locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koje ukrase i dodatke odabrati za vrt?

Objavljeno: 2022-07-15 14:03:27
Kategorija: Blog

 

Vrt je mjesto za opuštanje i odmor, vanjski prostor u kojem se možete opustiti i aktivno ili lijeno se izležavati na suncu. Oprema za vrt i posađene biljke stvaraju zanimljiv i praktičan prostor, ali zapamtite – vrag je u detaljima, stoga je u uređenje vrijedno dodati zanimljive dodatke i ukrase. U našoj trgovini dostupno je mnogo različitih proizvoda, a na vama je da odaberete najzanimljivije!

  

 

Koliko raznoliki mogu biti vrtni ukrasi?

 

Raznolikost vrtnih dekoracija je stvarno zapanjujuća. Od cvjetnih gredica do skulptura, od kamenih elemenata pa sve do plastičnih dodataka, svaki proizvod poseban je na svoj način, a pravilno smješteni u vrtu, mogu značajno poboljšati njegov izgled. S obzirom da su izrađeni od raznih materijala, vrijedi razmisliti i potražiti proizvode koji će se stvarno uklopiti u prostor u vrtu.

Ukrase možete kupiti, a ako posjedujete malo želje i mašte, čak i izraditi sami. Međutim, vrt bi trebao biti lijep i atraktivan, a višak ukrasa može pokvariti cijeli aranžman - stoga budite oprezni, jer osim što mogu pomoći, mogu i naštetiti izgledu samog vrta. Izbjegavajte nagomilavanje dekoracije i efekt kiča.

Baš kao što je vrtni namještaj, i elementi male vrtne arhitekture, vrtni ukrasi, trebaju biti otporni na vremenske uvjete. Zahvaljujući redovitom čišćenju i impregnaciji, vrtne dekoracije duže će ostati lijepe, pa će boravak u njihovom društvu biti ugodniji.

 

 

Originalni kameni ukrasi

 

Izuzetno popularan materijal u vrtu su kamen i beton. Sirovi, grubi i masivni oblici donose dozu misterije u vrt. Klupe i sjenice izrađene su od kamena i betona, kao i ukrasi za vrt. Kamene i betonske fontane i lampioni ne gube na popularnosti, a jednako su česte i figurice životinja od betona. Praktičnost ovih ukrasa odlikuje se u izdržljivosti i otpornosti na vremenske uvjete, zahvaljujući kojima će ukras dugo izgledati iznenađujuće dobro u vrtu.

Kamenje i betonski vrtni ukrasi odlično će se uklopiti u naturalističke vrtove, a predivno će krasiti i rubove vrtnih jezeraca ili ribnjaka. Ako u vrt želite uvesti dašak Dalekog istoka, ne smijete zaboraviti na kamene skulpture i lampione, jer u japanskim i kineskim vrtovima kamen ima posebno važnu ulogu.

Kamen je materijal koji se osim u obliku masivnih dekorativnih elemenata, može pojaviti i u puno manjim formama. Koristeći šljunak i ukrasnog vrtnog kamenja mogu se napraviti najljepši aranžmani, posebice na cvjetnim gredica. Možete posuti obojeni kamen, čak i pijesak za mačke, kako bi stvorili atraktivna mjesta ispod biljaka. Sličan postupak može se obaviti uz uporabu drvene kore.

 

 

Drvene dekoracije i ukrasi za vrt

 

Drvo je plemenit i često korišten materijal. Iznenađuje svojom prirodnom ljepotom, ugodnom bojom i uzorkom. Koristi se u modernim i klasičnim kompozicijama. Drveni ukrasi dostupni su u različitim oblicima pa je teško odabrati najzanimljivije - mnoštvo elemenata znači da će gotovo svi za svoj vrtni kompleks pronaći nešto što će odgovarati i što će moći koristiti.

Kada je riječ o drvu, popularno je u vrt umetnuti drvene gredice. Cvjetne gredice mogu biti jednostavnijih oblika - kutije ili bačve - ali postoje i modeli koji izgledaju otmjenije. Drvo je prilično mekan materijal i jednostavan za obradu, pa je idealan za izradu ukrasa. Pustite mašti na volju!

Drvene skulpture posebno će se dobro prilagoditi u vrtu u country ili rustikalnom stilu. Osim toga, dobar izbor bit će i u provansalskim vrtovima. S druge strane, drvene tegle za cvijeće izvrsna su opcija za gotovo svako vrtno okruženje. Drvene dekoracije ukrasit će i veliki, ali i manji vrt u kojem prostora za vrtne dekoracije nema na bacanje.

Osobito bitno je zapamtiti da drvo treba redovito održavati. Dobro zaštićeni i impregnirani drveni ukras bit će otporniji na vanjske uvjete, a i produžit ćete mu vijek trajanja. Drveni proizvodi trebali bi se impregnirati jednom godišnje ili svake dvije godine, ovisno o informacijama koje proizvođač daje.

Odlučite se na slične ukrase od prirodnih materijala – koriste se pleteni, od trske ili slamnati, ali oni su definitivno manje izdržljivi.

 

 

Atraktivni metalni ukrasi

 

Još jedan materijal kojim možete urediti vrt, a od kojeg ukrasi za vrt mogu biti izrađeni je metal. U ovom slučaju, to su najčešće raznolike skulpture ili metalne cvjetne gredice. Najbolje će pristajati u modernom i minimalističkom vrtu. Metalne posude za cvijeće naglasit će moderan karakter vrtnog kompleksa. Posebno će uljepšati industrijske vrtove.

Što se tiče vrtnih ukrasa, metalni su među najtrajnijima. Pravilno oslikavanje učinit će ih impresivnim dugi niz godina, a može se obojiti i po individualnim željama i ukusu.

 

 

Plastični ukrasi

 

Često smo ograničeni dimenzijama prostora i financijskim mogućnostima pa uvesti drvo, metal ili kamen u svaki vrt nije baš uvijek moguće. Stoga, korisna zamjena su plastični ukrasi. Međutim, pri kupovini ove vrste ukrasa, budite posebno oprezni - često su kratkotrajni, čak i kičasti elementi, pa je važno da se u vrtni prostor smjeste s posebnom pažnjom.

 

 

Zašto se isplati ulagati u vrtne dekoracije?

 

Dekoracije za vrt čine vrtne aranžmane zanimljivim i jedinstvenim. Ako je vaš vrt pust i smatrate da u njemu nešto nedostaje, onda razmislite o dodavanju ukrasa.

Dodaci u vrtu, baš kao i slučaju interijera u kući ili stanu, elementi su kojima možete postići jedinstveni karakter uređenja. Zahvaljujući njima, vrt će postati potpun. Moderni aranžmani su oni koji koriste pravilno odabrane dekorativne elemente.

Ukrasi od drva, betona, metala i ostalih materijala mogu učiniti aranžman ugodnijim, minimalističkim, izražajnim ili prigušenim, ovisno o željama pojedinca. Na sličan način ukrasi djeluju u slučaju kada je vrijeme za uređenje balkona ili terase.

 

 

Kako urediti vrt koristeći rasvjetu?

 

Biljke, vrtna oprema, vrtni namještaj i dekoracije nisu sve – poseban element svakog uređenja vrta zasigurno će biti vanjska rasvjeta. Lampionima i svjetiljkama možete stvoriti zaista ugodne aranžmane. Zahvaljujući jedinstvenom izgledu, rasvjetni elementi mogu postati i ukrasi sami po sebi.

Prekrasan izgled vrta stoga je kombinacija mnogih elemenata. Uz pravu količinu slobodnog vremena, sa zanimljivim inspiracijama i jedinstvenim idejama, sigurno ste u stanju stvoriti nešto neobično i prekrasno u svom vrtu. Oduševite obitelj i goste originalnim vrtom koji će biti kombinacija zelenila, namještaja i pribora.

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!