locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako samostalno napraviti stol za vrt?

Objavljeno: 2022-03-25 09:37:41
Kategorija: Blog

 

Svatko tko posjeduje kuću s zemljištem priznat će da nema ništa ugodnije od trenutaka provedenih u vrtu. Čim počne proljetno razdoblje i pojave se prvi topli dani, s nestrpljenjem se čeka trenutak kada će biti moguće sjediti vani, konačno. Vrtni namještaj je vrlo važan element dekoracije vašeg vrta - vrtni stolovi igraju posebno važnu ulogu. Bez njih je teško zamisliti ljetne sastanke s prijateljima i roštilje s obitelji ili obroke u prirodi, te večernje opuštanje uz šalicu čaja ili čašu vina. Cijena seta vrtnog namještaja, odnosno drvenog stola i odgovarajućih dodataka kao što su: vrtne stolice i jastuci, može nas iznenaditi i nadmašiti financijske mogućnosti. Možda vrijedi pokušati sa samostalnom izradom stola? Izrada vrtnog stola prilično je jednostavan zadatak, pa vrijedi provjeriti kako ga napraviti! Saznajte što će vam trebati da biste napravili stol i uredili vrt te kako se pripremiti za ovaj zadatak korak po korak.

 

Kako izraditi vrtni stol?

 

Samostalno izrađeni namještaj može imati dimenzije prilagođene vašim potrebama. Prije nego što krenete u akciju, prvo sve pažljivo isplanirajte. Razmislite o tome gdje ćete staviti novi komad namještaja - na terasu, u sjenicu ili možda izravno na travu (u ovom slučaju treba se pobrinuti za stabilnu prostirku ili podlogu, zahvaljujući kojoj ćete povećati udobnost i održati namještaj čistim, štiteći ga od blata). Zatim dobro razmislite o dimenzijama koje bi trebao imati vaš vrtni stol i nacrtajte projekt. Ne žurite, sve pažljivo izmjerite, provjerite nekoliko puta kako biste izbjegli pogreške i moguće korekcije.

 

Pripremite sve elemente

 

Ako nemate uvjete i odgovarajuće vještine, najbolje je daske dati stolaru da ih pravilno odreže i izravna - ako imate stolarske stezaljke, spojite nekoliko dasaka zajedno kako biste napravili debelu i izdržljiviju stolnu ploču. Nakon lijepljenja treba pažljivo poravnati površinu brusnim papirom ili brusilicom, a zatim očistiti četkom i mekom krpom. Međutim, ako posjedujete alate - cijelu stvar možete učiniti vlastitim rukama. Izrežite daske ubodnom pilom, a zatim izravnajte drvo brusilicom - zapamtite, međutim, da posao treba obavljati u sigurnim uvjetima, najbolje je to ne raditi u kući (koristite vrt, garažu ili terasu) i obavezno nosite zaštitnu masku.

 

Varijante stolova za vrt

 

Vaš samostalno izrađeni komad namještaja može dodatno imati rupu za suncobran - ako imate ubodnu pilu, upotrijebite je i izrežite rupu, a zatim je izgladite brusilicom ili brusnim papirom. Ovaj korak morate napraviti prije nego što počnete međusobno povezivati elemente.

 

Impregnacija i bojanje dasaka
 

Drveni vrtni namještaj koji stoji vani, gdje je izložen promjenjivim vremenskim uvjetima, također i plijesni i gljivicama, treba unaprijed impregnirati. Važno je napomenuti da impregnacija povećava vlažnost (a time i vijek trajanja) drva i prianjanje naknadnih preparata koje treba primijeniti u sljedećim koracima. Odaberite impregnaciju za vanjsku upotrebu, jer se impregnacije koje se koriste za interijere mogu pokazati previše neučinkovitima. Prije nego što počnete bojati, očistite ploče od prašine koja nataložila tijekom brušenja i piljenja pomoću četke i krpe. U ovoj fazi možete obojiti sve elemente stola u željenu boju, ali možete i kasnije, nakon sastavljanja konstrukcije.

 

Samostalna izrada vrtnog namještaja - uradi sam

 

Što vam je potrebno za izradu stola?

 

Kada ste pripremili dizajn vašeg stola od drveta, vrijeme je za pripremu materijala. Trebat će vam:

·         drvena stolna ploča,

·         bočne i poprečne letvice,

·         drvene grede za noge stola,

·         vijci

·         impregnacija

·         lak ili bajc (odaberite boju u kojoj se održava vaša terasa),

·         metalni spojni okovi

·         četka

·         valjak ili kist.

 

Kako napraviti drveni stol - korak po korak

 

Vrijeme je da prijeđemo s projekta na posao. Kada su vaše daske već izrezane i obrubljene, spojite ih tako da se čvrsto stoje jedna pored druge, a zatim ih zategnite vijcima. Koristite poprečne letvice kako biste strukturu učinili stabilnijom. Sada je vrijeme za noge - prvo ih stavite da vidite da li odgovaraju, a zatim namažite kontaktnu površinu ljepilom za drvo, a tek ih onda pričvrstite. Ne zaboravite postaviti noge nekoliko centimetara unutar ruba stola. Konačno, pričvrstite bočne letvice metalnim spojnim okovima. Sada se može nanijeti boja pomoću četke ili valjka. Na kraju premažite stol lakom - ako želite da vaš stol ima prirodan izgled, odaberite mat verziju, a ako više volite sjajni drveni vrtni namještaj, možete koristiti sjajnu završnu obradu.

 

Vrtne dekoracije

 

Sada je vrijeme za izbor odgovarajućih dodataka kako biste uredili prostor oko stola. Treba dodati vrtne stolice ili vrtne fotelje u kojima ćete moći udobno sjediti. Vaš set namještaja može se obložiti udobnim i elegantnim jastucima kako bi se povećala udobnost. Ako planirate organizirati velike događaje u svom vrtu, možete odmah napraviti dva ili tri ista stola, koje ćete moći spojiti za vrijeme proslava i prekriti elegantnim stolnjakom, a kasnije razdvojiti i pospremiti. Izrada nekoliko stolova također daje priliku za odvajanje zona za odrasle i djecu tijekom proslave - zahvaljujući tome, najmlađi će se moći međusobno zabaviti, a stol za odrasle moći će se pravilno pripremiti i postaviti na njega začinjenu hranu koja se ne preporučuje djeci.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!