locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako unijeti kutnu garnituru u stan? Praktični savjeti za nove vlasnike

Objavljeno: 2021-11-19 10:49:54
Kategorija: Blog

 

Kupnja namještaja, bez obzira na to jesu li mali ili možda veći modeli, uvijek je povezana s potrebom da se unese u kuću ili stan. Ovo nekima uzrokuje mnogo problema. Većina trgovina pa i prijevozničkih firmi nudi usluge unosa, ali ne odlučuju svi na ovu opciju jer su profesionalci često preskupi. Ponekad takva opcija jednostavno nedostaje u dostavi. Kako se nositi s unosom nove kutne garniture, sofe ili trosjeda? Prijedlozi!

 

Prije nego što uopće kupite namještaj

 

Činjenica da se kutne garniture, dvosjedi i trosjedi na razvlačenje moraju unijeti u dnevni boravak u stanu ili kući je očita. Sigurno ćete imati sličan problem i sa drugim kupljenim stvarima. Također biste trebali unijeti fotelje, komode, ormare, stolove i klupe, police ili TV ormare. Unošenje namještaja može biti problematično pa bi unaprijed trebalo razmisliti i sve isplanirati.

Planiranje, ne samo dnevne sobe, već i bilo koje druge prostorije bi trebalo početi već u fazi kupnje novog namještaja. Bez obzira odlučite li se za moderne kutne garniture (uključujući kutne za mlade), odnosno preferirate nešto klasičnije, proizvod koji kupujete treba pažljivo analizirati. Prije svega, njegove dimenzije su iznimno važne. Glavna stvar je, prevelik komad namještaja jednostavno se ne može uklopiti u dnevni boravak i cijela kupnja će se pokazati kao neugodno iznenađenje za vas.

Prije kupnje, pažljivo izmjerite prostor u dnevnoj sobi u kojem će stajati vaša nova garnitura. Ne zaboravite dodati dodatnih desetak ili čak nekoliko desetaka centimetara dimenzijama, jer iza garniture mora biti dovoljno mjesta za slobodnu kretnju. Ako dnevni boravak već ima namještaja, provjerite može li biti funkcionalan kada u sobu postavimo odabranu garnituru. Vrata ormara i ladice moraju se u potpunosti otvarati, svakom komadu namještaja treba biti omogućen pristup.

Kada je mjesto namještaja za sjedenje određeno, sve je dobro izmjereno i sigurni ste da će se odabrana garnitura lako uklopiti u odabrano mjesto, vrijeme je za unošenje.

 

Pripremite svoj stan za novi namještaj

 

Na unos se treba odgovarajuće pripremiti, bez obzira na to koristite li, na primjer uslugu prijevozničke tvrtke ili ćete sami odraditi taj posao. Za početak, očistite mjesto za smještaj vaše garniture kako je kasnije, bar neko vrijeme ne biste trebali pomicati.

 

Plan planova...

 

Unošenje treba planirati. Trebalo bi uzeti u obzir takve planove kada namještaj treba unijeti kroz vrlo uske hodnike ili prolaze do dnevnog boravka. Takvi pothvati su posebno teški kada je riječ o bilo kojoj vrsti namještaja. Izmjerite točno hoće li vaš namještaj proći kroz uski hodnik.

Ako je unos samostalan, zahtijevat će i malo vaše lukavosti. Prodavatelj će vam uvijek rado dati dimenzije određenih paketa namještaja. Neke kutne garniture, sofe ili trosjedi isporučuju se u dijelovima. Nekoliko paketa znači potrebu za sastavljanjem namještaja, ali također značajno olakšava unos naručenih proizvoda u vaš dom ili stan. Ovo je bitno jer znajući dimenzije paketa, lako možete odrediti hoće li proći kroz vaš hodnik.

Ako se bojite da bi kretanje moglo biti teško, za vrijeme unošenja stvari u stan, uklonite stvari iz hodnika i prostorije u koju namještaj treba unijeti, osobito one koje mogu smetati tijekom unosa. Također bi trebalo maknuti tepihe sa stepenica i hodnika jer bi se netko mogao pokliznuti ili zapeti za njega, što bi moglo dovesti do neželjene nesreće.

Ako se bojite da će problemi nastati i pojaviti se i kada unosite sofe ili kutne garniture kroz vrata, treba jednostavno skinuti vrata za vrijeme unosa. Skidanje vrata iz nosača nije teško i može vam značajno pomoći prilikom unosa.

 

Vrijeme je da počnemo unositi namještaj!

 

Kada je sve pripremljeno, a ispred kuće čeka kutna, sofa ili trosjed, vrijeme je kako bi se namještaj unio! Postoji nekoliko načina za unos namještaja. Uvjerite se sami što će vama najviše odgovarati.

 

Unošenje pomoću ravnih kolica

 

Ravna kolica su mali, ali koristan uređaj. Prilikom unošenja namještaja, sigurno bi se moglo ispostaviti da je to neprocjenjiva oprema. Ima oblik male platforme postavljene na četiri kotača i premještanje stvari s njim je lakše nego ih donijeti ručno.

Da biste koristili kolica, stavite komad namještaja na platformu. Učinite to na takav način da cjelina prođe kroz vrata bez ikakvih problema. Stavljanje namještaja na kolica nije teško, lakše je to učiniti udvoje, jedna osoba nježno naginje dio namještaja, a druga gura kolica ispod. Zatim se proizvod lagano spušta na kolica i može se početi s unosom.

Gurnite kolica s namještajem nježno naprijed, pritom pazeći na okolinu. Dobro je ako su dvije osobe uključene u unos jer je kontroliranje rada tada učinkovitije, također je lakše izbjeći prepreke i moguća oštećenja, bilo da se radi o kutnoj ili okolini.

 

Unošenje s transportnim kolicima

 

Također možete unositi s transportnim kolicima. Stavite kolica ispod namještaja (najbolje je staviti namještaj tako da leži na tlu s užim dijelom) i nježno podignite cjelinu. Bit će od koristi pomoć druge osobe koja će paziti na sve radnje. Kao i u slučaju ravnih kolica, ovdje se također pažljivo krećite, gurajući transportna kolica ispred sebe.

Prednost ove opreme je u tome što je lakše transportirati komad namještaja uz stepenice. Veliki dio kolica ima dodatne mehanizme koji ga čine još lakšim. Budite ipak oprezni! Ako trosjed ili sofa naglo skliznu sa kolica, mogu se oštetiti. Stoga, bolje je osigurati namještaj prilikom nošenja po stepenicama, dobro zaštitite namještaj tako da slučajno ne padne.

 

Pomoć vrijedna zlata

 

Namještaj, njegov unos i premještanje po stanu obično nisu za jednu osobu. Pomoć će ovdje biti neizbježna i svakako dobrodošla. Sofe, trosjedi ili kutne garniture za dnevni boravak jako su teške, tako da samostalno unošenje ne dolazi u obzir. Namještaj bi se tada mogao oštetiti ili uništiti nešto što već čak i imate u stanu. Ukoliko niste uspjeli organizirati unos zajedno s prijevozom iz trgovine, nemojte riskirati! Zatražite pomoć obitelji, susjeda ili prijatelja. Možda će jednom i njima biti potrebna pomoć.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!