locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koliko mjesta za stolicu treba biti za stolom?

Objavljeno: 2021-12-02 16:13:56
Kategorija: Blog

Dobro isplaniran prostor je onaj u kojem je raspoloživi prostor optimalno iskorišten, a istovremeno ga članovi kućanstva mogu udobno koristiti. To je izazov posebno za vlasnike malih stanova. Koliko prostora zauzima stol sa stolicama? Na ovo pitanje trebalo bi odgovoriti prije kupnje namještaja, veliki stol nije uvijek praktičan. Upoznajte najpovoljnija rješenja za interijere različitih veličina!

 

Koliko mjesta treba biti za stolicu za stolom?
 

Za stolom bi trebalo biti mjesto za svakog člana kućanstva. Pretpostavlja se da je za svaku osobu potrebno 60 cm širine i oko 40 cm dubine za stolicu. U isto vrijeme, za mali prostor bolje je odabrati produživi stol i jednostavne moderne stolice za blagovanje. Ako nam je stalo do onih glomaznih, moramo razmišljati o većoj površini stola.

Na temelju dobivenih podataka lako možemo odrediti koju površinu stola sa stolicama odabrati. Za četveročlanu obitelj potreban nam je stol minimalne duljine 120 cm i širine najmanje 80 cm.

 

Kakav stol i stolice odabrati za blagovaonicu?
 

Osim duljine i širine stola, treba uzeti u obzir i visinu stola u blagovaonici. Imajte na umu da bi trebao biti visine oko 75 cm, a da pritom sjedalo stolice bude oko 30 cm ispod stola, tako da ima dovoljno mjesta za noge. Prilikom odabira stola i stolica za blagovanje, također morate uzeti u obzir da odgovaraju jedni uz druge.

 

Gotovi setovi namještaja
 

Dobro rješenje su gotovi setovi stola sa stolicama, koji će zasigurno izgledati elegantno i estetski ugodno. Ako se prostor vaše blagovaonice veže s kuhinjom, dizajn stola sa stolicama treba odgovarati drugim elementima opreme; donjim kuhinjskim ormarićima. Ako se veže s interijerom dnevnog boravka onda mora biti vizualno povezan i s namještajem u njemu.

 

Barski stolovi i stolice
 

Alternativa tradicionalnoj stolici su barske stolice. Visoka radna ploča koja razdvaja interijere blagovaonice i kuhinje s takvim stolicama izvrsna je za male stanove, gdje nema dovoljno prostora za postavljanje stola standardne veličine.

 

Koliko je prostora potrebno za stol sa stolicama?
 

Nakon što utvrdimo dimenzije stola i broj stolica, vrijeme je da utvrdimo koliko je prostora potrebno za ovaj namještaj. Prilično česta pogreška ljudi koji uređuju male interijere je postavljanje stola uz zid.

Takav postupak trebao bi uštedjeti prostor, tako da i drugi namještaj može stati u sobu. Ispada, međutim, da kuhinjski stolovi postavljeni na ovaj način nisu samo neugodni, već i vizualno neugledni. Osim toga, gubimo puno prostora koji bi mogli koristiti članovi kućanstva.

Da biste osigurali praktičnost korištenja za sve, morate postaviti stol tako da sa svake strane ima najmanje 70 cm slobodnog prostora. Zahvaljujući tome, svaka osoba moći će slobodno koristiti i stolice i dnevni boravak.

Pretpostavimo da u dnevni boravak planiramo postaviti kvadratni stol sa stranom od 100 cm i 4 stolice. U tom slučaju moramo osigurati prostor dužine od 240 cm. Čini se puno prostora za stol, ali to je potrebno za udobnost i estetiku interijera.

 

Stolovi: pravokutni, kvadratni, okrugli - koji odabrati?
 

Stolovi dostupni u trgovinama razlikuju se ne samo po dizajnu i materijalima koji se koriste za njihovu izradu, već i po obliku. Možemo birati između pravokutnog, kvadratnog i okruglog. Kakav stol i stolice odabrati?

 

Pravokutni i kvadratni stol


Pravokutni i kvadratni stol je najisplativiji, a prikladni su čak i za male kuhinje i blagovaonice. Mogu se uspješno smjestiti i u nišu. Bez gubitka prostora za pomicanje stolica, pravokutni stol možete približiti zidu. Ova vrsta namještaja za kuhinju savršeno se uklapa u interijere uređene u modernom stilu.

 

Okrugli stol


Okrugli stolovi su izbor za veću sobu. Oni zahtijevaju više prostora sa svake strane. Međutim, izgledaju sjajno kao središnja točka u dnevnoj sobi ili blagovaonici. Okrugli stol i stolice imaju mnoge prednosti, donose osjećaj harmonije i jednakosti u interijer.

 

Stol i stolice - glavni ili sporedni element aranžmana?
 

Prilikom planiranja odgovarajućeg prostora za stol, morate uzeti u obzir cijeli raspored. Prije svega, razmotrimo što će u unutrašnjosti biti središnji element dekoracije. Ako bi to trebao biti stol sa stolicama, razmak od drugog namještaja treba malo povećati.

Ako je središnji element drugi namještaj, npr. sofe i trosjedi za dnevni boravak, stol i stolice trebalo bi postaviti u odnosu na njih. Određivanje prikladnog mjesta za stol zahtijevat će dovoljno veliku udaljenost od glavne točke.

Naravno, trebali biste odrediti prostor i za druge elemente, komode za dnevni boravak, setove kuhinjskog namještaja itd. Trebalo bi slijediti načelo minimalizma, bolje je odabrati manje stvari ili one s manjim dimenzijama koje će biti udobne i praktične, nego "zatrpati" interijer nepotrebnim elementima. Tako namješten stan zasigurno će biti funkcionalan i elegantan!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!