locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koji madrac za bol u lumbalnoj kralježnici

Objavljeno: 2022-01-11 13:08:48
Kategorija: Blog

 

Bol u leđima može izazvati nesanicu - i to doslovno! Pogotovo kad spavamo na loše odabranom madracu. Iako dobri uvjeti spavanja neće zamijeniti posjet liječniku, svakako se treba brinuti o njima. Tim više što kupnja madraca koji poboljšava udobnost sna uopće nije velika investicija. Saznajte koji će madrac kod boli lumbalne kralježnice biti najbolji!

 

Tvrdi madrac najbolji za bol u leđima - činjenica ili mit?

 

Osnovni čimbenik koji moramo uzeti u obzir je tvrdoća madraca. Stara ortopedska misao ukazuje na to da je najbolji način liječenja i rehabilitacije ukrućenje određenog dijela tijela. Naravno, ovo dobro djeluje u slučaju prijeloma. Međutim, u slučaju bolesti kralježnice, istina je suprotna.

Previše tvrdi madrac loše utječe na bolnu kralježnicu. Djeluje s visokom refleksivnom silom i blokira položaj u kojem ćemo leći na spavanje. Da bismo prevladali tvrdu podlogu i promijenili položaj, djelomično se budimo. Čak i ako se nakon buđenja ne sjećamo tih noćnih borbi, takvi prekidi u noćnom odmoru ne pogoduju regeneraciji. Kao rezultat toga, budimo se umorni i bolesni.

 

Mekani madrac za bolove u leđima

 

Ako tvrdi madrac nije dobro rješenje, hoće li mekani madrac biti pogodan rehabilitaciji? Nažalost ne! Previše mekan madrac pojačava bolove u leđima. To je zato što ne daje odgovarajuću potporu lumbalne kralježnice. Kao rezultat toga, umjesto da se prilagodi anatomskoj strukturi tijela, takvi madraci nas tjeraju da "tonemo" u njih. Kralježnica se neprirodno savija i bol se pojačava. Osim toga, na madracu koji je previše mekan, također je teško okretati se tijekom spavanja.

Mekani madraci često imaju termoelastičnu pjenu kao gornji sloj. Sloj takozvana memorijske pjene prilagođava se našoj anatomskoj strukturi i pruža dobru podršku tijelu, ali nažalost nije dobro rješenje za ljude koji se bore s bolovima u lumbalnoj kralježnici.

 

Madrac srednje tvrdoće

 

Najbolji madrac za bolesnu kralježnicu je madrac srednje tvrdoće. Prije svega, takav madrac je udoban - jednostavno nemamo problema s njim prilikom ležanja. Udoban krevet je onaj na kojem se nećemo nepotrebno buditi. Pravilno odabran madrac omogućuje slobodno okretanje tijekom sna. Također ne uzrokuje povećanje boli u donjem dijelu leđa.

Dobar madrac uklanja bol u lumbalnoj kralježnici bez obzira na položaj u kojem ležimo. Nije istina da s ovom vrstom bolesti možete spavati samo na leđima. I na trbuh i na stranu trebalo bi biti jednako udobno. Srednje tvrdi madraci pružaju odgovarajuću potporu za cijelu kralježnicu - ne samo u lumbalnom dijelu.

Pa kako dobro odabrati madrac? Najbolji će biti proizvod tvrdoće označen simbolom H3. Na skali od 10 bodova, ciljajte na 6-7. Ovo je najbolji izbor ukoliko imate bolove u leđima.

 

Koji madrac odabrati - opruge ili pjena

 

Već znamo da ni pretvrd ni previše mekan madrac ne pogoduje liječenju bolova u leđima. Kada se suočimo s izborom madraca za bolove u leđima, također moramo odlučiti koja će se vrsta madraca pokazati najboljom. Možemo odabrati između madraca s oprugama i madraca od pjene.  

Za osobu koja se bori s bolovima u leđima, odabir madraca s oprugama neće biti baš dobar. Takvi proizvodi su prilično teški. Osim toga, oni odgovaraju položaju na leđima i na trbuhu. Iako su korisni za bolove u leđima, nemojmo se zavaravati - velika većina nas spava na boku. Mnogi ne mogu ni zamisliti drugi položaj tijekom spavanja! Dakle, ne možemo pretpostaviti da od sada "spavamo samo na leđima ili na boku". Definitivno je lakše promijeniti madrac ili namještaj za spavaću sobu nego vlastite navike!

Za bolesnu kralježnicu najbolji su madraci od pjene. Možete birati prethodno spomenute proizvode od termo elastične pjene. Prilikom odabira madraca ne treba ih zaobići - gornji sloj koji se prilagođava obliku tijela dobro je rješenje pod uvjetom da madrac nije mekan. Termo elastična pjena dobro djeluje na osobe koje pate od bolova u leđima. Međutim, kao što smo ranije spomenuli, ovu vrstu madraca treba pažljivo birati kada bolovi u leđima u lumbalnom dijelu. Najbolje se unaprijed konzultirati s ortopedom ili fizioterapeutom.

 

Medicinski madraci - za koga?

 

Promjena madraca u onaj od visoko elastične pjene pomoći će osobi koja ima bolesnu kralježnicu. Međutim, ako vam lumbalna kralježnica zadaje toliko smetnji da ste dobili specifične preporuke od liječnika, razmotrite kupnju posebne vrste madraca.

Ortopedski madraci imaju vrlo dobru fleksibilnost. U njihovom odabiru uzima se u obzir tjelesna težina, dob i individualni uvjeti svake osobe. Imaju nekoliko zona tvrdoće, tako da ne samo da rasterećuju kralježnicu, već se i prilagođavaju cijelom tijelu. Medicinski madraci su proizvodi koji prolaze brojne testove. Zahvaljujući tome, pri kupnji takvog madraca sigurni ste da će to biti prava podrška u rehabilitaciji.

 

Spavaća soba za dobar san - kako to urediti?

 

Odabir pravog madraca je vrlo važan, ali to nije jedini čimbenik koji pogoduje udobnosti spavanja. Dobro opremljeni, visokokvalitetni okviri kreveta jamče sigurnost spavanja, potiču ugodno ustajanje iz kreveta i osiguravaju stabilnost, tako potrebnu osobama koje se bore s bolovima kralježnice.

Parovi bi trebali razmisliti hoće li spavaću sobu opremiti bračnim krevetom ili dva odvojena kreveta. Obično odluka pada na prvu opciju - elegantan bračni krevet. Dva odvojena kreveta za jednu osobu uopće nisu loša ideja i ne ukazuju na krizu u vezi! Oni su samo dokaz da svaka osoba može odabrati drugačiji madrac - prilagođen individualnom obliku tijela i potrebama.

Dobro uređena spavaća soba potiče regeneraciju. Jedan od principa udobnosti spavanja ukazuje na to da bi to trebao biti uredan i skladan interijer. Dakle, trebat ćete prostor za pohranu. Ormari za spavaću sobu, i odgovarajući dizajn komode ili noćnih ormarića pružit će dovoljno prostora za pohranu svih potrebnih predmeta i pribora.

Također biste trebali razmišljati o redovitom prozračivanju prostorije, dobro odabranoj posteljini i pravilnom osvjetljenju. U kombinaciji s visokokvalitetnim madracem i podrškom iskusnog ortopeda, sve će to pomoći da kontrolirate zamorne bolove u leđima i uživate u dobrom raspoloženju svaki dan!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!