locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako preživjeti toplinski val i vrućine koje donosi?

Objavljeno: 2022-07-01 10:08:16
Kategorija: Blog

 

U najtoplijem dijelu dana, kad se toplina slijeva s neba i sunčeve zrake griju poput vatre, svi traže mjesto gdje se mogu ohladiti i na trenutak odmoriti od vrućine. Nažalost, većina stanova i kuća, osobito starijih, nema adekvatne sustave za hlađenje interijera. Uz stalno zagrijavanje atmosfere, svako sljedeće ljeto je sve toplije. Interijeri u koje se sklanjamo da bi se zaštitili od toplinskog vala i velikih vrućina brzo se zagrijavaju. Ne pomaže ni prozračivanje stana i zamračenje roletama. Hlađenje zraka u kući čini se gotovo nemogućim. Vrijeme je da se nešto poduzme. Došao je kraj zagušljivom i pregrijanom zraku u vrućim danima! Provjerite što učiniti kako biste preživjeli toplinski val i uživali u ugodnoj hladnoći.

 

Prijenosni klima uređaj pomoći će u održavanju optimalne temperature zraka u vrućim danima

 

Iako klima uređaj odgovarajuće snage učinkovito uklanja problem pregrijanog prostora, u mnogim kućama i stanovima to još uvijek nije uobičajeno rješenje. Pogotovo ako je riječ o trajno montiranim klima uređajima. Zapravo, samo mali postotak kućanstava koristi ovu vrstu uređaja. To je uglavnom zbog relativno visokih troškova ugradnje i korištenja. Upravo zato većina traži druge, jeftinije, ali jednako učinkovite načine borbe protiv vrućine i visokih temperatura u kući.

Želimo vam predložiti alternativni uređaj umjesto klasičnih velikih klimatizacijskih sustava - učinkovit prijenosni klima uređaj. Izvrsna je zamjena za fiksne klima uređaje i učinkovit alat u borbi protiv ljetnih vrućina. Pomaže učinkovito ohladiti stan, ne zauzima puno prostora i, što je najvažnije, pokretan je, što vam omogućuje korištenje u različitim prostorijama. Prednost prijenosnog klima uređaja je njegova veličina i način pokretanja. Ovdje nema kompliciranih sustava i instalacija, dovoljno je samo ga uključiti u utičnicu. Klima uređaj će biti koristan i kod kuće i u uredu, gdje, na primjer, ne možete instalirati običan klima uređaj.

 

Parametri dobrog prijenosnog klima uređaja

 

Prije kupnje klima uređaja vrijedi pobliže pogledati parametre uređaja. Ove osnovne značajke omogućit će vam da odaberete model koji će biti najučinkovitiji i najmanje bučan. Najvažniji parametri su: kapacitet hlađenja (za svakih 10 m² prostora na kojem uređaj treba raditi, treba biti oko 1,5-2 kW snage), razina buke, vrsta rashladne tekućine, energetski razred i temperaturni raspon.

 

Stupni ventilatori - pouzdan način hlađenja vašeg doma

 

Stupni ventilatori su uređaji koji sadrže sustav od nekoliko ventilatora smještenih u stupu. Ventilatori raspoređeni u nekoliko redova osiguravaju višesmjerno puhanje i vrlo dobru cirkulaciju zraka. Stupni modeli imaju mogućnost okretati se u različitim smjerovima, tako da se zrak ravnomjerno kreće i prozračuje. Što se tiče performansi, nema razlike između stajaćih i stupnih ventilatora. Razlika je prvenstveno estetska, mora se priznati da su stupni ventilatori manji, kompaktniji, a time i estetski ljepši. 

Mogu se koristiti i stropni ventilatori, koji su kombinacija ventilatora i lustera.

 

Pročišćivač zraka s funkcijom hlađenja

 

Pročišćivač zraka definitivno je veća i nešto skuplja investicija, ali uređaj je koristan tijekom cijele godine, osobito zimi, jer jamči zdravo disanje. Neki uređaji imaju funkciju ovlaživača -ventilatora. Ako u vrućim ljetnim danima dodate kockice leda u posudu s vodom, osjetit ćete ugodnu hladnoću i olakšanje tijekom vrućeg vremena!

 

 

Ventilatori za osvježenje
 

Klasični ventilatori su cirkulatori postavljeni na stativ ili postolje. Kada se uključi, propeler ventilatora pokreće zrak, ugodno ga hladeći. Ventilatori mogu biti mali ili veliki, na stativu ili postolju - što je veći promjer i veličina propelera, to je bolja učinkovitost. Gotovo svaki ventilator ima nekoliko stupnjeva regulacije brzine dovodnog zraka, a oni moderniji imaju noćni način rada za tihi rad pri najnižim brzinama. Najveća prednost ventilatora je njihova cijena. Jeftini su i vrlo učinkovito pokreću zrak i provjetravaju ga. Mali prijenosni ventilator, može se postaviti na stol, i daje ugodan dojam hladnoće i donosi trenutno olakšanje u vrućim danima.

 

Kako se suprotstaviti zagrijavanju interijera?

 

Zapamtite da je uvijek najbolje, što je više moguće, spriječiti zagrijavanje nego se boriti protiv vrućeg zraka.

Predstavljamo nekoliko jednostavnih patenata koji će makar djelomično pomoći, zaustaviti zagrijavanje prostorija u vrućim danima.

 

Minimizirajte djelovanje sunčevih zraka - osigurajte prozore!

 

Činjenica da su elementi kroz koje se naše sobe najviše zagrijavaju prozori - vjerojatno svi znaju. Međutim, nisu svi svjesni kako učinkovito smanjiti ovu nepoželjnu pojavu. Prije svega, treba znati da su najbolja zaštita od sunčevog zračenja vanjske rolete i tende, koje učinkovito ograničavaju ulazak sunčeve svjetlosti u unutrašnjost doma. Važno je znati da su u stanju zaštititi prostoriju od zagrijavanja, čak 8 puta bolje od unutarnjih roleta ili drvenih žaluzina. Naravno, i njih vrijedi koristiti, ali morate biti svjesni da će njihova učinkovitost u borbi protiv intenzivnog sunca biti mnogo manja.

Zagrijavanje prostorija može se zaustaviti pokrivanjem prozora debelim zavjesama ili lijepljenje termo izolacijske folije s vanjske strane stakla. Iako folija ne izgleda osobito estetski, savršeno izolira toplinu i štiti unutrašnjost od prekomjernog zagrijavanja.

 

Mudro prozračivanje soba

 

Zatvaranje prozora tijekom najvećih vrućina može se činiti potpuno apsurdnim. Međutim, dobro je znati da u vrijeme kada je vani najveća vrućina, čvrsto zatvoreni prozori štite od dotoka vrućeg zraka u unutrašnjost. Stoga ograničite otvaranje prozora tijekom dana kako u unutrašnjost ne bi prodirao vrući zrak.

Dobra navika u vrućim ljetnim danima bit će zatvaranje prozora prije odlaska na posao. Stan je najbolje provjetravati u večernjim satima, nakon zalaska sunca, kada se temperatura zraka smanji i postane ugodna. Ako uvjeti dopuštaju, prozor se može ostaviti otvorenim čak i cijelu noć.

 

Smanjite toplinu koju proizvode kućanski električni uređaji

 

Morate biti svjesni činjenice da svaki električni uređaj koji koristimo u kući stvara toplinu. Stoga, ako želite sniziti temperaturu, uklonite ili barem minimizirajte rad opreme kao što su perilica rublja, mikrovalna pećnica, električno kuhalo za vodu, usisavač, TV, računalo ili prijenosno računalo. Svi ovi uređaji tijekom rada podižu temperaturu u kući. Stoga tradicionalne žarulje sa žarnom niti treba zamijeniti LED fluorescentnim žaruljama koje se ne zagrijavaju i tako ne emitiraju toplinu u okoliš. Međutim, sve ostale uređaje treba koristiti s razlogom i samo onda kada su nam stvarno potrebni.

Razmislite o zaštiti od prirodnih materijala - zelenoj „barijeri” na terasi, balkonu i prozorskoj dasci, jer kada nastupe vrućine bit će od velike pomoći.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!