locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kauč za spavanje - praktično rješenje svakog interijera

Objavljeno: 2022-01-13 20:23:45
Kategorija: Blog

 

Činilo se da su sklopivi kauči na razvlačenje izašli iz mode još u prošlom stoljeću. Ništa ne može biti dalje od istine! To je praktično i estetsko rješenje, zahvaljujući kojem dobivamo dodatni prostor za opuštanje i elegantan komad namještaja u elegantnom interijeru. Provjerite što slijediti pri odabiru kauča na razvlačenje s funkcijom spavanja, kako se razlikuje od sofe i dvosjeda i kako uskladiti dizajn namještaja s aranžmanom.

 

Dvosjedi, trosjedi i sofe na razvlačenje - kako se razlikuju?

 

Riječ "trosjed na razvlačenje" odnosi se na parišku kraljevsku palaču. Zapravo, izraze kauč za dnevni boravak, trosjed na razvlačenje ili sofa često koristimo naizmjenično, ali ne uvijek ispravno. Kauč na razvlačenje je komad namještaja sa specifičnim funkcijama i strukturom. Često je zapravo potpuno isti kao trosjed. Međutim, mora zadovoljiti određene kriterije kako bi se nazvao kauč na razvlačenje. 

Sklopivi kauč na razvlačenje je vrsta namještaja koji ima dva tapecirana okvira - za sjedalo i naslon. Nakon što ga rasklopite, funkcija spavanja se "aktivira". Kauč na razvlačenje također mora imati kutiju za krevet. Zapravo, ova vrsta tapeciranog namještaja ima dvije ekvivalentne primjene - kao kauč i udoban krevet.

Nasloni za ruke nisu karakteristični za kauč modernog doba, ali mogu imati ergonomski profilirano sjedalo s blago podignutim bočnim elementima.

Trosjedi i kauči na razvlačenje imaju drugačiji mehanizam za rasklapanje. U prvoj ćemo funkciju spavanja koristit nakon izvlačenja ladice, a drugu - nakon rasklapanja leđa. Trenutno se sofa uopće ne rasklapa. Međutim, sve je to samo teorija - u praksi, u modernom dnevnom boravku, ta se tri pojma koriste naizmjenično. Razlika između njih je zamagljena tijekom generacija i danas se gotovo nitko ne pridržava tih nekad uspostavljenih granica u svakodnevnim dijalozima.

 

Kupujemo trosjed na razvlačenje - na što treba obratiti posebnu pažnju?

 

Trosjed na razvlačenje je namještaj koji će se uklopiti u dnevni boravak, sobu za goste, ali i tinejdžersku sobu, pa čak i vlastitu spavaću sobu. Njihov višenamjenski karakter posebno cijene vlasnici malih stanova. Na početku ćemo odrediti koliko često će netko spavati na njima.

Ako će se kauč na razvlačenje koristiti povremeno - tijekom posjeta gostiju - pri odabiru komada namještaja, možemo se voditi uglavnom dizajnom i udobnošću sjedala. Međutim, ako ćete koristiti kauč na razvlačenje kao mjesto za spavanje, bit će važno da obratite posebnu pozornost na udobnost korištenja u obliku kada je rasklopljen.

Modeli dostupni u trgovinama razlikuju se po udobnosti korištenja. Prije svega, mogu biti presvučeni različitim materijalima. Ako je kauč na razvlačenje namijenjen za svakodnevno spavanje, idealan će biti mekani materijal za presvlake, npr. velur. Najbolji kauč na razvlačenje je onaj sa sjedalom koje sadrži punjenje od bonell opruga.

Za svakodnevnu uporabu odaberite kauče na razvlačenje koji se preklapaju bez bočnih stranica. Takvi dodatni elementi oduzimaju površinu namijenjenu spavanju i smanjuju udobnost sna. Naravno, praktičnost je individualna stvar - tako da uvijek trebate odabrati model za vlastite potrebe. Idealan komad namještaja za ljude koji traže mjesto za svakodnevno spavanje je kauč s madracem. Kauč na razvlačenje za dvije osobe štedi prostor, a u smislu udobnosti ni na koji način nije niži od tapeciranih kreveta.  

 

Tapecirani krevet za tinejdžersku sobu

 

Umjesto kauča na razvlačenje, trebalo bi odabrati tapecirani krevet - mali, jednostavan komad namještaja koji se prvenstveno koristi za spavanje. Bez bočnih strana, a obično i naslona, izvrstan je za dječju sobu i sobu tinejdžera. Na taj način možete dobiti dodatni prostor, npr. sa stolom ili za igračke u maloj spavaćoj sobi. Iako kauč na razvlačenje nije udoban krevet, može se koristiti kao sjedeće mjesto kada, na primjer, mladu osobu posjećuju prijatelji.

 

Dimenzije kauča na razvlačenje - što tražiti

 

Kao i sav drugi namještaj, kauč na razvlačenje mora biti prilagođen prostoru. Kauč na razvlačenje odlično pristaje u mali dnevni boravak. Kao i veći modeli, ima spremnik za posteljinu i pruža mjesto za sjedenje za dvije osobe. Prije nego što donesemo konačnu odluku, treba provjeriti dimenzije kauča na razvlačenje koji nas zanima - u složenom i rasklopljenom obliku. To je osobito važno u vrlo malim interijerima, gdje može biti problematično staviti i relativno mali namještaj.

U velikom dnevnom boravku uklopit će se kauč na razvlačenje, pa čak i udobna velika kutna garnitura. Također možete odabrati posebnu sofu s funkcijom spavanja - ova vrsta modernog namještaja često je opremljena elegantnim nogama i ukrasnim naslonima za ruke.

 

Kauč na razvlačenje koji krasi prostor

 

Izvanredna popularnost kauča na razvlačenje u dvadesetom stoljeću značila je da ih sada povezujemo s pomoćnim namještajem - cijenjenim zbog funkcionalnosti, ne nužno dizajnom. U međuvremenu, veliki izbor proizvoda koje ćete naći u našoj ponudi već je uvjerio mnoge amatere elegantnih interijera da smjeste upravo kauč u dnevni boravak.

Kauči na razvlačenje u različitim varijantama boja uklapaju se u interijere uređene u različitim stilovima. Zbog svoje jednostavnosti i minimalizma, mnogi modeli uklapaju se u moderan skandinavski stil. U našoj ponudi naći ćete namještaj u različitim bojama presvlaka - sive, bež, pa čak i pastelne koje odgovaraju ovoj vrsti aranžmana.

Dobro opremljen kauč na razvlačenje s funkcijom spavanja također će se savršeno uklopiti u druge stilove - moderne, klasične, provansalske, industrijske, urban jungle, loft ili pop art. Također bi trebalo obratiti pažnju na jeftine kauče na razvlačenje s njihovim dizajnom koji se odnosi na prethodna desetljeća. Izgledaju sjajno u interijerima u retro ili vintage stilu.

Kauč može biti dio šireg seta. Moderni setovi za sjedenje uključuju ne samo kauč, već i udobne fotelje ili tabure. Zanimljivo je da takvo rješenje nije rezervirano isključivo za prostrane dnevne sobe. Tamo gdje velika kutna garnitura neće stati, kauč na razvlačenje i fotelje daju mnogo šire mogućnosti rasporeda. Takav elegantan set ne samo da će ispuniti svoju ulogu, već će postati izvrstan ukras interijera.

Danas moderni kauči na razvlačenje doživljavaju drugu mladost! Vrijedno je otvoriti se ovom lijepom, jednostavnom namještaju. Dostupni u našoj trgovini, kauči na razvlačenje s funkcijom spavanja zadovoljit će zahtjeve i najzahtjevnijih kupaca.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!