locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako pravilno objesiti kuhinjske ormariće?

Objavljeno: 2021-12-07 12:22:00
Kategorija: Blog

Postavljanje kuhinjskih ormarića ponekad se čini toliko komplicirano da prije nego što pokušamo objesiti namještaj, pozivamo profesionalca u pomoć. Kuhinjski ormarići i drugi kuhinjski namještaj prilikom montaže ne zahtijevaju isključivo profesionalnu vještinu. Dovoljno je prikupiti prave alate, pročitati vodič - odakle treba početi montažu i svatko će moći ispuniti ovaj zadatak. Svakako savjetujemo da se u taj posao ne upuštate sami već da imate pomoć još jedne osobe.

 

Dodatna pomoć
 

Veliko olakšanje je set za montažu visećih ormarića od strane proizvođača. Zahvaljujući tome, ne morate se usredotočiti na traženje dodatnih elemenata u građevinskoj trgovini.

 

Pravila za ugradnju i postavljanje
 

Viseći kuhinjski ormarići ponekad su fiksirani ne samo u kuhinji, već i u smočnicama, pomoćnim prostorijama ili garažama. Ako želite znati nekoliko pravila koja biste trebali slijediti prilikom ugradnje kuhinjskih ormarića, pozivamo vas da pročitate sadržaj ovog vodiča.

 

Koju veličinu kuhinjskih ormarića odabrati?
 

Veličine visećih ormarića u kuhinji obično se temelje na standardiziranim dimenzijama i elementima. Najčešće možemo odabrati ormariće visine 45 cm, 75 cm i 90 cm i širine od 30 cm, 45 cm i 60 cm.

Kuhinje na narudžbu
Naravno, ostaje moderan kuhinjski namještaj, koji se može napraviti po narudžbi. Neki zanimljivi dizajni zahtijevaju izradu namještaja po mjeri, jer njihova duljina i širina poprimaju nestandardne vrijednosti.

 

Na kojoj visini objesiti kuhinjske ormare?
 

Da bismo znali kako pravilno objesiti kuhinjske ormare moramo znati i na koju visinu se oni moraju postaviti. Viseći ormari obično se montiraju na zid tako da je njihov donji rub na visini od 135 cm od poda. Ova univerzalna visina omogućuje vam da osigurate adekvatan prostor u kuhinji i da ispod nje imate stajaći kuhinjski ormarić.

 

Razmak između visećih i donjih kuhinjskih ormara
 

Između visećeg i stajaćeg ormarića trebalo bi biti dovoljno prostora da se u kuhinju mogu ugraditi radne ploče. Točna udaljenost koju treba održavati između jednog i drugog ormarića treba biti od 45 cm do 60 cm. Razmak između gornih kuhinjskih ormara i sudopera trebao bi biti u raspon od 80 cm - 90 cm.

 

Kuhinjski ormarići - vrsta završne obrade
 

Dvije vrste


Što se tiče načina fiksiranja vrata, ona su gotovo uvijek postavljena na pante skrivene unutar ormarića. Međutim, treba znati da neke kuhinjske fronte za ormariće imaju pante izvana, jer su to dodatni dekorativni element ormara.

Naravno, to nisu obični, neobrađeni metalni panti, već moderne konstrukcije koje se koriste kod skupljeg, elegantnijeg namještaja. Međutim, na tržištu ih nema mnogo, u većini slučajeva kuhinjski ormarići ostaju u standardnom obliku, a unutra su skriveni panti.

 

Pričvršćivanje ormarića na zid u kuhinji
 

Prvi osnovni korak u misiji kako pravilno objesiti kuhinjske ormariće na zid je označavanje položaja vanjskih rubova namještaja na zidu. Kada olovkom označite predviđeno mjesto za ormarić - provjerite je li visina između donjeg ruba visećeg ormarića i poda ispravna.

Dobar alat-pola posla
Koristite libelu i nacrtajte vodoravnu crtu na zidu kako biste bili sigurni da ormari ravnomjerno vise. Ako nemate libelu, po želji možete koristiti laserski instrument za izravnavanje. Ako su vaši setovi kuhinjskog namještaja pričvršćeni pod pogrešnim kutom, lako je podesiti njihove ručke. Vješalice za montažu namještaja obično imaju mogućnost podešavanja, tako da ih čak i nakon vješanja ormara na zid možete lagano pomicati okomito i vodoravno.

 

Ugradnja kuhinjskih ormara - izravnavanje
 

Ako je važno da objesite ormare u savršenoj, ravnoj liniji, možete koristiti sljedeće rješenje: ispod linije označene olovkom na zidu, pričvrstite drvenu letvu na zid. U procesu vješanja kuhinjskih ormara na zid možete ih prisloniti na letvu. Nakon ugradnje, letvu možete odvrnuti, a vidljive rupe nakon vijaka mogu se popuniti. Zahvaljujući ovoj metodi, svaki ormarić će biti savršeno postavljen pod kutom koji ste označili.

 

Viseći ormari - zidne tiple
 

Da biste ispravno postavili ormariće pomoću zidnih tipli, morate izbušiti rupe u zidu i u njih ugraditi plastične tiple. U kuhinji morate pričvrstiti nosače (uključene u set s namještajem). Nosači pričvršćeni na zid trebaju biti izrađeni od kvalitetnog materijala, jer trebaju izdržati opterećenje ormarića i posuđa u njemu. Sada možete nastaviti s vješanjem namještaja.

 

Ugradnja dva ormara - jedan pored drugog
 

Ako vaš namještaj treba visjeti jedan do drugoga, možete ih zajedno objesiti. Da biste to učinili, morate poravnati oba ormara jedan u odnosu na drugi i mobilizirati posebnim stezaljkama. Zatim izbušite rupu kroz oba ormara i pomoću vijka i matice ih pričvrstiti zajedno, pričvršćujući se tako na zid na jednakoj visini.

Namještaj montiran na ovaj način dobro će prianjati jedan uz drugi.

 

Postavljanje vrata
 

Da bi kuhinja bila funkcionalna i praktična, razmislite o smjeru otvaranja vrata u svim ormarićima koje ste naručili. Najvažniji je smjer otvaranja vrata u slučaju ormara kojima je teško pristupiti ili onih kutnih. Također možete uzeti u obzir to jeste li lijevak ili dešnjak. Nikada ne odlučujte o smjeru otvaranja ormara površno, treba uzeti u obzir da ova odluka može utjecati na praktičnu uporabu kuhinjskog namještaja tijekom kućanskih poslova.

Smjer podešavanja panti
Da biste montirali vrata, jedan dio panta treba zavrnuti u unutarnji dio ormarića, dok drugi dio treba staviti u profilirani zaobljeni krug (namijenjen za ovo mjesto) u vratima ormarića. Panti se mogu podesiti u tri smjera, tako da lako možete objesiti ormar u ravnoj liniji. Ormarić ispod sudopera, s vratima koja se otvaraju, možete montirati na isti način.

 

Redoslijed visećih ormara
 

Vješanje pojedinih segmenata treba početi s kutnim elementima ukoliko je kuhinja ima oblik slova L ili U . Ako će, s druge strane, ormari visjeti na jednom zidu u nizu - njihova instalacija treba početi s jednim od krajnjih elemenata.

 

Praznine


Da biste izbjegli stvaranje praznina - spojite ormarić na ormarić i čvrsto ih pričvrstite zajedno. To je iznimno važno u slučaju veće površine, kada na istom zidu ima nekoliko ormarića / ponekad čak i desetak ormarića, a praznine između njih uvelike bi utjecale na estetiku kuhinje.

 

 

Još nešto


Postoji mogućnost i za krivo ili neuspješno postavljanje ormarića. Istražimo neke od mogućih pogrešaka pri preuređenju kuhinje, kao i kako ih možete izbjeći.

 

Krive mjere

 

Prije svega, nikada nije dobra ideja odrediti dimenzije ormarića odokativnom metodom.

Svaka kuhinja je jedinstvena, zbog čega biste trebali odvojiti vrijeme i detaljno izmjeriti svaki element.

Potrebno je ovo:

• Počnite s izradom grube skice, ocrtavajući novi raspored prostorije.

• Izvedite horizontalna mjerenja, uključujući cijeli zidni prostor.

• Izvedite vertikalna mjerenja, od poda do stropa na svakom kutu.

• Locirajte središnju točku, kao što su uređaji i sudoper, između ostalog.

• Uzmite u obzir vrata i prozore koji mogu smetati otvaranju ormarića.

• Zabilježite udaljenost između objekata na zidu i poda/stropa.

Nakon što dobijete točne dimenzije, bit ćete bolje pripremljeni za odabir ormarića koji će se bez problema uklopiti u vašu kuhinju.

 

Dizajn ispred funkcionalnosti


Ormari igraju veliku ulogu u određivanju cjelokupnog izgleda vaše kuhinje. Ali i oni bi trebali biti funkcionalni. Prečesto se vlasnici kuća zadovoljavaju privlačnim kuhinjskim ormarićima, da bi se dugoročno razočarali njihovom lošom funkcionalnosti.

Kada razmišljate o izboru ormarića, razmislite o tome što očekujete od njih, u smislu funkcionalnosti. Na primjer, ako puno kuhate, vjerojatno imate više uređaja, pribora i hrane za odlaganje. U tom slučaju trebat će vam ormarići koji su dovoljno veliki da u njih stanu sve vaše potrepštine.

Ako se odlučite za gumbe i poteznice, pobrinite se da ih je lako uhvatiti mokrim, masnim rukama. Osim toga, svi u vašoj obitelji (uključujući one s većim rukama) moraju moći doprijeti do njih.

 

Ugradnja ormara na zid loše kvalitete


Ovo je daleko jedna od najhitnijih pogrešaka pri renoviranju kuhinje koju treba izbjegavati. Istini za volju, takav zid nije napravljen da izdrži težinu napunjenih kuhinjskih ormarića. Iako u početku može izdržati prazne postavljene ormariće, vaši će se ormarići najvjerojatnije srušiti čim u njih složite posuđe i uređaje.

 

Ne razmišljate unaprijed o strujnim i instalacijama za vodu


Preuređenje postaje teže kada prepravljate svoj sustav kuhinjskih ormarića. Za početak, možete slučajno prekriti važne utičnice ili priključak za vodu.

Kako biste to spriječili, unaprijed odredite raspored ormarića. Svakako zabilježite točne lokacije kuhinjskih uređaja, kao što su perilice posuđa, hladnjaci, ploče za kuhanje, pećnica i slično. I, ako je moguće, zamolite svog električara da završi s preliminarnim ožičenjem prije nego što se ormarići podignu. Time ćete uštedjeti tonu stresa.

 

Zanemarivanje nove generacije uređaja


Aparati nisu ono što su bili. Danas je većina njih mnogo veća od svojih prijašnjih kolega. U slučaju da kupujete nove perilice posuđa i štednjake, ne zaboravite uzeti u obzir njihove dimenzije prilikom zamjene kuhinjskih ormarića. To ne bi trebalo biti previše teško, jer većina proizvođača navodi dimenzije proizvoda u opisu samog proizvoda.

 

Na kraju, najbitniji je dobar plan i vizija, uz malo dobre volje vaša kuhinja će biti spremna za korištenje!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!