locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako promijeniti fronte kuhinjskih ormarića

Objavljeno: 2022-05-27 12:48:38
Kategorija: Blog

 

Zamjena fronti kuhinjskih ormarića izvrstan je način za osvježenje izgleda interijera po niskoj cijeni! Ako vam je dosadila stara kuhinja, a želite promijeniti stil ili je sadašnji namještaj već jednostavno uništen, ne morate ulagati u novi. Provjerite kako renovirati kuhinjski namještaj na jednostavan, ekonomičan način i unesite dašak svježine u svoju kuhinju! Kupnja novog namještaja za kuhinju nije uvijek potrebna, ponekad je dovoljno imati ponešto uradi sam entuzijazma i zamijeniti ili obojati stare i dotrajale fronte.

 

Zamjena kuhinjskih fronta

 

Dobro odabrane, nove fronte ormarića osvježit će izgled svake kuhinje! Širok izbor kuhinjskih elemenata dostupnih u trgovinama i supermarketima omogućuje vam da prilagodite njihov dizajn različitim stilovima uređenja. U posebnim slučajevima, kada niti jedna gotova kuhinjska fronta ne ispunjava vaša očekivanja, postoji mogućnost narudžbe i to prema vlastitim idejama i željama.

Zamjena prednjih strana kuhinjskih ormarića se može odraditi brzo i jednostavno – ne trebate pomoć stručnjaka. Činjenica je da se svi kuhinjski ormarići - bez obzira na dizajn - sastoje od istih elemenata što olakšava cijeli posao. Vidljivi dijelovi su tijela i fronte, dok su nevidljivi dijelovi dodaci i spojevi. Osim toga, tu su i ručke koje također određuju konačni dizajn.

Počinjemo s dimenzioniranjem starih fronta. Važno je ovaj korak obaviti precizno - inače će fronte namještaja izgledati neugledno, ružno ili, što je još gore, spriječiti korištenje osvježenih kuhinjskih ormarića! Sljedeći korak je bušenje mjesta za šarke i vodilice ladica. Kada kupljene fronte stignu, preostaje montaža.

Kompletan postupak ne čini se kompliciran. Međutim, mora se odraditi precizno. To se ne odnosi samo na samo dimenzioniranje, već i na montažu fronta.

Vrste kuhinjskih fronta

 

Nakon dimenzioniranja kuhinjskih fronta, vrijeme je za kupnju novih! U skladu s time, možete birati između različitih materijala – koji se razlikuju ne samo po izgledu, već i po trajnosti i svojstvima.

Drvene fronte - najskuplja, ali ujedno i najplemenitija opcija, zahvaljujući kojoj kuhinja postaje elegantnija i dobije dašak luksuza. Drveni kuhinjski namještaj najčešće se izrađuje od autohtonih sirovina - hrasta, bukve, smreke, breze, trešnje ili jasena. Jeftinije vrste, npr. bor ili joha, boje se na način da svojim izgledom podsjećaju na skuplje drvo. Drvene kuhinjske fronte jedan su od najtrajnijih proizvoda i utječu na cjelokupan izgled kuhinje. Osim toga, izgledaju vrlo prirodno i savršeno ukrašavaju moderne kuhinje - uključujući i one u modernom skandinavskom stilu. Za izradu kuhinjskog namještaja najčešće se koriste drvene ploče debljine 2 cm.

MDF fronte - jeftinije od kuhinjskog namještaja od punog drveta, MDF fronte izrađene su od brušenog i prešanog drveta. Ovo je vrlo često korišteno rješenje koje se odlikuje visokom otpornošću na vlagu i oštećenja. Debljina ploče najčešće je u rasponu od 1,6 do 1,9 cm. Takvu površinu lako možete oblikovati po vašoj želji. Dakle, što se tiče lakoće oblikovanja, ako u planu imate neobičnu kuhinju, namještaj po mjeri najbolje je napraviti od ploča. Dodatno, fronte se mogu prekriti lakom ili posebnom PVC folijom koja oponaša različite materijale: metal, drvo, pa čak i kamen.

 

 

Fronte od iverice - jedna od najjeftinijih opcija. Izgleda dobro, daje veliki izbor uzoraka laminata, međutim, to je prilično krhki materijal. Ne koristi se u kuhinjama sa sofisticiranim dizajnom, koje zahtijevaju ukrasne utore i detalje. Možemo birati između furniranih, laminiranih i lakiranih ploča. Površinska obrada može biti mat, polumat ili imati moderan visoki sjaj. Za izradu kuhinjskog namještaja koristi se ploča debljine 1,8 cm.

Fronte od furnira – u ovom slučaju imamo posla i s proračunskim rješenjem. Kuhinjski ormarići obloženi su laminatom ili PVC folijom. Druga opcija izvrsno funkcionira za vrata s raznim ukrasnim utorima i ukrasima – odlikuje se lakoćom prilagodbe različitim površinama.

 

Zamijenite ručke i osvježite ormariće

 

Zamjena kuhinjskih fronta nije jedini način za osvježenje izgleda ormara ili vitrina. Ponekad, dovoljno je namještaj obojiti u novu, zanimljivu i modernu boju, pa čak i samo zamijeniti ručke novima.

Veliki izbor ručki koje su dostupne u online i stacionarnim trgovinama pruža vam zaista širok raspon mogućnosti. Umjesto sveobuhvatne obnove dovoljno je zamijeniti kvake kako biste kuhinjske ormariće nekada tradicionalnog ili zastarjelog izgleda pretvorili u nove i moderne. Prije nego što odaberete pravi proizvod, svakako izmjerite razmak između dva učvršćenja ručki na namještaju. U suprotnom će možda biti potrebno izbušiti nove rupe – često preblizu već prisutnima, što u nekim slučajevima može čak spriječiti montažu novih elemenata!

 

 

Oslikavanje kuhinjskih ormarića

 

Fronte kuhinjskih ormarića će bojanjem dobiti lijep izgled. Unaprijed je potrebno pravilno pripremiti namještaj. Prije nego počnete slikati, provjerite zahtijeva li kuhinja (prvenstveno elementi i radne ploče) popravak ili nadopunjavanje šupljina. Ako je na njihovoj površini vidljiva pojava ogrebotina ili pukotina, upotrijebite posebnu masu. Neravnine možete ukloniti brusnim papirom.

Provjera stanja namještaja u kuhinji dobro je vrijeme za podešavanje šarki i eventualno profiliranje pojedinih elemenata. Prije početka bojanja prostoriju dobro pripremite – zaštitite pod najlonom ili folijom, a ostale predmete odložite na odgovarajuću udaljenost. Bolje je ne raditi ovakav posao uza zid - može se zaprljati ili poprskati.

Prije početka slikanja, površina namještaja mora biti matirana. Trebat će vam brusni papir, eventualno brusilica. Očistite ormariće i kuhinjski prostor i obrišite prednje strane mokrom krpom.

Za bojanje ormara u kuhinji koristite kvalitetnu boju namijenjenu drvenom namještaju ili namještaju od furnira. Pitate li se koju boju odabrati? Najčešće se koriste univerzalne boje, akrilne boje ili posebne boje za renoviranje. Trebat će vam i valjak i dvije četke - velike i male. Samo set od ova tri pribora omogućit će vam da precizno obojite vrata - i u teško dostupnim utorima.

 

Od nove kuhinje do novog dnevnog boravka

 

Nakon što ste renovirali kuhinjski namještaj, možda ćete na sličan način poželjeti obnoviti izgled ostatka doma – namještaja u dnevnom boravku, hodniku ili spavaćoj sobi. Stolovi, kreveti ili komode mogu se obnoviti jednako lako kao i ormarići u kuhinji! Dakle, umjesto kupnje novog kompleta kuhinjskog namještaja i druge opreme, kladite se na nulti otpad! Zahvaljujući tome, vaša će kuhinja, dnevni boravak, spavaća soba i bilo koji drugi interijer dobiti prekrasan dizajn bez da morate potrošiti tisuće kuna na novi namještaj!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Ako želite kupiti proizvode koje ne pronalazite u Emmezeta webshop asortimanu, molimo kontaktirajte nas mailom, a mi ćemo odgovoriti na vaš upit.

Želite li vidjeti proširenu ponudu kuhinjskog namještaja? Pogledajte ponudu naše grupacije u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj ili Mađarskoj.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!