locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako pravilno montirati karnišu?

Objavljeno: 2022-05-06 06:43:56
Kategorija: Blog

 

Mnogi se ljudi tijekom završnih ili renovacijskih radova u vlastitoj kući i stanu pitaju kako postaviti karnišu za zavjese. Stvar se čini jednostavnom, ali često se javljaju problemi. Nosač mora biti čvrst tako da lako može držati i zavjese i teške dekore. Karniša bi trebala biti ukras koji će dodatno ukrasiti prozorsku nišu. Pogledajte kako montirati šipku za zavjese tako da sve izgleda savršeno i da je potpuno funkcionalno.

 

Što pripremiti za ugradnju karniša?

 

Montaža karniša je posao u kojem će biti korisni alati kao što su bušilica, odvijač (ili odvijač-bušilica), bušilica, snažno montažno ljepilo, vijci, specijalizirane tiple i mjerne trake. Bušilicu i tiple na kojima će visjeti šipka za zavjese treba odabrati za vrstu podloge. Stoga je važno od čega je zid izrađen, te ovisno o tome, odaberite debljinu i duljinu tipli i vijaka.

Promjer svrdla za bušilicu najbolje je odabrati prema veličini tiple tako da se rupa lako prilagođava radu. Međutim, tiple, a time i svrdla, ne smiju biti premale, jer moraju podržavati težinu zavjesa i dekora.

Također je dobro pripremiti usisavač, koji će odmah očistiti prašinu i mrvice žbuke nakon bušenja. Čista, suha četka za uklanjanje prašine i krpa za čišćenje površine također će biti korisni.

 

Kako dobro izmjeriti položaj karniše iznad prozora?

 

Kako montirati karnišu? Prvi korak je određivanje mjesta na kojem želite da bude. Prvo izmjerite duljinu cijelog karniša i duljinu između mjesta gdje će biti pričvršćena na zid (nosači za pričvršćivanje). Podijelite ove vrijednosti na pola. Izmjerite prozor i podijelite ovu vrijednost na pola - označite mjesto na prozoru i odatle označite duljinu polovice karniša udesno i ulijevo. Zahvaljujući tome, odredit ćete mjesta gdje ćete izbušiti rupe i tj. gdje će biti nosači karniše.

Neke karniše, osobito duge, imaju dodatni nosač u sredini, što olakšava mjerenje karniše.

Liniju postavljanja karniša vrijedi nacrtati 10 - 15 cm iznad gornjeg okvira prozora. Zahvaljujući takvoj udaljenosti između karniša i gornjeg okvira prozora, krilo prozora će se slobodno moći otvoriti i omogućiti lako postavljanje zavjesa ili dekora.

Prilikom označavanja duljine na zidu provjerite jesu li linije ravne! Na mjestu vješanja karniša nacrtajte ravnu liniju, te pomoću lasersku ili tradicionalne libele provjerite je li linija savršeno vodoravna. Zahvaljujući tome, karniša će biti ravno postavljena.

 

 

Kako postaviti karnišu?

 

Sada je vrijeme za postavljanje karniša. Na mjestima koja su prethodno određena, morate izbušiti rupe, ali najprije saznajte od kojeg je materijala zid izrađen, jer je drugačije bušiti u slučaju šuplje opeke i drugačije u betonu. Duljine nosača pričvršćenih u zidu mogu biti različite, pa prilikom kupnje obratite pažnju na to.

Za vrijeme bušenja ispod rupe dobro je postaviti cijev uključenog usisavača, zahvaljujući kojoj će se prašina i čestice odmah očistiti i soba neće biti prašnjava. Bušite, držeći bušilicu okomito na zid. Nakon bušenja površinu očistite četkom. U rupe postavite tiple ili specijalizirane tiple i zakucajte ih gumenim čekićem tako da potpuno uđu u rupe. Možete koristiti univerzalne tiple, one će biti jednako dobre kao i specijalizirane.

Sada je vrijeme za pravilno postavljanje karniše. Nosači se postave na zid i učvrste vijcima na za to predviđenim mjestima i provjerite je li nosač čvrst. Upravo na nosačima počiva cijela težina zavjesa i dekora koje vise na karnišu.

Sada na karnišu možete postaviti zavjese pomoću kvačica pričvršćenim na nju.

Na kraju stavite ukrasne završetke na karnišu i pričvrstite ih vijcima. Montaža karniša je gotova!

 

Postavljanje stropnog karniša

 

Stropne karniše montiraju su malo drugačije. Ovdje liniju treba povući ne na zidu, već na stropu. Posebnu pažnju treba posvetiti činjenici da karniša nije montirana preblizu zidu, treba postojati razmak od najmanje 15 cm između karniše i zida. Za takvu ugradnju koriste se jake tiple, ali duljina odabranog karniša može biti značajna, pa imaju mnogo više točaka za bušenje od zidnih šipki za zavjese. Na njih možete objesiti i mnogo teže zavjese ili dekore.

 

Kako montirati karnišu bez bušenja?

 

Nema uvijek vremena i mogućnosti za montažu karniša, bušenjem rupa u zidovima. U tom slučaju, držače nosača možete montirati ljepilom. Ovu vrstu pričvršćivanja možete koristit kada je bušenje u zidu nemoguće ili opasno.

U tom slučaju, za ugradnju karniša koristite ljepilo za montažu. Zalijepite nosače na zid i pričekajte da se ljepilo dobro osuši, a tek onda montirajte preostale dijelove karniša. Zapamtite, međutim, da na takvu karnišu neće moći objesiti teške zavjese.

 

Kakvu karnišu kupiti?

 

U ponudi trgovine Emmezeta pronaći ćete prekrasne drvene, metalne i plastične karniše. Atraktivne cijene i originalan izgled učinit će da ćete pri kupnji karniša sigurno biti zadovoljni proizvodom.

Prilikom kupnje obratite pažnju prvenstveno na duljinu šipke za zavjese i prilagodite je veličini prozora. Vrijedno je da šipka za zavjese strši oko 15 - 20 cm izvan linije prozora. Zahvaljujući tome, prozor će biti lijepo uokviren i uređen. Treba imati na umu da se duljina karniša sastoji od duljine cijevi i dodatnih završetaka i ukrasa, i trebala bi biti veća od širine okvira prozora.

Također je važna boja proizvoda i njegov izgled. Odaberite karniš na takav način da odgovara cijelom rasporedu. Na njega objesite zavjese, koje će također naglasiti ljepotu prostorija.  Pribor za rolete, karniše i dekoracije prozora također će biti korisni. Za bolji vizualni efekt, cijev bi trebala biti zanimljivo završena na dekorativni način.

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!