locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako učinkovito rashladiti sobu

Objavljeno: 2022-04-14 11:53:22
Kategorija: Blog

 

Nakon jesenskog i zimskog razdoblja neizbježno se približavaju proljeće i ljeto, a s time i porast temperature zraka. Ljeto je ugodno vrijeme, kada pri izlasku iz kuće ne treba nositi dodatnu odjeću, a dovoljno je izaći van samo, na primjer, u majici kratkih rukava, haljini ili kratkim hlačama. Većina ljudi voli ovo doba godine, ali se bori i s problemom pregrijanog stana ili sobe. U nastavku teksta pokušat ćemo približiti provjerene načine hlađenja sobe ili kako rashladiti stan ljeti.

 

Koja bi trebala biti optimalna temperatura u prostoriji

 

Sunčeve zrake ljeti prodiru u unutrašnjost stana kroz stakla i zagrijavaju ga. Dakle, koja je optimalna temperatura koja bi trebala prevladati u vašem stanu ili spavaćoj sobi? Prema preporukama stručnjaka, temperatura u spavaćoj sobi tijekom spavanja trebala bi oscilirati između 16-18⁰C. Prostorija bi isto tako trebala biti dobro prozračena, jer tada se tijelo najbolje odmara tijekom spavanja. Dakle, pogledajte kućne načine za borbu protiv vrućine koje smo pripremili. Također će biti ključan položaj stana tj. s koje strane se nalaze prozori. Odgovarajuća temperatura u cijelom stanu osigurat će bolje raspoloženje. Prijeđimo na provjerene načine i opremu koja će vam pomoći sniziti temperaturu prostorije, osobito ljeti.

 

 

Kako učinkovito ohladiti sobu na kućne načine

 

a) bijela tkanina na prozore – jedno od najjednostavnijih čak i najpraktičnijih rješenja koja se koristi u kućnim uvjetima. Sastoji se od vješanja bijele po mogućnosti neprozirne tkanine na karnišu iznad prozora. Bilo bi dobro da je tkanina pamučna i po mogućnosti mokra tako da zrak u prostoriji neće biti suh, već vlažan. Metoda ima svoje prednosti i nedostatke. Prednosti svakako uključuju jednostavno postavljanje i jednostavno čišćenje. Nedostaci definitivno uključuju činjenicu da će se prozori i dalje zagrijavati od sunčevih zraka.

b) prozračivanje prostorije – to je definitivno metoda koju možete koristiti u bilo kojem stanu ili u kući, a ne treba trošiti ni lipe. Samo otvorite prozor i ulazna vrata kako biste gotovo odmah osjetili kretanje zraka. Najbolje je takvo provjetravanje obaviti noću tako da vrući zrak izvana ne uđe u stan. U slučaju otvorenog prozora, dobro ga je dodatno osigurati tako da se ne zalupi i ne napravi dodatnu štetu. Za provjetravanje treba koristiti drugi dio noći, jer u prvom dijelu noći – zemlja i zidovi isijavaju nakupljenu toplinu. Provjetravanje u prvom dijelu noći moglo bi još pogoršati situaciju, zato je preporučljivo da zrak stalno cirkulira.

c) rolete i zavjese – plisirane rolete, posebno one od debele tkanine, omogućuju vam da biste zaustavili infracrveno zračenje koje može proći kroz prozore u unutrašnjost zgrade. Možete odabrati najjednostavnije unutarnje žaluzine dostupne na tržištu s čičkom ili montirati debele zavjese na karniše. U idealnom slučaju, trebale bi biti izrađene od dvoslojne tkanine. Na tržištu je dostupno mnogo roleta, vrijedi kupiti takozvane vanjske toplinsko-izolacijske rolete. Njihov fenomen leži u činjenici da su prekrivene gumenim premazom, čiji je zadatak zaustaviti sunčeve zrake da zagrijavaju zrak u prostoriji.

d) prijenosni ventilatori - sve popularnija metoda hlađenja zraka prostorije ili stana je korištenje električnih rashladnih uređaja. Nije potrebno potrošiti nekoliko tisuća kuna na rashladne uređaje, dovoljno je uključiti ventilator. Isto će pružiti olakšanje bez spektakularnog utjecaja na temperaturu cijelog stana. Popularni su i mobilni klima uređaji koji nemaju plin i posudu za vodu s kockicama leda.

e) vanjske rolete - ovo je relativno skuplje rješenje, ali izuzetno uspješno. Materijal vanjskih žaluzina je gust, što ne uzrokuje zagrijavanje prostora između prozora i roleta. Veliki plus im je to što su postavljene s vanjske strane i zauzimaju relativno malo prostora. Hlađenje stana vrši se zaštitom unutrašnjosti kuće od sunčevih zraka u pravo doba dana.

f) folije za zaštitu od sunca - ne treba ih se miješati s aluminijskim folijama. Mogu se montirati iznutra ili izvana. Zalijepljene na prozor reflektiraju infracrveno zračenje, pa topli zrak ne ulazi u prostoriju, to je jednostavna metoda za hlađenje prostorije.

 

 

Kako učinkovito ohladiti sobu električnim uređajima

 

Iznad su opisani načini kako ohladiti stan bez klima uređaja. Međutim, sada ćemo se usredotočiti na kategoriju klima uređaja i električne ventilacije.

- stropni ventilator - stropno hlađenje daje primjetnu razinu zadovoljstva kada je u pitanju osjećaj olakšanja. Rad stropnog ventilatora temelji se na kretanjima zračnih masa, zbog čega se zrak ne zagrijava, već se kretanjem, naprotiv – hladi. Postoji stalna cirkulacija zraka. Dobro će funkcionirati u sobama, ako je u njima spušteni strop.
- prijenosni klima uređaji - ovo je vjerojatno najpraktičniji način hlađenja sobe ili ureda. Učinak je trenutačan. S druge strane, računi su veći. Željenu temperaturu možete odabrati pomoću termostata. Klima uređaj u hladnijim danima omogućuje zagrijavanje stana. Ohlađeni zrak razgrađuje se prema pravilima fizike. Hladan zrak je teži, tako da ima veću gustoću i uvijek se spušta dolje, istiskujući topli zrak prema gore.


Sažetak

 

Načini kako se riješiti vrućine su raznoliki, a svako ljudsko tijelo će se drugačije nositi s toplinom. Neki samo trebaju koristiti hladne tuševe ili namakati stopala hladnom vodom, dok drugi radije postavljaju optimalnu temperaturu na klima uređaju. U početnim toplinskim valovima, metode opisane u tekstu, npr. kako prozračiti stan, definitivno su dovoljne. Da bi u vašem stanu ili sobi bilo ugodno, pokušajte ne kuhati zahtjevna jela u vrućim danima. Osim toga, stan možete provjetravati u ranim jutarnjim satima, po mogućnosti prije svitanja, kada je temperatura najniža, a zatim cijeli stan zamračiti. Prekriveni prozori pomoći će u zaštiti od prekomjernog zagrijavanja. Dobre vanjske i unutarnje rolete također će dobro funkcionirati u stanu. One će zaustaviti valove toplog zraka i pomoći u hlađenju prostorije. Ako želite osjetiti privremeno olakšanje, možete objesiti mokre ručnike u sobi, a prilikom planiranja spuštenog stropa vrijedi razmisliti o ugradnji stropnog ventilatora.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!