locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koje su prednosti LED dioda?

Objavljeno: 2022-04-29 10:36:36
Kategorija: Blog

 

LED tehnologija, kao i rasvjeta postavljena pomoću njega, je moderan, iznimno napredan izvor svjetlosti. Danas su energetski učinkovite LED diode visokokvalitetna alternativa tradicionalnim žaruljama sa žarnom niti. Način na koji se diodom upravlja, stvara gotovo neograničene mogućnosti njihovog korištenja. Mogu se napajati i kontrolirati, kao i drugi električni uređaji, uz pomoć mikroprocesora koji kontrolira razinu svjetline i boje svjetlosti. U ovom članku upoznat ćemo vas s najvažnijim prednostima LED rasvjete!

 

LED rasvjeta

 

Žarulja - prvi izvor svjetlosti u povijesti, koji ne gori u fizičkom smislu, patentirao je Thomas Edison. Žarulja koju je stvorio, cijelo vrijeme je većinu energije, čak 99%, pretvarala u toplinu, umjesto u svjetlost. Fluorescentne lampe također emitiraju toplinu svijetleći, iako definitivno manje u odnosu na tradicionalne volframove žarulje sa žarnom niti. U međuvremenu, LED svjetla stvorena su potpuno drugačijom tehnologijom. Diode ovdje koriste fenomen elektroluminiscencije. To znači da se energija koja dolazi iz struje izravno pretvara u svjetlost. Zahvaljujući tome, luminiscentne diode se ne zagrijavaju, što omogućuje da se koriste čak i u prostorijama s potrebom održavanja niske temperature. Popularnost su stekli prvenstveno zbog dioda velike snage.

 

 

Glavne prednosti LED rasvjete

 

Prednosti LED rasvjete su vrlo brojne. U nastavku ćemo predstaviti najvažnije od njih.

 

Dugi vijek trajanja - osnovna prednost LED rasvjete

 

Jedna od najvećih prednosti LED rasvjete je prije svega njezin vrlo dug vijek trajanja. LED žarulje imaju visoku učinkovitost i mogu raditi do 11 godina. U usporedbi s običnim žaruljama sa žarnom niti ili fluorescentnim žaruljama koje štede energiju, razlika je ogromna, jer je njihov životni vijek obično kraći od godinu dana. Osim toga, u LED sustavima često uključivanje i isključivanje ne utječe negativno na njihovo trajanje, kao u slučaju starog tipa rasvjete. Važno je napomenuti da LED diode koje se koriste kao primarni izvor svjetlosti ne prestaju iznenada svijetliti, ali svjetlinu gube postepeno.

 

Efikasnost

 

U prednostima LED rasvjete treba dodati da su trenutno energetski najučinkovitiji izvor kućne rasvjete. S ovom vrstom rasvjete koristi se mnogo manje električne energije nego kod stare vrste rasvjete, tako da je LED rasvjeta izvrsna zamjena za žarulje sa živom. Čak 80% energije koja se dovodi u uređaj pretvara se u svjetlost, a 20% se gubi, pretvarajući se u toplinu. Učinkovitost obične žarulje sa žarnom niti određuje se na razini od 5-10%, jer se samo ta količina energije pretvara u svjetlost, a zahvaljujući tome postoje vrlo mali gubici tijekom pretvaranja električne struje u svjetlost. Iz tog razloga, LED rasvjeta je povoljnija za robu i uređaje koji su izuzetno osjetljivi na temperaturu. Tradicionalna žarulja sa žarnom niti troši 70W u sat vremena, dok LED treba samo 9-10W da proizvede istu količinu svjetlosti.

 

 

Broj LED dioda Snaga (Watt) LED žarulje Snaga (Watt) obične žarulje
20 1,0 10
48 2,5 20
20 SMD 1,1 15
48 SMD 2,5 25

 

Otpornost na udarce, temperatura

 

Prednost LED rasvjete u usporedbi s tradicionalnom rasvjetom, kao što su žarulje sa žarnom niti, je nedostatak niti i staklenih elemenata. Vrlo je osjetljiva i na udarce i na trešnju. U konstrukciji kvalitetnih LED fluorescentnih svjetiljki najčešće se koriste visokokvalitetna plastika i aluminijski elementi što LED diode čini otpornijima na mehanička oštećenja i na vibracije, niske temperature i vlagu za razliku od izvora svjetlosti starog tipa i štednih žarulja. Bez problema mogu izdržati vibracije, udarce i padove.

 

Ekologija - LED diode proizvode svjetlost

 

Govoreći o prednostima, vrijedi napomenuti da u LED diodama nema toksičnih materijala, kao što su živa ili drugi metali koji su opasni za okoliš, kao što je slučaj s fluorescentnim štednim žaruljama. LED diode se u potpunosti mogu reciklirati, što pomaže u smanjenju emisija CO2, a kemijski spojevi sadržani u njima, koji su odgovorni za boju svjetla, ne pokazuju štetnost za okoliš.

 

 

Boja

 

LED tehnologija omogućuje dobivanje bilo koje boje svjetlosti. One proizvode svjetlost odmah u određenoj boji. Jedna RGB LED dioda može proizvoditi svijetlo u raznim bojama poput bijele, zelene, crvene i plave, iako trenutno možete dobiti bilo koju boju. U LED tehnologiji nema potrebe koristiti filtere koji zadržavaju puno svjetla ili fosfora koji smanjuju učinkovitost i izgaraju. Osim toga, LED svjetlo ne sadrži infracrvenu i ultraljubičastu boju. Unutarnje LED svjetiljke mogu emitirati vrlo toplo i hladno svjetlo.

 

Ostale prednosti LED rasvjete

 

  • male veličine u usporedbi s tradicionalnom rasvjetom
  • nizak napon napajanja
  • imaju fokusirani snop svjetlosti, tako da im nisu potrebni reflektori i ogledala. Nažalost, ponekad fokusirani snop svjetlosti otežava postizanje difuzne rasvjete.
  • nema trenutnog utjecaja prilikom uključivanja. Obična žarulja troši više energije kada je uključena, tako da troši i mnogo više struje. U praksi to znači da često uključivanje žarulja povećava potrošnju električne energije i skraćuje vijek trajanja žarulje. Svjetiljke s izvorom LED rasvjete nemaju taj problem.
  • niska radna temperatura, jer se ne zagrijavaju poput žarulja. Kada koristite LED diode, ne morate brinuti da će kabeli za napajanje izgorjeti ili da će se oko LED svjetiljke pojaviti tamne mrlje.

 

Nedostaci LED dioda

 

Govoreći o brojnim prednostima, potrebno je spomenuti nedostatke LED rasvjete, jer imaju prednosti i mane.

A to je visoka osjetljivost na prevelike napone, kao i na kratkotrajno prekoračenje dopuštene radne struje, koja se, iako je LED rasvjeta mehanički otporna, može oštetiti elektroničkim putem.

Oni ne rade s tradicionalnim prigušivačima rasvjete.

Cijena LED rasvjete je skuplja investicija od tradicionalnih izvora svjetlosti. Međutim, treba imati na umu da je njihov vijek trajanja mnogo duži od žarulje sa žarnom niti, a istovremeno troši manje energije. Kada koristite kvalitetan LED izvor svjetlosti, morali biste koristiti do 10 žarulja starog tipa, tako da je to dugoročnija ušteda.

 

Korištenje

 

Brojne prednosti LED rasvjete znače da se može koristiti umjesto tradicionalnih žarulja sa žarnom niti. Idealne su za upotrebu u dekorativnoj rasvjeti, za spot rasvjetu, za izlaganje objekata, osvjetljavanje kuhinje, kupaonice, stepenica, ugradbena rasvjeta u spuštenim stropovima, osvjetljenje udubljenja itd. Način na koji se diodom upravlja stvara gotovo neograničene mogućnosti njihove uporabe. Široku primjenu imaju i vanjske LED svjetiljke koje se koriste za osvjetljavanje prilaza, stazica ili ulaznih vrata. LED moduli dostupni na tržištu toliko su jaki da se koriste za infrastrukturu kao što su ulična rasvjeta i rasvjeta parkova. Veće dimenzije led svjetiljki koriste se kako bi se osvijetlile poslovne zgrade, stadioni, mostovi. Popularna je i uporaba LED modula u proizvodnim i skladišnim pogonima.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!