locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Klupa s naslonom za vrt - izradite sami

Objavljeno: 2022-01-27 10:48:17
Kategorija: Blog

 

Ako ste se ikada zapitali kako napraviti vrtnu klupu, ali vam je nedostajala ideja i motivacija, ovaj članak može biti inspiracija. Samostojeće vrtne garniture postaju sve popularnije. I u tome nema ništa iznenađujuće, jer stvaraju jedinstvene i zanimljive aranžmane. Oni pretvaraju dosadan vrt u izvanredan prostor za opuštanje.

Kako napraviti vrtne klupe s vlastitim rukama? Evo jednostavnih uputa.

 

Potrebni materijali i alati

 

Da biste napravili vrtnu klupu od drva vlastitim rukama, trebat će vam:

1.      Daske ili palete

2.      Lak, bajc ili boja

3.      Pila

4.      Kutna brusilica

5.      Brusni papir

6.      Ubodna pila

7.      Odvijač

8.      Metar

9.      Vijci za drvo

10.  Vijci

11.  Tekstil

 

Izrada vrtne klupe korak po korak

 

U nastavku ćete pronaći kratak opis koji će vas voditi korak po korak i pomoći vam da vaša vrtna klupa od drveta za ljetnu rezidenciju bude posebna.

 

Projekt klupe

 

Dobro odrađen projekt je pola posla. Da biste to učinili, možete ga izraditi osobno, prema vlastitom nacrtu i ideji, ili koristiti gotove inspiracije dostupne na internetu. Ne zaboravite precizno izmjeriti mjesto gdje će namještaj stajati i dimenzije njegovih pojedinačnih elemenata. Odredite veličinu naslona i duljinu i visinu sjedala. Razmislite o tome želite li da klupa ima niske ili visoke noge. Projekt će vam pomoći u pravoj prilagodbi veličine klupe sa naslonom vašem prostoru. Zapamtite da će ta mjerenja odrediti konačni izgled namještaja. Vrtna drvena klupa uradi sam sa naslonom može postati pravi dragulj dekoracije ako je izrađena vrlo precizno.

 

Materijal za vrtnu klupu

 

Od kojeg materijala vrijedi napraviti klupu za vrt?  Po našem mišljenju, najbolje od drva ili paleta. U ovom slučaju, drvo je univerzalni i bezvremenski materijal, jednostavan za obradu i održavanje. Zahtijeva redovitu impregnaciju, ali to će se vratiti lijepim izgledom i dugogodišnjom funkcionalnošću. Bez obzira na to odaberete li daske ili palete, prije početka rada morate izbrusiti i obojiti materijal. Konačni izbor materijala je na vama.

 

Kako pravilno napraviti vrtnu klupu?

 

Klupa od paleta

 

Ako se odlučite za izradu namještaja od euro paleta, sve što trebate učiniti je spojiti dvije palete koje leže jedna pored druge. Na njih stavite i učvrstite slijedeće dvije. Na taj ćete način dobiti sjedalo klasične visine i dimenzija. Ako želite da vaša klupa za vrt bude malo viša, možete dodati treći sloj. Također kako bi se podesila visina drvene klupe, mogu se dodati drvene noge ili zavrnuti kotači (kotači će namještaj učiniti mobilnim). Da bi klupa imala udoban stražnji i bočni naslon, morate dodatno pričvrstiti palete sa strane i na stražnjoj strani sjedala. Spojite elemente vijcima i odvijačem, ova metoda pričvršćivanja osigurat će trajnost klupe. Za set možete napraviti jednostavan stol.

I na kraju na sjedalo rasporedite mekane jastuke ili pokrivače koji će vrtni namještaj učiniti ugodnim i udobnim.

 

Klupa od dasaka

 

Vrtna klupa sa naslonom od dasaka zahtijeva više vremena i preciznosti, a prije svega dobar projekt. Najjednostavnija verzija drvene klupe sastoji se od sjedala, četiri noge i naslona. Noge se mogu zamijeniti masivnijim bočnim konstrukcijama na koje se pričvršćuje sjedalo.

Sjedalo se izrađuje spajanjem dviju dasaka, duljine koja će osigurati dva ili tri sjedala. Na sličan način izrađuje se i naslon. Sljedeći korak će biti spajanje sjedala s nogama ili rukohvatima.

Naravno, koji model klupe od drveta odaberete ovisi o vama i vašim vještinama. Iskusni majstor može stvoriti pravo čudo od nekoliko komada drva.

U slučaju drvenog namještaja postavljenog u vrtu, dodatni ugodan učinak dobit ćete ako kao dekoraciju koristite tekstil i svijeće.

 

Drveni vrtni namještaj izrađen vlastitim rukama

 

U kućnoj radinosti, pored klupe s naslonom, može se napraviti još mnogih drugih vrsta vrtnog namještaja po mjeri, npr. vrtne sofe, vrtne stolice, vrtne stolove ili vrtne ljuljačke. Ovo je jeftin i jednostavan način stvaranja zanimljivih i jedinstvenih aranžmana. Vrtni namještaj izrađen vlastitim rukama od drveta je unikatan i zahvaljujući tome stvara jedinstveni vrtni dekor.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!