locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koliko često mijenjati vodu u bazenu? Brinite o vodi!

Objavljeno: 2022-03-09 13:40:31
Kategorija: Blog

 

Vrtni bazeni posljednjih sezona postali su jedna od najpopularnijih zabava u ljetnim danima. Hladna voda pruža osvježenje u vrućim danima, a besplatno kupanje u bazenu prilika je za održavanje vitke figure i dobre kondicije. Vrtni bazeni jako su zabavni kako za odrasle tako i za djecu. Pozitivne osobine vrtnih bazena moguće su uglavnom zbog činjenice da se voda u spremniku održava u odgovarajućoj čistoći. Pogledajte kako se brinuti o vodi u vrtnom bazenu, a posebno u bazenu na napuhavanje.

 

Vrtni bazen - zabava i opuštanje

 

U bazenu možete plivati, igrati se i opuštati. Razni modeli vrtnih bazena pružit će zabavu i mjesto za opuštanje. Najpopularniji su ekspanzijski bazeni i bazeni s metalnom konstrukcijom. Ekspanzijski bazen ima rub na napuhavanje koji, zajedno s ekspanzijskom silom vode, održava bazen u stabilnom položaju. Bazen s metalnom konstrukcijom ima aluminijsku ili metalnu konstrukciju, na kojoj je pravilno rastegnuta izdržljiva i čvrsta folija bazena.

U ponudi naše trgovine možete kupiti i vrtni jacuzzi, koji će vam pružiti puno udobnosti i opuštanja. Ovaj spremnik može se koristiti i zimi. Za djecu je pripremljena posebna ponuda bazena na napuhavanje. Ovi mali bazeni za djecu su šareni i savršeni čak i za bebe.

Prije nego što kupite baze, dobro promislite. Jeftini bazen brzo će se raspasti, stoga provjerite je li materijal čvrst i izdržljiv, kako bi vam bazen služio dugo vremena. Takav bazen solidne izrade nećete morati često popravljati, pa će se zahvaljujući tome, ulaganje u skuplji model brzo isplatiti.

Za svaki vrtni bazen treba se dobro brinuti. Voda u bazenu trebala bi biti čista, a potrebno je i voditi brigu o čistoći zidova bazena. Samo takve akcije osigurat će higijenu i sigurnost svih korisnika.

 

Bazen na napuhavanje i količina vode u bazenu

 

Bazen na napuhavanje obično je mali spremnik. Količina vode je mala, pa je idealan djeci za zabavu. U bazenu na napuhavanje mogu se igrati i bebe, što ga čini idealnim proizvodom za roditelje koji žele usrećiti svoju djecu.

Čak i mala količina vode je obaveza za vlasnika bazena. Zbog veličine bazena na napuhavanje (koja je definitivno manja nego u bazenima na napuhavanje ili vrtnim bazenima s metalnom konstrukcijom), često se ne koristi kemija bazena ili filter pumpe (pješčane ili filter pumpe). Potrebno je redovito čistiti bazen i zamijeniti bazensku vodu svježom i čistom.

 

Briga o čistoći vode u vrtnom bazenu

 

Za čišćenje vrtnog bazena obično se koristi kemija u vodi i pumpe za filtriranje. U slučaju kemije koja se stavlja u vodu, koristi se klor (ili aktivni kisik koji je pogodan za kožu), antialge i sredstva za održavanje odgovarajuće pH vrijednosti vode. Kemija bazena glavni je način za dobivanje čiste vode bez mikroba.

S druge strane, filter pumpa pročišćava vodu u bazenu od velikih nečistoća. Usisava vodu, filtrira je i tjera natrag u spremnik. Ona bi trebala raditi čak i kada ne koristite bazen i filtrirati vodu najmanje četiri puta dnevno kako bi se osiguralo higijensko stanje spremnika. Pumpe za bazen možete kupiti u našoj trgovini. Nudimo uređaje s različitim propusnostima koje će značajno pomoći u pročišćavanju vode. Bazen s metalnom konstrukcijom ima odgovarajuće otvore za pričvršćivanje filter pumpe, instalacija se sastoji u uklanjanju prstena kućišta filtera i postavljanju cijevi i pumpe. Mali ekspanzijski bazeni možda nemaju odgovarajuće priključke, pa je bolje instalirati tradicionalne pumpe opremljene papirnatim filterima.

U malom dječjem bazenu filter pumpa može biti previše intenzivna. Dakle, ako želite kupiti pumpu za mali bazen, odlučite se za mali model uređaja. Prilagodite kapacitet pumpe volumenu bazena (obično nije potrebno izračunavati volumen bazena, takve informacije su uključene u pakiranje bazena koji kupujete). Za stvarno male bazene nije vam potrebna pumpa. Međutim, bilo bi dobro koristiti kemiju za bazene čak i kada bazen na napuhavanje nije tako velik kao ekspanzijski ili bazen s metalnom konstrukcijom. Pravilno određivanje pH vrijednosti vode iz bazena osigurat će sigurno okruženje za igru maloj djeci, a klor ili aktivni kisik spriječit će razmnožavanje mikroba.

 

Održavanje vodene površine u bazenu čistim

 

Posjedovanje bazena povezano je s obvezom redovitog čišćenja. Potrebno je voditi brigu o stanju vode u bilo kojem vrtnom bazenu. O stanju površine vode pobrinut će se skimmer – uređaj koji prikuplja nečistoće s površine spremnika i filtrira ih. Nečistoće je moguće pokupiti i ručno uz pomoć mrežica na dugim, teleskopskim štapićima.

Mali bazeni na napuhavanje obično nemaju mogućnost postavljanja skimmera na zidove bazena. U dječjim bazenima bolje je ručno skupljati nečistoće s površine bazena pomoću mrežica. Prije svakog kupanja provjerite je li spremnik čist i bez velikih nečistoća.

 

Čisto dno bazena

 

Različite veličine vrtnog bazena znače da je čišćenje spremnika drugačije. Veliki spremnici čiste se uređajima, a manji se pomoću ručnih uređaja ili četki. Mali bazeni su dobri za čišćenje ručnim četkama. Čišćenje dna sastoji se od temeljitog uklanjanja nečistoća i algi. Također biste trebali voditi brigu o zidovima spremnika.

Dno bazena dobro je čistiti usisavačem koji se spaja na pumpu bazena. Usisavač je idealan za dno, a možete očistiti i zidove. Pristupite čišćenju dna bazena s oprezom, jer će vam iznenada podignute nečistoće biti teško prikupiti, zato pažljivo prikupite talog.

Zamjena i dodavanje vode

Osim brige o stanju vode, u spremnik redovito dodajte i svježu vodu. Jednom tjedno dopunite spremnik i zamijenite oko 10% vode u bazenu.

Mali bazeni ili bazeni na napuhavanje za djecu su mali spremnici, tako da nema problema s potpunom zamjenom vode. Ova akcija zahtijeva pražnjenje bazena i ponovno punjenje. Ako se u spremniku voda zamuti, bilo bi je dobro razjasniti pomoću koagulantima. Kemija koja se stavlja u bazen značajno pomaže u poboljšanju kvalitete vode, zato je nemojte zaboraviti niti kod malih bazena. Vodu je dovoljno zamijeniti jednom tjedno i obavezno koristiti odgovarajuće preparate za bazen.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!