locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako ukrasiti stol? Inspirirajte se!

Objavljeno: 2021-12-09 09:00:29
Kategorija: Blog

 

Jeste li znali da je lijepo uređen stol 1/3 uspjeha pri uređenju interijera dnevnog boravka?
 

Možete pokušati urediti namještaj, birajući za njih zanimljiv pribor i tekstil, ali ako stol ostane prazan, nedostajat će točka na „i“. Dekor neće biti potpun. Čak i skromno i vrlo osjetljivo uređenje stola dat će pozitivnu atmosferu interijeru. Steći će karakter i možda čak dobiti „final touch“.

Kako ukrasiti stol tako da stvara jedinstvenu cjelinu s drugim elementima dizajna interijera? Kako kombinirati namještaj za dnevni boravak, komodu, vitrine, sofe, kutne garniture i stolove u elegantnu cjelinu? Prijedlozi!

Za vas smo pripremili nekoliko zanimljivih aranžmana sa stolom u glavnoj ulozi kako biste se inspirirali.

 

Dekoracija stola - svaki dan
 

Već na početku vrijedi napomenuti da se za svaki dan biraju drugi ukrasi, a različiti za praznike. Svakodnevni ukrasi trebali bi se odnositi na ozračje koje prevladava u određenom interijeru i stil u kojem je uređen. Kada tražite ideje i inspiraciju, vrijedi pogledati oko sebe, tražiti karakteristične elemente, dominantne boje, ukrase i biljke. Sve što je korišteno za uređenje interijera može postati inspiracija i smjernica za ukrašavanje stola.

 

Što može biti na stolovima? Evo najzanimljivijih ideja!
 

Stol za svaki dan može se ukrasiti pomoću provjerenih dodataka kao što su salvete, stolnjaci, svijeće i svijećnjaci, kao i rezano cvijeće i lončanice. Postoji pregršt mogućnosti, toliko da je lako izgubiti se i pretjerati s dekoracijom.

Od čega bi trebalo započeti pripreme dekoracije? Od određivanja stila interijera. Ono što se uklapa u rustikalni, provansalski i ruralni stil, ne odgovara modernim, vintage i glamur aranžmanima. Drugi važan element je određivanje sheme boja. Često, prilikom uređenja stana, odlučujemo se za jednu vodeću boju, koja zaokružuje cjelinu na jedinstveni način. To mogu biti cvjetni motivi, makrami, srebrni ukrasi, keramika itd. Sve to možete koristiti za ukrašavanje stola.

 

Stolni ukrasi u seoskom, rustikalnom i provansalskom stilu
 

Sva tri stila kombiniraju strast prema prirodi, jednostavnosti i idili. Za dekoraciju stola možete koristiti ručno heklane ili pletene salvete i nadstolnjake, pletene košare, makrame ukrase. Ne može nedostajati živog, rezanog cvijeća, po mogućnosti poljskog, postavljenog u staklenu vazu. Za provansalsku dekoraciju možete ubaciti elemente lavande. To može biti sama lavanda, kao i dekorativni elementi koji će se odnositi na nju, na primjer ljubičasti ubrusi, porculan s motivom lavande. Prirodni jednostavan stil u uređenju stola funkcionirat će dobro u klasičnim i boho interijerima.

 

Stolni ukrasi u modernom i glamuroznom stilu
 

Moderni, elegantni interijeri zahtijevaju dizajnersko uređenje stola.

 

Što bi trebalo biti na njemu? Kako naglasiti karakter dnevnog boravka?


Možete koristiti moderne svijećnjake, vaze ili ukrasne figurice, stvarajući izvorne kompozicije od njih. Odustanite od teških stolnjaka i vezenih salveta jer se ovdje neće uklopiti i pokvarit će dizajn interijera. Umjesto rezanog cvijeća na stolu, možete staviti male lončanice. Žive biljke uvijek zagrijavaju dekor i donose ugodnu atmosferu.

 

Kada je manje bolje - minimalistička dekoracija stola


Prilikom uređenja stola uvijek je vrijedno održavati umjerenost i zdravu razum. Nije vrijedno stvaranja ogromnih kompozicija koje će zauzeti cijelu stolnu ploču. Mjesto na stolu treba biti funkcionalno raspoređeno, ukrasi ne smiju smetati tijekom obroka. Odreknite se ogromnih buketa. Ako volite živo cvijeće, odaberite male bukete ili pojedinačne biljke umetnute u prozirnu dekorativnu vazu. Takav dekor dat će stolu jednostavnost i neće preplaviti interijer i sam stol.

Princip "manje je bolje" savršeno funkcionira u dnevnim sobama, gdje su ostali elementi dekoracije vrlo dekorativni i privlače poglede, dodajući karakter cijelom aranžmanu. Za dnevne sobe to može biti rasvjeta. Kada se iznad stola postave velike svjetiljke, onda stol ne smije biti previše ukrašen.

Važno je zapamtiti da se stolovi za dnevni boravak dekoriraju drugačije od stolova za blagovaonicu.

 

Kako ukrasiti stol za blagdane?


Pri uređenju stola tijekom blagdana poštuju se nešto drugačija pravila, npr. za večeru na Badnjak ili božićni ručak. Zimski praznici su ono posebno doba godine kada si možemo priuštiti malo ludila, slobode i sjaja. Bogati božićni stol - da! Ovo je izvrstan izbor.

 

Božićne boje


Koje bi boje trebale biti na blagdanskom stolu? Najčešće birane od dekoratera su bijela, crvena, zlatna i tamno zelena. To je suština onoga što je povezano s Božićem. Bijela boja šava, zlatni sjaj prve zvijezde, zeleni bor i crvena simbol ljubavi.

 

Elegantni stolnjaci


Na svečanom stolu mora biti stolnjak. Može biti klasični bijeli ili sa svečanim uzorcima. Možete ga ukomponirati sa bojama dnevnog boravka. Bez obzira koju boju odaberete, obratite pozornost na kvalitetu materijala. U ovom jedinstvenom vremenu trebalo bi odabrati kvalitetnije proizvode od onih koji se koriste svaki dan.

 

Igličasti aranžmani


Na Badnjak na stolu ne može nedostajati bora. Najčešće ga koristimo u obliku ukrasnih božićnih aranžmana. Njegov miris donosi jedinstven božićni ugođaj u interijer, koji se ne može zamijeniti ničim drugim. Prilikom pripreme blagdanske dekoracije stola treba koristiti barem nekoliko živih grančica vaše omiljene četinjače.

 

Svijeće i svijećnjaci


Blagdanski stol je gotovo spreman, ali čini se da još uvijek nešto nedostaje. Ako je tako, to znači da ste zaboravili na prigodne svijeće i elegantne svijećnjake. Ništa ne naglašava jedinstvenu atmosferu Božića kao trepereća svjetla i ugodan miris.

Birajući božićne dodatke odaberite ukrasne i mirisne svijeće. Stol možete ukrasiti malim svijećama u grijačima, koje izgledaju kao zimski i blagdanski motivi. Koristeći ovaj element dekoracije, dobit ćete ne samo elegantan izgled stola, već i ugodan miris koji će lebdjeti iznad njega.

Ako ste u potrazi za zanimljivim, elegantnim dodacima i dekorativnim elementima kako biste stvorili jedinstveni stolni u dnevnom boravku, svakako posjetite našu trgovinu Emmezeta. Ili vam možda treba udoban stol i set stolica, klupa ili stolić za kavu? Sve to imamo u ponudi. Pozivamo Vas u kupovinu!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!