locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako zalijepiti tapete na zidove? Korak po korak

Objavljeno: 2022-04-28 10:14:03
Kategorija: Blog

 

Tapete su izuzetno zahvalan završni materijal koji omogućuje brzo i relativno jednostavno osvježenje prostorije i maskiranje nesavršenosti zidova bez potrebe za temeljitom, često skupom obnovom. Naši kupci često pitaju kako lijepiti tapete? Isplati li se samostalno obaviti zadatak lijepljenja tapeta? I ako je tako, kako pripremiti pojedinačne trake tapeta, pravilno nanijeti ljepilo na njih i pričvrstiti na zidove? Za one koji bi se željeli suočiti s ovim zadatkom, ali imaju neke nedoumice, pripremili smo poseban vodič u kojemu ćete doznati kako se u nekoliko jednostavnih koraka pripremiti za lijepljenje i postavljanje tapeta na zid i odraditi to izbjegavajući pogreške.

Iz vodiča ćete naučiti što je tapetiranje, što treba pripremiti prije početka rada, kao i kako optimalno i ekonomično obrezati tapete i uskladiti njezine uzorke kako biste stvorili koherentnu cjelinu. Predstavit ćemo vrste tapeta i dokazane metode nanošenja ljepila, zahvaljujući kojima ćete izbjeći slučajno lijepljenje obloge i kako pravilno tapetirati kutove i druga teško dostupna mjesta.

 

Odabir tapeta - je li vrsta obloge važna?

 

Na tržištu možete pronaći mnogo različitih vrsta tapeta. One koje su proizvedene prema visokim standardima najnovije tehnologije pogodni su kako bi se postavile ne samo u dnevni boravak i spavaću sobu, već i u kuhinju i kupaonicu! Atraktivni uzorci, boje i teksture daju stvarno širok raspon mogućnosti u području dizajna interijera. Međutim, prije nego što nastavite s ukrašavanjem zidova, upoznajte se s njihovim vrstama i svojstvima. Ovo znanje pomoći će vam u odabiru ukrasnih predmeta tako da odgovaraju karakteru i potrebama interijera. Ispada da nisu sve tapete iste i da su njihove vrste od velike važnosti u kontekstu kasnijeg korištenja. Da bi ukrašavanje zida bilo uspješno, potrebno je odabrati pravu vrstu obloge.

 

 

Vrste, svrha i svojstva tapeta - tapetiranje ukratko

 

Tržište nudi nekoliko vrsta tapeta različitih svojstava i namjene. Većina tapete može se kupiti u takozvanim euro rolama širine 0,53 i duljine 10,05 m. Na pakiranju svakog proizvoda pronaći ćete, osim informacija o širini i duljini, podatke o tome koju površinu možemo pokriti njome. Osim toga, posebni simboli koji određuju svojstva zidnih obloga kao što su: otpornost na vlagu, svjetlost, abraziju itd.

 

Tapetiranje korak po korak

 

Bez obzira jeste li odlučili zalijepiti papirne tapete ili modernije obloge, npr. stakloplastiku, sljedeći koraci pomoći će vam da se cijeli zadatak odradi pravilno.

 

Korak I – priprema podloge

 

Pravilna priprema zidova jedna je od najvažnijih faza rada, ključna je za njihov tijek i konačni izgled tapeta na zidu. Kako pravilno pripremiti zid? Uglavnom ovisi o tome kojim je premazom trenutno prekriven. Na sirovu zidnu gipsanu ploču treba nanijeti temeljni premaz. Upijajuću podlogu premažite temeljnim premazom ili ljepilom za tapete razrijeđenim vodom.

Tamo gdje je prostorija bila obojena emulzijskom bojom, treba je obrisati posebnim pripravkom koji sadrži sodu bikarbonu. Ostale vrste površine treba brusiti, a zatim zid ponovno prekriti premazom. Najveći problem mogu uzrokovati stare tapete. Debele slojeve starih premaza treba pažljivo ukloniti, a zid izravnati i premazati prije nastavka s daljnjim radom.

Naši kupci često pitaju je li moguće staviti novu tapetu na staru. Ne bismo preporučili takvo rješenje, jer je teško procijeniti kako će se stara tapeta ponašati pod utjecajem ljepila i opterećenja novim premazom.

 

 

Korak II – priprema ljepila

 

Možete birati između dvije vrste pripravaka - gotovih ili za samostalnu izradu. Iako gotovo ljepilo ne zahtijeva nikakve posebne aktivnosti, osim prethodnog miješanja, ljepilo za tapete koje sami pripremate mora biti pripremljeno prema uputama i u omjerima koje predlaže proizvođač. Nikada to ne radite od oka ili prema osjećaju. Pravi omjeri su izuzetno važni.

 

Korak III – odabir načina nanošenja ljepila

 

Stručnjaci za obnovu i završne radove jednoglasno navode dvije mogućnosti nanošenja ljepila: na zid ili na tapete. Način primjene ovisit će o vrsti podloge odabrane tapete. Za papirnate tapete ljepilo treba nanositi izravno na tapetu, a za tapetu s flizelinom može se koristiti mnogo prikladnija metoda nanošenja ljepila na zid.

 

Korak IV– odakle početi?

 

Jedna od najčešćih metoda tapetiranja zidova kaže da počnete raditi od uglova. Imajući na umu da je standardna rola tapeta široka 53 cm, možete uz pomoć libele i olovke odrediti okomitu liniju na zidu, koja će se podudarati s rubom tapete. Za svaki slučaj uvijek ostavite 3 cm tapete za precizno rezanje u kutu prostorije. Isto tako, napravite i na lijevoj i na desnoj strani ugla.

 

 

Korak V – lijepljenje tapeta

 

Kako pravilno lijepiti tapete? Način nanošenja tapeta uvijek je povezan s načinom nanošenja ljepila. Papirnate tapete premazane ljepilom, počnite nanositi od gornjeg ruba zida tj. stropa. Ako ste na zid nanijeli ljepilo, postavite rub tapete blizu poda, a zatim rasklopite rolu duž zida sve do stropa. Zatim pažljivo podrežite tapetu na rubu, ostavljajući malu oznaku. U slučaju teško dostupnih mjesta kao što su kutovi, tapetu treba pritisnuti uz zid pomoću specijalne lopatice.

Ako otkrijete da pričvršćena tapeta ravnomjerno prianja uz zid, možete ukloniti manje izbočine i mjehuriće zraka pomoću posebne četke ili valjka za to. Da biste pravilno izgladili tapetu, stavite napravu u sredinu tapete, a zatim povucite prema rubu - ponovite taj pokret po cijeloj površini fragmenta dok se ne postigne željeno poravnanje. Zaglađivanje tapeta važna je faza rada, pa to treba učiniti s velikom pažnjom.

Sada preostaje samo izbrisati sve rezervne oznake. Da biste to učinili, uzmite nož za tapete i pažljivo podrežite krajeve, precizno ih podešavajući rubovima stropa i poda.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!