locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako samostalno obnoviti drveni pod?

Objavljeno: 2022-05-17 10:04:32
Kategorija: Blog

 

Vjerojatno mnogi od vas u kući posjeduju drvene podove, a čije stanje zahtijeva hitnu obnovu. Pijesak na cipelama, rotirajući kotači stolica, premještanje namještaja - to su čimbenici koji utječu na ogrebotine gornjeg sloja drva. Kao što dobro znate, briga o drvenim podovima zahtijeva redovitu njegu, obnovu sjaja i - jednom u nekoliko godina - brušenje. Je li doista potrebno zatražiti pomoć profesionalca ako je u pitanju obnova? Ne nužno. Saznajte više o domaćim načinima obnove parketa i riješite se šupljina ili prljavštine.

 

Renovirati pod samostalno - da ili ne?

 

Jasno je će obnova drvenog poda s parketom ići brže i profesionalnije. Nećete morati istraživati teme - kako uopće započeti takvu obnovu. Međutim, ponekad treba puno platiti za rad profesionalca, pa ćemo vas pokušati uvjeriti da ste u mogućnosti vlastitim rukama popraviti većinu oštećenja drva.

Kako točno trebate početi renovaciju poda ovisi o stupnju oštećenja. Male ogrebotine na parketu ili potamnjenje drva ne zahtijevaju uporabu profesionalne opreme. Dovoljni su proizvodi za njegu za njegu drvenih podova koje možete kupiti u trgovini. Situacija je gora u slučaju dubokih ogrebotina i mehaničkih oštećenja dasaka. U tom slučaju jedini način obnove je brušenje. Zapamtite da se laminatne podne ploče i LVT vinilne podne ploče ne mogu brusiti.

 

 

Kako obnoviti drveni pod bez struganja?

 

Da biste renovirali pod kod kuće bez struganja, trebali biste kupiti ručnu brusilicu ili brusni papir. Prije svega, grubim papirom treba skinuti gornji sloj laka. Kako posao napreduje, zamijenite grubi brusni papir s onim s finijim. Postupak brušenja odnosi se na uklanjanje ogrebotina i nedostataka podnih ploča. Sljedeća faza je usisavanje poda. Kada završite, pogledajte u kojoj je mjeri brušenje izgladilo površinske ogrebotine. Na mjestima gdje brusni papir ili brusilica nisu dovoljno izgladili površine - nanesite kit za drvo kako biste ispunili podne šupljine. Kit bi trebao biti usklađen s izvornom nijansom drvenog poda. Operite parket i nanesite svježi lak.

Ako imate nauljeni pod, nabavite ulje za popravak. Možete ga koristiti kada drveni pod ima ogrebotine ili male šupljine. Ulje ravnomjerno rasporedite po panelima, a zatim uklonite višak proizvoda. Spreman! Ovo je izuzetno jednostavan način za uklanjanje manjih oštećenja panela.

 

Obnova drvenog poda s struganjem korak po korak

 

Kako bismo vas uvjerili da sami krenete u obnovu, pripremili smo priručnik s detaljno objašnjenim koracima. Nadamo se da ćete se sami moći nositi s provedbom svih točaka, a obnova će donijeti očekivane rezultate. Prije nego što krenete s radom potrebno je unajmiti strugač. Trošak iznajmljivanja opreme zasigurno će se isplatiti održavanjem dugoročnog učinka osvježavanja drva. Obnova poda ovom metodom može spriječiti stvaranje šupljina, jer se svodi na zaštitu poda izdržljivim slojem laka. Zahvaljujući tome, rizik od oštećenja panela može se preventivno svesti na najmanju moguću mjeru.

 

 

Korak 1

 

Prije početka rada iz sobe je potrebno izvaditi sav namještaj. Rastavite ormare i viseće police. Uklonite zavjese i zidne slike. Tijekom rada u sobi će bit jako puno prašine, pa se pobrinite za zaštitu tih predmeta. Uklonite letvice i završni pribor. Zatim temeljito usisajte drvenu površinu.

 

Korak 2

 

Trebali biste proučiti priručnik s uputama za strugač koji ste iznajmili. Uređaji rade na sličnim principima, ali svaki od njih ima drugačiju upravljačku ploču. Nakon što se upoznate sa smjernicama - možete početi raditi. Strugač treba lagano pritisnuti na pod, održavajući kut od 45 stupnjeva. Uvijek počnite s grubim papirom. Kada se lak počne trljati, zamijenite disk onim sa finijim zrnom. Parket stružite u serijama. Kako bi se dobio što bolji učinak, ručno izbrusite mjesta do kojih je teže doći. Izbrusite kutove i polukružne dijelove brusnim papirom na sličan način kao strugač - s promjenom debljine zrna od najdebljeg do sve finijeg.

 

Korak 3

 

Usisajte prašinu s parketa. Za vrijeme rada nastaje puno prašine, tako da s daljnjim koracima možete pričekati nekoliko ili čak desetak sati. Za to vrijeme prašina će pasti na površinu i moći ćete ponovno usisati prostoriju i očistiti drvo.

 

Korak 4

 

Posljednji korak je polaganje novog sloja laka. Njegova boja trebala bi se uskladiti s izvornom bojom drva.

 

Za obnovu drvenih podova u kući dovoljna je želja i malo slobodnog vremena. Nije važno odlučite li se za manje kozmetičke tretmane ili iznajmljujete profesionalnu opremu - drvo će vam se uvijek odužiti obnovom. Ako se na daske nanese svježi lak, dugo će štititi od potencijalnih mehaničkih oštećenja.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!