locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Popravak! Kako zalijepiti rupu na vrtnom bazenu?

Objavljeno: 2022-04-29 11:22:17
Kategorija: Blog

 

Posjedovanje vrtnog bazena pružit će vam opuštanje tijekom ljetnih vrućina. Osvježavajuće kupanje i opuštanje u vrtu nešto je o čemu stanovnici stambenih blokova mogu samo sanjati. Međutim, korištenje bazena je zadovoljstvo sve do trenutka dok vas ne zadesi neugodan problem - pukotina ili rupa u bazenu.  Bazen, kao i druga vrtna oprema, mogu se uništiti na različite načine. Srećom, rupe u bazenu nisu među kvarovima koji se ne mogu popraviti sami od sebe. Ne morate žuriti u trgovinu po novi ekspanzijski bazen, samo je potrebno naučiti tehnike popravka koje preporučujemo kako bi ponovno mogli uživati u opuštanju u vrtnoj kupelji.

 

Vrste vrtnih bazena

 

Vrtni bazeni mogu se podijeliti u nekoliko kategorija:

Ekspanzijski bazeni - koji imaju ovratnik, obično izrađen od PVC-a, zauzimaju malo prostora.
Bazeni s metalnom konstrukcijom - izdržljivi i masivni, veći od ekspanzijskih bazena, najotporniji na mehanička oštećenja, s nekoliko slojeva PVC-a.
SPA hidromasažni bazeni - na napuhavanje, najčešće sa sustavima grijanja vode i hidromasažom, slične veličine kao ekspanzijski bazeni.
Bazeni na napuhavanje ili dječji bazeni - izrađeni od tankog PVC-a, na napuhavanje, obično su mali za najmlađe članove kućanstva.
 

Kako pronaći rupu u vrtnom bazenu?

 

Odakle propušta zrak? Najlakši način da provjerite gdje se nalazi rupa u bazenu  je provjeriti na kojoj visini izlaze mjehurići zraka. U slučaju ekspanzijskih bazena, vrlo je lako pronaći mjesto puknuća i curenja vode. Teže je nositi se s propuštanjem vode iz ukopanih bazena - tada treba provjeriti spojeve. To se može učiniti, na primjer, odvijačem - lagano ga pritišćući. Ako na ovaj način pronađete pukotinu u bazenu, nemojte odustati od daljnjeg pregleda. Može se ispostaviti da to nije jedina rupa u vrtnom bazenu, da voda curi na nekoliko mjesta.

 

 

Ogrebotine u vrtnom bazenu

 

U slučaju abrazije postoje dva načina pronalaska mjesta curenja. Prvi je procijeniti cijelu površinu "golim okom" - naravno, prije nego što je napunite vodom. Vrtni bazen mora biti prazan, inače nećete pronaći izvor curenja. Druga metoda, nešto dugotrajnija, ali vrlo učinkovita - procjena curenja vode fragment po fragment. Ulijte vodu u bazen samo do dna, pričekajte nekoliko minuta i provjerite nije li voda nestala. Ako se razina nije promijenila, dodajte još 20 cm visine bazena i napravite istu procjenu nakon nekoliko minuta. Ponavljajte postupak sve dok ne primijetite da se voda smanjila. Zahvaljujući tome, moći ćete locirati i najmanja mjesta oštećenja.

Gore navedeni primjeri najbolji su dokaz da je traženje šupljine u suhom bazenu najteži zadatak, zato kako bi popravili bazen i zakrpali rupu, prethodno ga napunite vodom.

 

Brtvljenje dna bazena

 

Popravak dna bazena ne razlikuje se od brtvljenja zidova i strana. Da biste zakrpali rupe na dnu bazena, na njega morate zalijepiti flaster. Flaster bi trebao biti nešto veći od same rupe. Nakon lijepljenja, na otprilike 2 – 3 sata dobro pritisnite to mjesto. Možete to napraviti sami stavljanjem neke vrste opterećenja na to mjesto. Zapamtite, potrebno je prvo temeljito očistiti površinu dna bazena kako biste uklonili prljavštinu, a zatim započeti lijepljenje. Zahvaljujući tome, moći ćete čvrsto zalijepiti pukotinu. Površinu za popravak možete obrisati čak i brusnim papirom. Učinite to vrlo nježno tako da ne napravite još više rupa u bazenu. Popravak i brtvljenje površine bazena na ovaj način zaista je vrlo jednostavan i brz način popravka.

 

Kako zalijepiti rupu u prirubnici ili vrtnom bazenu?

 

Na tržištu postoji mnogo specijaliziranih alata za popravak bazena, pomoću kojih ćete sami moći odraditi popravak. Komplet za popravak trebao bi u pakiranju imati ljepilo za meki i fleksibilni PVC, te odmašćivač na bazi alkohola, kojim treba odmastiti površinu prije procesa lijepljenja flastera. Škarama izrežite odgovarajuće flastere od materijala kupljenog u trgovini, odmastite ih i zalijepite na mjesto abrazije ili većih rupa. Ako imate bazen od TPO materijala, prije nanošenja zakrpe koristite temeljni premaz, i dobit ćete trajniji spoj. Zapamtite o gore spomenutim savjetima - tek nakon što temeljito očistite bazen može se započeti s procesom lijepljenja.

 

 

Koje ljepilo odabrati za popravak bazena?

Na policama trgovina nalaze se razna ljepila za pukotine vrtnih bazena. Kako znati koje će ljepilo biti prikladno za vašu obnovu? Ako imate ekspanzijski ili bazen s metalnom konstrukcijom, možete kupiti komplet za popravak s ljepilom ATK MS 812. Pokazat će se najboljim, ukoliko imate površinu od PVC folije. Ovo je dobro rješenje za one koji ne planiraju ispuštati vodu iz bazena za vrijeme lijepljenja. Sam proces lijepljenja i postavljanja flastera na rupu u bazenu je pitanje nekoliko minuta. Flaster je obično uključen u komplet za popravak.

Za male pukotine i ogrebotine na prirubnici dovoljan je ATK FIX / MEGAFIX. Flaster je obično uključen u takav set. Možete ga izrezati na manje elemente i prilagoditi vlastitim potrebama, tj. oštećenjima bazena.

 

Rupa u vrtnom bazenu na spoju između zida bazena i dna

 

Da biste zalijepili rupe na spoju između zida bazena i dna, najprije pronađite šupljinu. Nažalost, ako vaš bazen ima ovakvu vrstu greške, čeka vas veliki izazov jer se radi o oštećenju koji je najgori od svih.

Da biste se nosili s ovim neugodnim problemom, ulijte malo vode i naginjite bazen u stranu. Pratite točno pod kojim kutom nagiba voda počinje curiti i na kojim mjestima je definitivno suha. Pokrete radite polako i mirno kako ne biste propustili nijedan fragment. Kada pronađete mjesto curenja, foliju morate matirati brusnim papirom, odmastiti ga i osušiti površinu, po mogućnosti na suncu. Kad se vaš bazen osuši, pripremite odgovarajući flaster i vinil ljepilo. Nanesite ljepilo na vanjske i unutarnje dijelove zidova. Nakon nanošenja flastera, pritisnite ih s obje strane, tako da zrak iziđe ispod površine. U slučaju lijepljenja folije na spoju, morate pričekati 24 sata prije nego što napunite bazen vodom.

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!