locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako urediti mediteranski vrt - ideja za vrt s krajnjeg juga

Objavljeno: 2022-04-06 13:39:12
Kategorija: Blog

 

Svatko tko je barem jednom u životu imao priliku provesti odmor u nekoj od mediteranskih zemalja zasigurno će se složiti s tvrdnjom da su klima i vrtni aranžmani izuzetni, jedinstveni, čarobni... Ne bi li bilo sjajno stvoriti ovaj mediteranski ugođaj u udobnosti vlastitog vrta? Iako je kontinentalna klima drugačija, zahvaljujući prikladnom uređenju vrta, svatko može stvoriti zamjenu mediteranskom vrtu.

Ako vas zanima kako klimu južnih vrtova prenijeti odmah iza prozora, svakako provjerite što sugeriraju naši stručnjaci. Iz članka ćete naučiti o tome koje elemente dekoracije, vrtnog namještaja i biljaka odabrati kako bi uređenje mediteranskog vrta bilo uspješno. Koje biljke posaditi kako biste stvorili klimu toplog juga u udobnosti vlastitog vrta.

 

Odakle je došla moda za mediteranske vrtove?

 

Zemlje Mediterana povezuju se s onim najugodnijim – toplim suncem, plavim morem i bogatstvom vegetacije. Iz tog razloga postaju česta inspiracija arhitektima i dekoraterima interijera i vrtova. Romantizam francuskih vrtova, udobnost talijanskog, misterij španjolskog i grčkog, zajedno tvore ono što se općenito naziva mediteranskim stilom.

Geografska raznolikost zemalja, kultura i estetike otežava prihvaćanje jedne definicije stila. Međutim, možete naznačiti neke karakteristike koje će idealno odgovarati za uređenje vrta po uzoru na mediteranski.

 

 

Što karakterizira vrt u mediteranskom stilu?

 

Mediteranski vrt zasigurno je prostor s dušom, svijetao, sunčan i romantičan, u kojemu prevladavaju pastelne boje, suptilni ukrasi, šareno cvijeće i mirisno bilje. Mediteranski aranžman odnosi se na naturalistički i rustikalni stil. Vrlo karakteristične za mediteranski vrt su kamene stepenice, zidovi različitih visina, trjemovi, kamenjari i herbariji. U osamljenim dijelovima vrtova skrivenim među grmovima i puzavcima stoje vrtne sjenice, nudeći umirujuću hladovinu u najtoplijim danima kao i pergole na terasama. U unutrašnjosti, bezbrižno stoji postavljen, udoban drveni, ratan ili pleteni vrtni namještaj. Među drvećem se na vjetru nježno njišu vrtne viseće mreže i viseće vrtne stolice. Ovakva stilizacija potiče blaženo opuštanje na otvorenom, u najtajnovitijem dijelu vrta.

 

Šareni mediteranski vrt

 

Stvaranje mediteranskog ugođaja u unutrašnjosti vrta zahtijeva korištenje odgovarajućih boja. Tipične boje male vrtne arhitekture su bijela, plava, tirkizna, ljubičasta, ciklama, crvena, a u hrabrijem španjolsko-orijentalnom aranžmanu i nijanse narančaste, crvene, žute, smeđe i oker. Ljubitelji minimalizma i nježnosti mogu odabrati eteričniju verziju koja podsjeća na Francusku Provansu uronjenu u ljubičastu, plavu i bijelu boju.

Bogatstvo boja znači da će svatko sigurno pronaći nešto za sebe.

 

 

Udoban namještaj za mediteranski vrt

 

U mediteranskom vrtu isto tako prevladava udoban i funkcionalan drveni, ratan i metalni namještaj, pribor i dodaci. Vrtne stolice, fotelje i klupe trebale bi se obložiti mekim jastucima koji cijelom uređenju daju jedinstven ugodan karakter.

Ako je potrebno da namještaj koji tražite odgovara mediteranskom vrtu, svakako posjetite naše trgovine. U našoj ponudi pronaći ćete udoban namještaj od drva, umjetnog ratana kao i metalni koji će vam pomoći da stilizirate svoj vrt u mediteranskom stilu. Uređenje će upotpuniti atmosferske vrtne klupe i vrtne sjenice i suncobrani. U skladu s prostorom i uvjetima, može se postaviti vrtna ljuljačka ili objesiti udobna viseća mreža među drvećem.

U mediteranskom vrtu se ne treba odreći svijećnjaka, lampiona i lanterni.

 

Oprema, pribor i ukrasi u mediteranskom vrtu

 

Dekoracije, ukrasi i dodaci sastavni su dio svakog vrta, pa tako i mediteranskog. U ovom dominiraju ukrasi od prirodnog kamena kao što su kamenjari, zidovi i kamene klupe. Zidove, za još bolji učinak, možete zasaditi mediteranskim biljkama, da se dobije još ugodniji rustikalni karakter.

Najkarakterističniji ukrasi mediteranskih vrtova su vrčevi, kamene posude, kameni reljefi, figure i amfore. U ukrasnim loncima možete uzgajati jednogodišnje biljke, trajnice, bilje, grmove, pa čak i mala stabla koja tako impresivno ukrašavaju vrtove u mediteranskim zemljama.

Šarena tenda dat će mediteranski karakter svakom vrtu, po mogućnosti u bojama talijanske crvene, grčke plave, žute ili zelene i bijele. Česti elementi mediteranskih vrtova su sjenice, pergole i vrtne kuće.

 

Mediteransko bilje, agrumi i ukrasne trave karakteristične za vrtove juga

 

U vrtu u mediteranskom stilu najbolje je posaditi: citruse, masline, ružmarin, origano, oleandre, pelargonije i čemprese. Nikako nemojte zaboraviti lavandu i vrijesak jer njih ne smije nedostajati. Iako se kontinentalna klima razlikuje od mediteranske, možete uspješno pronaći biljke koje se mogu nositi i s najtežim zimskim uvjetima. Važno je odabrati prave biljke i zaštititi ih preko zime - osobito u prvim godinama nakon sadnje. Za one koje ne bi preživjele u hladnijim klimatskim uvjetima, treba pronaći izvorne zamjene. Na primjer, stablo vrbolisne kruške može biti izdržljiva zamjena za maslinu, a cvjetna budleja izgledat će jednako lijepo kao i hibiskus.

Mediteransku klimu u vrtu možete stvoriti sadnjom puzavaca u njemu. Možete zasaditi cjelogodišnje puzavice, poput bršljana, petolisne lozice ili tekoma. Ove sorte će preživjeti niske temperature, stvorit će ugodnu klimu i zaštititi vrt od očiju prolaznika i susjeda. U mediteranskom vrtu ne smije nedostajati grmova vitkog oblika, kao što su smreke i šimšir. Prije zime možete ih zaštititi vezanjem na nekoliko mjesta, tako da ćete izbjeći razbijanje izdanaka pod težinom snijega.

Zanimljivo je da u mediteranskom vrtu rijetko ima travnjaka, karakterističnih za kontinentalne vrtove, zbog suhe klime i nedostatka vode. Travnjaci su zamijenjeni elegantnim kamenjarima, kamenim uličicama ili pločama.

Zapamtite da mediteranski vrt nisu samo biljke, već i pravilno odabrani namještaj, oprema i elementi male arhitekture koji se tamo nalaze.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!