locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kakvu rasvjetu odabrati za vrtnu sjenicu u modernom stilu?

Objavljeno: 2022-05-06 06:43:27
Kategorija: Blog

 

Vrt je mjesto koji se koristi za opuštanja. Mjesto gdje možete raditi ili odmarati, uživati u svježem zraku i zelenilu. Ako ga pravilno uredite, što možete učiniti i vlastitim rukama, može nalikovati bajkovitoj zemlji, a istovremeno biti funkcionalan i jednostavan za održavanje. Vrtna arhitektura priskače vam u pomoć, što uključuje i vrtne sjenice, vrtne kućice i kućice za alat.

Sjenica je jedinstveni element uređenja vrta. U vrućim danima, kada se sunčeve zrake intenzivno griju, sjenica postaje mjesto predaha i ugodne hladovine. U večernjim satima pretvara se u privatni pub, gdje se uz roštilj održavaju najbolja društvena okupljanja. Sjenica u vrtu je investicija koja će vas služiti dugi niz godina.

Međutim, da bi sjenice mogli koristiti nakon zalaska sunca, morate se pobrinuti za njihovo pravilno osvjetljenje i vanjske svjetiljke. Uzimajući u obzir rasvjetu, sjenicu ćete moći koristiti i danju i noću.

 

Vrtna sjenica s rasvjetom, solarna, led ili možda klasična? Koja je najbolja?

 

Postoji mnogo mogućnosti za osvjetljenje vrta. Isto tako postoji različiti načini za osvjetljenje vrtne sjenice.. Danas se sve više koriste alternativni načini osvjetljavanja. LED rasvjeta i solarne svjetiljke, koje svjetlo prikupljaju od sunca, trajno su se smjestile u unutrašnjost većine vrtnih sjenica kao glavni izvor svjetla. Naravno, i nadalje ne nedostaje pristaša tradicionalne rasvjete, temeljene na stalnom izvoru energije.

Kako odabrati pravu rasvjetu za vrtnu sjenicu da biste stvorili savršenu klimu za opuštanje u vrtu? Evo provjerenih načina.

Rasvjetu vrtne sjenice vrijedi pažljivo razmotriti i planirati već u fazi njezine izgradnje. Da biste dobili pristup električnoj energiji, dovoljno je postaviti instalaciju pod zemljom. Stvar postaje složenija ako odlučite kupiti vrtnu kuću ili sjenicu tek nakon nekog vremena, kada već imate dobro njegovan travnjak i žao vam ga je  iskopati.

Možete provesti električnu žicu zrakom, ali to neće izgledati baš lijepo, osim ako je djelomično ne sakrijete među granama drveća ili objesite ukrasna LED svjetla na nju kao dodatnu rasvjetu. Često se koristi, iako nije baš sigurno, rastezanje kabela po zemlji kako bi se osiguralo svjetlo za vrijeme roštiljanja ili zabave. Na taj način riskirate da će se netko spotaknuti, a ako se produžni kabel zalije ili ošteti, posljedice mogu biti mnogo gore. Mala vrtna arhitektura , uključujući sjenice, vrtne kućice i kućice za alat , zahtijeva promišljenu i dobro organiziranu rasvjetu.

Možda je bolja ideja koristiti mali agregat kao izvor energije, ali to je povezano sa znatnim troškovima. Mnogo jeftinije bit će solarne svjetiljke za vrt, koje se napajaju sunčevom energijom, tako da ne stvaraju dodatne troškove tijekom uporabe. Njihov nedostatak mala količina svjetla, zbog čega ova vrsta vrtnih svjetiljki neće biti dobra pri čitanju knjiga, igranju društvenih igara ili izradi rukotvorina koje se izvode u sjenici.

 

Pravilno osvjetljenje vrtne sjenice – viseće ili zidne svjetiljke

 

U sjenici se mogu koristiti viseće vrtne svjetiljke kao i vanjske zidne svjetiljke u obliku koji vama odgovara. Izbor u potpunosti ovisi o vašim željama za rasvjetom i konceptu uređenja zone za odmor. Potrebno je istražiti jer naravno, oba izvora svjetlosti imaju svoje prednosti i nešto slabije strane.

Viseće svjetiljke montira se ispod stropa, što znači da možete osvijetliti cijelu vrtnu sjenicu. Najbolje je da se barem jedno sjenilo nalazi iznad stola, stvarajući središnju rasvjetu. Takvo mjesto izvora svjetlosti jamči ravnomjerno osvjetljenje sjenice.

 

 

Moderna rasvjeta koja se uklapa u uređenje sjenice

 

Dobro odabrana rasvjeta sjenice, paviljona i vrtnih šatora, kao i pergola i natkrivenih terasa trebala bi biti ona koja se savršeno uklapa u njezinu unutrašnjost, dajući savršeno raspršeno svjetlo.

Izgled vrtnih svjetiljki za sjenice uvijek se bira prema stilu njezina uređenja. Imate vrtnu sjenicu, koja je uređena u rustikalnom stilu, LED vrtne svjetiljke nalik starim uljnim svjetiljkama ili one sa sjenilom izrađene od umjetnog ratana izgledat će sjajno. Za ljubitelje modernosti bolje je odabrati staklene svjetiljke s metalnim elementima ili asimetrične modele u moćnijim bojama. S druge strane, za osvjetljenje minimalističkog prostora sjenice najbolje će odgovarati ravna viseća svjetiljka, neprimjetna na prvi pogled, u skladu s dizajnom interijera.

                                                           

Rasvjeta ulaza i staze do sjenice - koje svjetiljke za vrt vrijedi odabrati

 

Ne bi trebala biti osvijetljena samo vrtna sjenica, već i njezin ulaz i staza koji vodi do kuće. Inače je nećete moći sigurno koristiti nakon zalaska sunca.

Postoji mnogo mogućnosti. Dobra ideja za osvjetljavanje prednjeg dijela sjenice su već spomenute solarne svjetiljke, koje možete postaviti u zemlju jednu pored druge. Možete se odlučiti i za druge vrste rasvjete dostupne na tržištu.

Stojeće vrtne svjetiljke izgledat će elegantno, ali zahtijevaju pravilnu instalaciju pod zemlju. Ako ih želite postaviti uz stazu, potrebno vam je nekoliko komada, pa je vrijedno razmišljati o štedljivim LED svjetiljkama. Još jedno rješenje su vanjski reflektori i vanjske zidne svjetiljke. Razlika je u tome što reflektor daje mnogo jače svjetlo od obične svjetiljke, pa je često samo jedan takav izvor svjetla dovoljan za osvjetljavanje prednjeg dijela kuće i dio vrta koji vodi do sjenice.

Vrtni stupovi će jednako dobro pristajati. Ukopani u zemlji na samom ulazu, osvijetlit će prostor ispred sjenice u vrtu. Zašto je još dobro odabrati ove svjetiljke?  Budući da su energetski učinkovite, to je posebna prednost.

 

Kako odabrati vrtnu rasvjetu za svoju sjenicu?

 

Prije svega, morate odlučiti želite li snažno osvjetljenje sjenice ili vam je više stalo do intimne atmosfere. Zatim odaberite zidne svjetiljke ili vrtne viseće svjetiljke koje će se uklopiti u uređenje prostora za odmor. Zapamtite da svjetiljka nije odgovorna samo za osvjetljavanje sjenice, već se može koristiti i kao dizajnerski element dekoracije.

Sjenica je rijetko potpuno zatvoreno mjesto, pa svjetiljke ugrađene u nju treba prilagoditi radu u promjenjivim vremenskim uvjetima, što znači otpornost na velike temperaturne fluktuacije, kišu i jak vjetar. Sigurna uporaba i besprijekoran rad zajamčeni su visokokvalitetnom plastikom i povećanom klasom nepropusnosti, označenom IP simbolom.

Ako je ugradnja svjetiljki u sjenicu već iza vas, kupite druge dodatke i ukrase, kao što su vrtne posude, cvjetne gredice i vrtni jastuci. U stvaranju čarobne klime pomoći će vam vrtna fontana ili ribnjak koji stoji u blizini. Vrt uređen na ovaj način garancija je uspješnih ljetnih večeri i izvor radosti za cijelu obitelj.

 Uz naše prijedloge vjerujemo da ste pronašli mjesto i kutak u vrtu gdje ćete s prijateljima uživati do dugo u noć. Vaša drvena sjenica postat će najpoželjnije mjesto posjeda.

Također ne zaboravite posjetiti naše Emmezeta trgovine, koje su idealno mjesto za pronaći sve potrebno za sjenice na otvorenom.

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!