kakvi uvjeti vladaju na određenom mjestu. Neke će biljke dobro funkcionirati na sunčanim pozicijama, a druge na tamnijim, skrovitijim. Nemojte kupovati skupe tegle, jer one nisu potrebne da bi vaše cvijeće izgledalo sjajno. Dovoljne su čak i drvene kutije ili pletene košare. Jednostavni aranžmani bit će jedinstveni ukrasi u vrtu.

 

Uređenje terase - najzanimljivije ideje

 

Pitate se koji je najbolji način za izvedbu i uređenje terase? Najpovoljnije rješenje svakako će se pokazati korištenje vlastitih ruku i stvaranje vlastitih ideja. Kreativnost je presudna. Ponekad je dovoljno samo obnoviti ili obojati stari drveni ili pleteni namještaj, na primjer stol, stolice ili klupe. Možete upotrijebiti i neiskorišten materijal koji je ostao nakon izgradnje. To su na primjer daske od kojih možete izraditi klupe. Stari porculan može se koristiti kao posude za cvijeće - takva rješenja bit će unikatan ukras i istaknuti vašu terasu. Kupite samo ono neophodno za uređenje.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!