locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako se brinuti za granitni sudoper?

Objavljeno: 2022-05-10 15:49:25
Kategorija: Blog

 

Granitni sudoperi izgledaju lijepo, ali većini čišćenje stvara probleme. Nepotrebno, jer je to izuzetno jednostavna aktivnost. O granitnim sudoperima nije teže brinuti nego i o ostalim kuhinjskim sudoperima, tako da nema kontraindikacija za postavljanje u kuhinjama osoba koje nemaju puno vremena za brigu o vlastitoj opremi. Predlažemo četiri jednostavna načina kako očistiti sudoper od granita.

 

Čišćenje granitnog sudopera specijaliziranim sredstvima

 

Najlakši način je korištenje specijaliziranih sredstava koja su napravljena upravo za čišćenje granitnog sudopera. Sredstvo ne samo da će očistiti površinu granitnog sudopera, već će ga i pravilno zaštititi što je potrebno zbog nakupljanja daljnje prljavštine pa i promjene boje. U slučaju čišćenja granitnih sudopera, to je jednostavan i brz način postizanja zadovoljavajućeg učinka.

Sredstvo treba koristiti u skladu s podacima koje se nalaze na naljepnici proizvođača. Neki proizvodi mogu biti vrlo invazivni, stoga nemojte nanositi sredstvo na sudoper duže nego što proizvođač navodi - inače agresivni deterdženti mogu obojiti ili oštetiti sudoper. Uvijek nakon upotrebe kemikalija, površinu sudopera temeljito isperite toplom vodom i osušite papirnatim ručnikom.

Korištenje posebnih sredstava daje brz učinak, ali ih treba koristiti s oprezom, inače mogu oštetiti sudoper i odvod, i predstavljati prijetnju za okoliš.

 

Tekućina za pranje posuđa za čišćenje granitnog sudopera

 

Nešto manje invazivno sredstvo za čišćenje definitivno će biti tekućina za pranje posuđa. Jako dobro će se nositi s masnom i suhom prljavštinom. Dobro je očistiti kompozitni sudoper otopinom tople vode i tekućine za pranje posuđa. Za čišćenje se koristi meka krpa ili spužva. Izuzetno suhe i uporne mrlje najprije se navlaže vodom i tekućinom, nakon nekog vremena može se krenuti s čišćenjem.

Nakon čišćenja sudopera, isperite ga toplom vodom i osušite ručnikom.

Voda s malo blage tekućine može se nositi s većinom prljavštine, iako s ovom metodom čišćenja mrlja od kamenca može biti vrlo problematična. Prilikom čišćenja nemojte prejako trljati sudoper jer istrljana mjesta mogu promijeniti boju i tamo će se u budućnosti nakupljati prljavština.

Zbog niske invazivnosti tekućine za pranje posuđa, moguće je namakanje sudopera. Ostavite mrlje u vodi ili ih navlažite vodom i tekućinom za pranje posuđa do nekoliko desetaka minuta. Vlažne, natopljene mrlje obično je lakše ukloniti.

Na taj način mogu se učinkovito očistiti i sudoperi od nehrđajućeg čelika.

Ekološko čišćenje granitnog sudopera – čišćenje sodom bikarbonom

 

Ne žele svi koristiti kemikalije za čišćenje granitnog sudopera, pa čak ni blage tekućine za pranje posuđa. Za takve osobe pripremili smo i prijedloge koji će pomoći da granitni sudoper izgleda savršeno.

Kompozitni sudoperi također se mogu dobro očistiti sodom bikarbonom. Za čišćenje granitnog sudopera priprema se pasta – u sodu bikarbonu dodaje se topla voda kako bi se stvorila gusta kaša. Takvo sredstvo nanosi se na meku krpu ili spužvu i time se brišu mrlje i kamenac.

Ova metoda čišćenja izvrsna je kada su u pitanju mrlje i kamenac koji je nastao tijekom svakodnevnog korištenja sudopera. Djelovanje sode nije jako invazivno, a sama soda ne predstavlja prijetnju prirodnom okolišu, pa je to vrlo siguran način za svakodnevno čišćenje.

Izrada paste za čišćenje je jednostavna, tako da nema problema s korištenjem tog sredstva za brzo čišćenje svaki dan. S tako pripremljenim sredstvom trebalo bi s vremena na vrijeme temeljitije očistiti granitni sudoper, bez brige o činjenici da možete oštetiti površinu sudopera od granita.

 

Čišćenje granitnog sudopera octom 

 

Da biste na ekološki način očistili sudoper, još jedno dobro rješenje svakako će biti uporaba octa. Također će dobro funkcionirati ako je ugrađen stakleni sudoper.

Za čišćenje sudopera priprema se otopina tople vode s octom u omjeru 1:1. S tako pripremljenom otopinom temeljito operite sudoper. Granitni sudoperi brišu se mekom krpom ili spužvom natopljenom pripremljenom tekućinom.

Korištenje octa također je dobar način da sudoper zasja. Međutim, površina sudopera ne riba se previše dugo i snažno jer može izblijediti biti izložen promjeni boje i može izgubiti velik dio svojstava.

Ocat je ekološki i lako dostupan. Ako vam bilo koja prljavština uzrokuje probleme tijekom čišćenja, mrlje namočite otopinom i pričekajte neko vrijeme. Nježno djelovanje znači da se može ostaviti na sudoperu nekoliko ili nekoliko desetaka minuta bez brige o sudoperu i njegovom stanju. Nakon čišćenja isperite sve kutove površine sudopera vodom i temeljito obrišite površinu suhom krpom.

 

Briga za granitni sudoper – redovito čišćenje

 

Granitni sudoperi su prekrasni elementi kuhinjske opreme. Međutim, važno je voditi računa o njihovoj površini zahvaljujući kojoj će granitni sudoper uvijek izgledati impresivno. Stoga se pobrinite za čistoću i njegovu boju.

Sistematičnost čišćenja zasigurno će pomoći u brizi za sudoper. Prljavština se nakuplja u granitnom sudoperu svaki dan, a u slučaju prekomjernog nakupljanja prljavštine, čišćenje granitnog sudopera bit će teško. Stoga je dobro čistiti sudoper jednom dnevno, a barem jednom tjedno temeljitije.

Zahvaljujući sistematičnosti, brzo ćete ukloniti kamenac, sudoper će biti lijep, a njihovo svakodnevno održavanje neće biti tako teško.

 

Ulje za granitni sudoper

 

U brizi za granitni sudoper, pomoći će i ulje. Koristite malu količinu jestivog ulja za premazivanje sudopera. Učinite to barem jednom tjedno trljanjem ulja na površinu sudopera mekom krpom. To će vam omogućiti da stvorite zaštitni premaz na sudoperu, koji će biti učinkovit način protiv promjene boje i mrlja. Osigurat će sudoper dugi niz godina i omogućiti savršen izgled duže vrijeme.

Premažite cijeli sudoper uljem, zahvaljujući čemu neće baš lako izblijedjeti. Kada koristite ulje, vrijedi odabrati blaga sredstva za čišćenje (sodu bikarbonu, otopine na bazi amonijaka, tekućinu za pranje posuđa), koja će biti očistiti, a istovremeno neće uzrokovati probleme samom sudoperu.

Čišćenje sodom i octom može se koristiti i na drugim sudoperima. Pomiješajte vodu s tim sredstvima i namočite površinu, pričekajte neko vrijeme i isperite, nakon čega treba osušiti sudopere. Na sličan način možete očistiti i druge elemente kuhinje – kuhinjske ormariće, radne površine i stol.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!