locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako složiti odjeću u dubokom ormaru - organizacija ormara

Objavljeno: 2021-12-30 16:32:08
Kategorija: Blog

 

Velik, prostrani ormar nezamjenjiv je element opreme svakog doma! Međutim, čak i najveći komad namještaja neće ispuniti svoju funkciju ako umjesto reda u njemu postoji nered. Što učiniti kada nemamo dovoljno vremena za sortiranje ormara na dnevnoj bazi i uređenje po bojama? Ispada da ključ uspjeha nije vrijeme i trud, već dobra organizacija. Održavanje ormara urednim ne mora biti teško! Kako organizirati ormar? Iskoristite naše praktične savjete.

 

Ormar - ni premali ni prevelik

 

Briga o redu počinje već u fazi kupnje ormara za spavaću sobu. Većina nas sanja o velikom, dubokom i prostranom ormaru koji će primiti svu odjeću i male predmete, a još uvijek će ostati dovoljno prostora za pohranu stvari. Ispada da preveliki ormari stvaraju mnogo veći nered od onih prilagođenih potrebama članova kućanstva. Potrebno je puno snage i volje da ne sakupljamo nepotrebne stvari, za koje imamo toliko prostora! Kao posljedica toga, nedostaje nam motivacija za selekciju odjeće i izdvajanje onoga što ne nosimo. Previše bluza, hlača i džempera je ono što stvara nered koji s vremenom postaje sve teže kontrolirati. U takvim okolnostima teško je dobro organizirati ormar!

S druge strane, ormar ne može biti ni premalen. Mali sobni ormari, osobito jednostavni ormari sa pantima, praktični su kao dodatak, međutim, nisu prikladni kao najvažnije mjesto za pohranu odjeće i drugih stvari u ormar. Kada imamo premalo prostora, htjeli ne htjeli, počet ćemo ih slagati na policama, a to apsolutno ne pogoduje dobroj organizaciji.

Prevladavajući princip podešavanja veličine ormara potrebama članova kućanstva ukazuje na to da trebamo osigurati 10% više prostora nego što nam je potrebno u ovom trenutku. Nemojmo se zavaravati, odjeće će biti sve više, a ne manje.

 

Duboka garderoba u malom stanu

 

U malim interijerima spremanje odjeće može biti izazov. Stoga morate pažljivo razmisliti o tome kakav model odabrati. Ako imate niše u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku ili druge slobodne prostore koje je inače teško koristiti, uložite da vaš ormar bude prostrani ormar po mjeri. Moderni i elegantni klizni ormari izvrsno će pristajati.

Također je vrijedno razmisliti o kutnim ormarima - namještaj koji optimalno koristi prostor u kutu sobe. Često su u obliku male garderobe – kada uđemo u nju, svu odjeću imamo na dohvat ruke na prostranim policama, vješalicama i ladicama. Oni će također osigurati prostor za pohranu nakita ili remenja na posebnim vješalicama.

 

Na policama ili vješalicama?

 

Kupili ste ormar koji zadovoljava vaše potrebe ili članova vašeg kućanstva. Vrijeme je da lijepo složite odjeću, tako da nakon otvaranja ormara imate jednostavan pristup svemu što vam je potrebno. Za početak, treba razmisliti gdje ćete pohraniti pojedine komade odjeće. U malom ormaru obično nemamo dovoljno prostora da sve majice, košulje i suknje zadržimo na vješalicama (iako je to najprikladnija opcija). Stoga, razmislimo o tome koje ćete objesiti, a za koje ćete koristiti police.

Ljudi koji svaki dan trebaju izgledati elegantno sigurno će ulagati u veliki broj vješalica. S druge strane, članovi kućanstva koji vode sportski način života, rade na daljinu ili iz drugih razloga provode više vremena kod kuće, vjerojatno će više koristiti police u ormaru za slaganje odjeće.

 

Kako urediti odjeću u dubokom ormaru

 

Kao što smo ranije spomenuli, kako bi ormar bio uredan, mora postojati i strategija. Naravno, možete odvojiti odjeću po boji i složiti je na policama - takav interijer ormara izgledat će impresivno, ali nažalost neće biti praktičan. Svakako je bolje složiti odjeću po kategorijama: džemperi, bluze, hlače itd.

U održavanju reda pomoći će vam da podijelite ormar na onaj koji se koristi često i onaj koji se koristi rjeđe, kao i po godišnjim dobima. Odjeću koju nosite samo s vremena na vrijeme, stavite na više police. Police kojima imate najlakši pristup, rezervirajte za slaganje stvari koje često nosite.

Debeli džemperi, tople bluze dugih rukava i druga odjeća za hladnije vrijeme trebaju imati vlastitu policu. Tanke majice, košuljice, kratke hlače itd. najbolje je držati na drugoj. U dubokom ormaru možete pohraniti odjeću u dvije hrpe, jednu bližu, a drugu dublje. U isto vrijeme, naravno, u daljnjem dijelu ormara trebate složiti stvari koje ne nosite. Inače će vam biti teško održavati red, stalno posezanje u stražnji dio ormara brzo će uzrokovati nered.

S druge strane, široke police daju prostor za spremanje odjeće u hrpama jedna pored druge. Bez obzira na to, ne zaboravite složiti odjeću dovoljno usko kako biste imali slobodan pristup svakoj od njih.

Kada razmišljate o tome kako učinkovito složiti odjeću, sjetite se jednog pravila. Nekoliko puta nošena odjeća trebala bi biti u košari za rublje. Ako je još uvijek prikladna za oblačenje, pobrinite se za urednost u slaganju odjeće, neka bude spremna za obući, a ne zgužvana ili smrdljiva.

 

Ormari ne samo za odjeću

 

U ormaru često držimo ne samo odjeću koja se nosi svaki dan i za blagdane, već i cipele, pojaseve, nakit itd. Vrijedno je koristiti različite vrste pribora za ormare. Na primjer, u slučaju remenja, u pomoć dolaze posebne vješalice koje omogućuju da ih elegantno posložite, tako da je pristup do njih jednostavan i da zadržite red.

Male stvari vrijedi odlagati u posebne organizatore ili u kutije. S druge strane, čarape, donje rublje i druga mala odjeća čuvaju se, naravno, u ladicama. Ako ih je premalo unutar ormara, upotrijebite praktične spremnike za ormare.  

Suprotno izgledu, ladice u ormaru ne moraju se koristiti samo za držanje sitnica. Dok neki preferiraju vertikalno skladištenje, drugi više vole imati košulje itd. elegantno raspoređene u ladicama.

Zapamtite da cipele pohranjene u ormaru uvijek moraju biti čiste i suhe. Inače se vlaga i neugodan miris mogu uvući u njegovu unutrašnjost. Obuća može stajati na tradicionalnim policama ili posebnim policama na izvlačenje, na koje će stati čak dva reda cipela postavljenih jedan iza drugoga.

 

Kada nema dovoljno mjesta u ormaru

 

Čak i najpraktičniji i najprikladniji komad namještaja za vaše potrebe može s vremenom prestati ispunjavati svoju ulogu. Kada je sve manje prostora za odjeću u ormaru, čak ni izvrsna organizacija neće pomoći. Najbolji način je da si osigurate dodatni prostor su nastavak za ormar. Funkcionalna rješenja prilagođena dizajnu i dimenzijama za određene modele namještaja dostupna su u prodaji.

U nastavku možemo pospremiti sezonsku odjeću. Poslužit će za pohranu obuće i druge odjeće. Ovo je dobro rješenje kada jedan ormar dijelite s drugom osobom. Tada ponovno treba složiti odjeću tako da organizacija ormara zadovoljava potrebe korisnika.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!