locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako urediti kupaonicu u apartmanu?

Objavljeno: 2021-07-08 08:05:05
Kategorija: Blog

Boba Blašković,

novinarka, stilistica, urednica, art direktorica, osnivačica i glavna urednica Dbloga te dugogodišnja urednica D&D-a te magazina Gloria Dom. Jutarnji list, Gloria, Globus, Grazia, 24 sata, Budi.in, Telegram... samo su neki od medija s kojima je Boba godinama surađivala te surađuje i stekla ugled autoriteta i influencera u svijetu dizajna i interijera.

Boba Blašković je i partnerica u platformi O'snova - lifestyle & experience radionice, članica međunarodnog novinarskog žirija za najbolje hotele Villegiature awards, suvlasnica tvrtke za dizajn interijera Design House te strastvena ljubiteljica apartmana i putovanja

Ako ste ikada imali dilemu da li za apartman ili kuću za odmor napraviti tuš ili kadu, odgovor je uvijek tuš. Većina ljudi preferira tuširanje, a ne kupanje, a posebice na mjestima za koje nisu sigurni u higijenu i čistoću.

 

No, kako isplanirati kupaonicu da ju je lakše očistiti? Naime, svi znamo kako je u turizmu jedna od glavnih stvari higijena. Ako nešto nije čisto i najljepša i najatraktivnija mjesta dobivaju loše ocjene, stoga je vrlo važno osmisliti kupaonicu koja će se lako i brzo čistiti.

 

Dakle, uputno je da kupaonica ima što manje kuteva u koje se može zavući prašina i prljavština. WC školjka trebala bi biti viseća, a ne podna, kako bi pod mogli lakše oprati, a vodokotlić ugradbeni jer, osim što puno elegantnije izgleda, na njemu se onda ne skuplja prljavština.

 

Uvijek birajte modele sanitarija koji nemaju utore i dijelove u kojima se može zadržavati voda i stvarati kamenac. Neki proizvođači keramike imaju higijenske premaze koji omogućavaju da se voda, kamenac i nečistoće ne zadržavaju i lakše klize.

Kako bi kupaonica izgledala atraktivnije vrlo je važno smisliti praktičan, ali i atraktivan prostor uz umivaonik. Uz umivaonik uvijek je važno odabrati odgovarajuću miješalicu kako bi se dobio odgovarajući mlaz vode, a i kako voda ne bi prskala.

 

Također je važno odabrati i odgovarajuće ogledalo koje uvijek treba biti u razini očiju, a vodite računa i o ljudima različitih visina.

 

Tuširanje mora biti poseban doživljaj, zato smo mi odabrali raskošne tuševe s termostatskom miješalicom, ručnim i naglavnim tušem. Ako vam budžet ne omogućava raskošnije tuš-setove, svakako odaberite barem kvalitetan „običan“ tuš provjerenog proizvođača.

Kako da se kapljice u tušu što manje vide?

 

Teško. Uvijek će se vidjeti i tuš se mora detaljno čistiti. No, boja pločica i materijal uvelike mogu pridonijeti dojmu čistoće. Mat pločice s laganim bež ili sivkastim uzorkom prilično se lako održavaju te se na njima toliko ne vidi prljavština. Izrazito tamne pločice nisu zahvalne jer se na njima vidi kamenac te mucice od ručnika i prašine, a na bijelima se vrlo izražajno vidi kosa i dlake.

 

Za održavanje su zahvalne sve boje i nijanse u rasponu od sive, antracit i bež do smeđe, no treba znati da će tamnije pločice u kupaonicama bez prozora izgledati malo sumornije i depresivnije, samo u iznimnim slučajevima elegantnije.

No, svaka kupaonica bez obzira bila ona nova ili stara, puno će ljepše izgledati ako u njoj odaberete atraktivne međusobno usklađene detalje.

 

Umjesto plastičnih gelova i reklamnih pakiranja, kupite keramičke ili staklene posudice za sapun, gel za ruke, tuširanje i čašu za četkice za zube iz istog seta. To će izgledati puno profinjenije i ljepše i vizualno podići izgled kupaonice. Osmislite prostor za ručnike te ih posložite na neki zanimljiv i uredan način. Osigurajte ručnik za noge, koš za smeće, košaru za prljave ručnike i rezervni toalet papir.

 

Neka sve bude uredno i na dohvat ruke, a od dodatnih stvari dobro je u kupaonici imati i sušilo za kosu kojeg možete smjestiti u dekorativnu košaru. Dobro će doći i malo ogledalce s povećanjem za lakše šminkanje i brijanje.

Osim o funkcionalnosti razmišljajte i o malim dekorativnim predmetima koji mogu podići prostor. Svakako kupaonicu oživite s nekim zanimljivim detaljem poput slike, vaze s cvijetom ili nekom biljkom u posudi. Umjetna ili prirodna, nije toliko važno, koliko je važno da je na poziciji koja ne smeta, a osigurava toplinu i osjećaj da vam je stalo do vaših gostiju.

 

Serijal o uređenju O'live apartmana nastao je u suradnji s Dblog.hr, autorica tekstova je Boba Blašković.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!