locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako zaštititi zid od oštećenja stolicama?

Objavljeno: 2021-11-30 22:08:24
Kategorija: Blog

U novouređenom stanu najosjetljiviji na oštećenja je zid koji razdvaja kuhinju ili boravak od blagovaonice.  Zbog ograničenog prostora, pored njega se obično postavlja stol koji štedi prostor, ali ima i svoje nedostatke. Pomicanje stolica dok sjedite i ustajete od stola uzrokuje brzo pojavljivanje prljavštine, ogrebotina, i guljenja  boje sa zida. Iz tog razloga, vrlo je važno imati dobro osmišljenu završnu obradu zida na mjestu koje se koristi za jelo - treba biti otporan na mehanička oštećenja, a istovremeno jednostavan za čišćenje.

 

Čime obložiti zid u blagovaonici? Ideje i inspiracije


Zid koji ispunjava praktičan zadatak također može uspješno poslužiti kao jedinstveni ukras dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Trenutno na tržištu postoji mnogo zanimljivih rješenja, što znači da će svatko pronaći nešto za sebe, bez obzira na željeni stil interijera.

 

Zidne pločice


Keramičke pločice u kuhinji obično se polažu iznad radne ploče i sudopera, ali će također izgledati dobro na zidu uz koji će se prisloniti kuhinjski stol. Njihova nesumnjiva prednost je jednostavna njega - brzo i učinkovito ćete ukloniti sve masne mrlje s njih. Da bi  pločice u dijelu za blagovanje dobro ispunjavale svoju funkciju, umjesto glazure, bolje je odabrati terakotu otporniju na oštećenja ili porculanski kamen karakteriziran iznimnom mehaničkom čvrstoćom, koji se može, na primjer, nadovezati i na pod u kuhinji.

Također je vrijedno zapamtiti da pločice ne moraju izgledati dosadno ili imati tipične dimenzije ili boje - mogu, na primjer, oponašati prirodni kamen na zidu ili drvo, poprimiti oblik saća ili dasaka, stvoriti izvorni mozaik ili patchwork zidni ukras.

 

Plastificirane tapete


Tapete prekrivene plastikom mnogo su izdržljivije od običnih tapeta i istodobno vodootporne, tako da se ne grebu, ne brišu i mogu se oprati vlažnom spužvom. Važno je napomenuti da pod utjecajem jakog sunca i UV zračenja ne gube svoju izvornu boju, zbog čega i nakon nekoliko godina, izgledaju kao nove. Suprotno uvriježenom mišljenju, tapete mogu udahnuti dašak modernosti u interijer, pogotovo ako se odlučite za uzorak s 3D efektom. Trenutno su u blagovaonici i kuhinji moderne plastificirane foto tapete izrađene po veličini. Mogu se izraditi iz vlastite fotografije, možete ih dizajnirati sami ili staviti gotovu foto tapetu.

 

Drvena lamperija


Zvuči kao relikvija prošlosti? Nije daleko od istine! Iako su drvene obloge povezane s 90-ima, baš kao i tapete, nedavno su dobile drugi život na tržištu dizajna interijera. Konačni učinak ovisi o tome kako će zidovi biti završeni. Mogućnosti su gotovo beskrajne.

Posebno popularna među amaterima elegantnih interijera je lamperija obojena u bijelo i lakirana, koja doseže malo iznad visine stola, dok će za stanove uređene u rustikalnom stilu stati zidni paneli  od stiliziranih starih dasaka i vidljivim prirodnim nesavršenostima. Ovo rješenje idealno je za zaštitu zidove jer eliminira problem uništavanja zida u blagovaonici i dnevnom boravku, ali mislite o čestoj impregnaciji sirovih ploča.

 

Arhitektonski beton


Da bi se stolice za kuhinju i blagovaonicu mogle slobodno pomicati, bez brige o oštećenju zidova, oni se mogu obložiti arhitektonskim betonom, osobito ako je interijer uređen u industrijskom stilu. Umjesto prirodnog betona, njegova imitacija stavlja se na zid, odnosno sitnozrnata mineralna žbuka izrađena na bazi vapnenog veziva. Zid se može prekriti arhitektonskim betonom na dva načina – tako da njegova površina bude glatka ili vjerno reproducira prirodni beton, sa svojom grubom strukturom i tonskim prijelazima. Betonski zid u kuhinji ili dnevnom boravku često se također stvara iz pojedinih ploča (njihove dimenzije i mogu biti različite), što daje spektakularan učinak.

Betonski kamen je izuzetno izdržljiv i jednostavan za čišćenje, a istovremeno uvodi mnogo originalnosti u interijer. Savršeno se uklapa uz drvo, kaljeno staklo i metalne završne elemente.

 

Vodootporna boja


Ako tražite zanimljivu ideju za zaštitu zidova u kuhinji i istovremeno želite potaknuti svoju obitelj da se kreativno igra, umjesto zidnih obloga, stavite vodootpornu boju. Njena crna boja daje prilično jak naglasak uređenju, tako da biste trebali odabrati svijetli, kontrastni kuhinjski namještaj - i  kuhinjske ormare, kao i stol i stolice.

 

Kameni zid


Prirodni kamen često ukrašava zidove elegantnih interijera u klasičnom stilu. To je znatan trošak, zbog čega se mnogi odlučuju na njegovu imitaciju, odnosno sintetički kamen (ili konglomerat). Ovaj materijal ima veću fleksibilnost i daje veće mogućnosti uređenja. Kameni zid, poput jednako popularnih opeka ili pločica u obliku opeke, štiti zid čak i od presvlaka teškog namještaja.

Ukrasni kamen može imati bilo koju boju - obično su to različite nijanse bež ili sive boje, ali u trgovinama ne nedostaje kamenih ploča u bojama koje se uopće ne odnose na prirodu. Uz pomoć konglomerata, ovisno o vašim željama, stan možete urediti u bilo kojem stilu - od skandinavskog, preko modernog, do glamura.

Važno je, međutim, ne pretjerivati s njegovom količinom - najbolje je ukrasiti zid na kojem stoje stol i stolice. Koncentrirajući se na ovaj zid u blagovaonici, ne zaboravite također osigurati pod. Zalijepite nogare svake stolice posebnim jastučićima od filca za zaštitu parketa ili laminata.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!