locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako urediti dnevni boravak s blagovaonicom u 20m2? Zapamtite ova pravila!

Objavljeno: 2021-11-30 21:52:06
Kategorija: Blog

 

Kombinacija dnevnog boravka i blagovaonice trenutno je vrlo popularno rješenje, omogućuje ne samo uštedu prostora, već i optičko povećanje. Međutim, dok u slučaju velikih stanova uređenje nije problem i daje puno prostora za uređenje, u slučaju malih stanova to može biti izazov. Provjerite kako stilski i praktično urediti moderan dnevni boravak s blagovaonicom u slučaju da na raspolaganju imamo samo 20m2!

 

Dnevni boravak s blagovaonicom u malom stanu


Uređenje malog dnevnog boravka od 20 metara kvadratnih s blagovaonicom zahtjeva dobru ideju,

predanost i malo mašte. U malim stanovima blagovaonica je često poveznica između kuhinje i dnevnog boravka. To je vrlo estetsko rješenje, u kojem se blagovaonica s jedne strane veže, a s druge diskretno odvaja dva prostora. Naravno, to ne znači da se stol za blagovanje nužno mora nalaziti u središnjem prostoru između dviju zona. Treba uzeti u obzir da u maloj dnevnoj sobi to nije

uvijek moguće.  Sjetimo se i da se ne treba bojati izlaganja namještaja u blagovaonici - guranje u kut sobe ne samo da će biti nepraktično, već neće dati šarm modernoj blagovaonici.

 

Blagovaonica u dnevnoj sobi - ne samo za jelo


Prošla su vremena kada su se odvojene, velike blagovaonice koristile samo za jelo. Takav prostor

treba služiti svim članovima kućanstva - svaki od njih treba imati svoje mjesto za stolom, bez pomicanja stolica ili stiskanja između stola i kuhinjskih ormarića ili drugog namještaja. Blagovaonica može postati prostor za razne aktivnosti, igranje društvenih igara, zajedničke razgovore, djeci koja rade teže zadatke i slično. Ovo je definitivno ugodnije mjesto od, primjerice, stolića za kavu i klupa u dnevnom boravku! Stol u blagovaonici je odlično mjesto za kućni ured, ako stanu nedostaje prostora za odvajanje zasebne sobe ili kutka za dodatni stol.

 

Dnevni boravak s blagovaonicom u duhu minimalizma


Veliki stolovi i stolice za kuhinju mogu biti vrlo atraktivni, ali ne pristaju u mali dnevni boravak s blagovaonicom, jer zauzimaju puno prostora i vizualno preplavljuju prostor. U ovom slučaju mali rasklopivi stol za dnevni boravak bit će mnogo bolje rješenje. Svakodnevno će savršeno ispunjavati svoju funkciju. U trgovinama su dostupna moderna, napredna rješenja, zahvaljujući kojima iz stvarno kompaktnih stolova možete napraviti prilično veliki komad namještaja.  Kada je u pitanju dizajn dnevnog boravka u malom stanu prilikom odabira stila namještaja najbolje se voditi minimalizmom, kako u blagovaonicama tako i u dnevnom boravku. Na primjer jednostavni stolovi bez nepotrebnih ukrasa, prilično male stolice učinit će da unutrašnjost dnevnog boravka s blagovaonicom izgleda dobro i neće biti preplavljena.

Sličan princip treba slijediti i pri projektiranju interijera kada imamo kombinaciju dnevni boravak i kuhinja. Važno je uzeti u obzir da će veliki namještaj za dnevni boravak, velike dimenzije fotelja i sofe za dnevni boravak, učiniti vaš mali dnevni boravak s blagovaonicom još manjim. Umjesto toga, bolje će biti da se usredotočimo na kompaktna rješenja, odlučite se za ono što našim ukućanima stvarno treba!

 

Unutarnja rasvjeta u kombinaciji s dnevnim svjetlom


Čak i ako je dnevni boravak s blagovaonicom mali, nije dovoljno postaviti samo jedan, središnji izvor rasvjete. U takvom interijeru potrebne su dvije svjetiljke , jedna iznad stola u blagovaonici, a druga za osvjetljenje prostora dnevnog boravka. Čak i  ako se nalazi u blizini prozora, samo jedan izvor svjetlosti bit će nedovoljan pogotovo ako će stol biti mjesto, ne samo za jelo, već i za zajedničko provođenje vremena.

 

Dvije zone - jedan stil


Na redu je stil uređenja našeg dnevnog boravka s blagovaonicom. Trenutno, vlasnici stanova rado

biraju moderan urbani jungle stil. Tamno zelena, cvjetni motivi, drvo i prirodne tkanine, te puno lončanica tako da se u dizajnu ovaj stil savršeno uklapa u male interijere.

Mali dnevni boravak s blagovaonicom izgleda sjajno u skandinavskom stilu. Sveprisutna bjelina, jednostavnost i minimalizam, kao i prirodno drvo i mala količina ukrasa – sve to će vam omogućiti da uredite mali dnevni boravak i blagovaonicu u isto vrijeme stilski i praktično. Takav stil vizualno će povećati sobu i učiniti je prostranijom. u ovom slučaju  Zapravo, dnevni boravak s blagovaonicom može biti uređen u bilo kojem stilu - modernom, eko, glamuroznom, loft ili u klasičnom stilu. Mali dnevni boravak nije prepreka za uređenje. Glavna stvar je da su dnevni boravak i cijeli prostor uređeni u istom stilu. Čak i ako su podijeljeni u dvije ili tri zone, u smislu estetike trebali bi činiti cjelinu. Ujednačenost bi trebala uključivati ne samo kuhinjski namještaj i stolove za blagovanje, već i sav preostali namještaj - sofe za dnevni boravak, pa čak i TV komode. 

Čak i ako ne odaberemo jedan specifičan stil za naš dnevni boravak s blagovaonicom, pobrinimo se za ujednačenost stila u stanu. U ovom slučaju najbolje je odabrati jednu dominantnu boju i vodeći motiv za cijeli interijer podijeljen u zone. Trebalo bi unaprijed pripremiti projekt koji ne mora biti profesionalan. Važno je da nam pomogne da se držimo smjera u kojem smo odlučili urediti dnevni boravak s blagovaonicom. Iako je granica između dnevnog boravka i blagovaonice te blagovaonice i kuhinje fiksna, prilikom uređenja ona bi trebala biti prikrivena.  

 

Dnevni boravak s blagovaonicom - odabir boja kuhinje i dnevnog boravka


Kao što smo već spomenuli, najbolje je urediti dnevni boravak s blagovaonicom i eventualno

kuhinju u jednom tonu boje. To, ne znači da se setovi kuhinjskog namještaja i sva ostala oprema u dnevnoj sobi- stolovi za blagovanje i kuhinju, kutne garniture za dnevni boravak, moraju savršeno uklopiti.  Zanimljiva ideja je urediti dnevni boravak u malo drugačijoj nijansi dominantne boje. Na primjer, dio namijenjen odmoru može biti malo svjetliji od blagovaonice ili obrnuto.

Naravno, ne bi trebalo pretjerati s brojem nijansi u jednom prostoru. Pogotovo ako ste odabrali žive boje, npr. nijanse zelene.  Koje boje vrijedi koristiti za moderan dnevni boravak? Osim bezvremenske bijele i sive boje, trebalo bi staviti boje zidova, namještaja i pribora u najmodernijim bojama danas. U 2020. godini britanska tvornica boja Graham & Brown najavila je spomenutu tamno zelenu boju. Proizvođač je svoju odluku opravdao dojmom prijenosa vanjskog zelenila u unutrašnjost kuće - što je danas vrlo potrebno modernom čovjeku. Među ostalim bojama, vrijedi koristiti sljedeće inspiracije:

·       menta siva

·       zagasito ružičasta

·       maslinasto zelena

·       bež

·       zemljano crvena

·       mornarsko plava

·       žuto-narančasta

Naravno, mogućnosti u smislu uređenja prostora su beskrajne. Najbolje je urediti moderan dnevni

boravak s blagovaonicom u bojama koje nam najviše odgovaraju. U takvoj kući jednostavno se osjećamo najbolje! 

 

Dizajn dnevnog boravka, dizajn novog stana


Trenutno, u stambenim zgradama najčešće susrećemo apartmane površine od 40-60m2. Prilikom izrade dizajna tako malog prostora, vrijedi razmišljati ne samo o dizajnu namještaja, već i o bojama i uzorcima na zidovima. Zanimljiva ideja je da se odvoji blagovaonica od dnevnog boravka, na primjer zid obložen kamenom.  Za to će najbolje biti keramičke pločice odgovarajuće teksture ili prirodni kamen. Također je dobro je uzeti u obzir korištenje dekora i ukrasnih letvica ili staklenih ploča za kuhinju.  Ali pazite! Ako dnevni boravak u stanu odijelimo od blagovaonice sa završnom obradom zidova, podovi neka ostanu isti. Na taj način dopušteno je podijeliti prostoriju na dva dijela, ali nikako na tri. Treba uzeti u obzir da je u velikim stanovima takvo rješenje provedivo, ali u malom prostoru optički će smanjiti dnevni boravak i uvesti dojam nereda. Zona koja u stanu odvaja dnevni boravak također se može razlikovati po tepihu. Međutim, ne radi se o tradicionalnom tepihu položenom na

cijeli dio dnevnog boravka. Umjesto toga, usredotočimo se na elegantan tepih koji će biti u skladu s namještajem i dodacima. Dodatne mogućnosti uređenja dnevne sobe daju nam sve vrste niša. Najbolje je ako u njima postoje prozori, iako i bez njih možete dobro urediti prostor. Niša je odlično polje za uređenje male blagovaonice. Naravno, ne može biti premala - glavna stvar je da dnevna soba mora omogućiti dovoljno prostora za sve članove kućanstva.  Da bi se stvorili atraktivan stan, nije potrebno imati velike prostore. Čak i za male dnevne sobe s blagovaonicom, možete koristiti moderne i zanimljive ideje. Slično tome, moderne kuhinje - ne zahtijevaju mnogo da biste dobili izvorni dizajn interijera. Kuhinjske radne ploče, oprema, fronte kuhinjskih elemenata, sve to se može savršeno uskladiti s namještajem u dnevnoj sobi. U ovom slučaju dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom izgleda sjajno čak i u malim apartmanima!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!