locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koliko vitamina c dodati u bazen i je li to učinkovit lijek?

Objavljeno: 2022-02-28 15:14:46
Kategorija: Blog

 

Vlastiti vrtni bazen je pravo blago. Radost ljetnih kupki teško je usporediti s bilo čim drugim. Nije ni čudo da je postao jedan od najpopularnijih elemenata uređenja vrta i parcela. Svake godine proizvođači pripremaju sve više i više većih proizvoda, pokušavajući osigurati najveću udobnost uporabe. Veliki bazen, iako nesumnjivo udoban i praktičan, zahtijeva posebnu brigu i njegu. Čista voda u vrtnom bazenu je prioritet. Da biste uživali u kristalno čistom bazenu i sigurnoj zabavi u vodi, treba se opskrbiti odgovarajućim sredstvima za pročišćavanje bazenske vode. Jedno od rijetkih primarnih sredstava za tretiranje vode u bazenu je vitamin C za bazen.

Ako vas zanima kako se pravilno brinuti za vodu u bazenu, pročitajte članak kako biste saznali sve o vitaminu C u kontekstu podrške kemiji bazena.

 

Komplet kemije za bazen - ABC čiste bazenske vode

 

Kemija za bazen je općenito govoreći, skup preparata čiji je zadatak pročišćavanje, dezinfekcija i tretiranje vode u bazenu. Pomaže u održavanju optimalnih parametara vode, čineći kupanje sigurnim. Redovito korištena kemija bazena omogućuje održavanje bazena u izvrsnom stanju jamčeći odgovarajuću kiselost, sprječavajući stvaranje algi i umnožavanje bakterija. Najpopularnija sredstva uključuju: klor za bazen, aktivni kisik, antialge za bazen, flokulante i koagulante.

Skupovi kemije bazena uključuju proizvode namijenjene dezinfekciji, regulaciji pH vrijednosti, kao i čišćenju vode.

Vitamin C se koristi za potporu kemiji i jačanje procesa pročišćavanja. Ne zamjenjuje kemiju bazena i sigurno nema tako dobra dezinfekcijska svojstva kao pravilno pripremljeni, profesionalni pripravci.

 

Što daje vitamin C u bazenskoj vodi - korištenje vitamina C

 

Askorbinska kiselina ili vitamin C je poznat po svojim nevjerojatnim ljekovitim svojstvima. Koristi se svakodnevno u medicini, kao dodatak prehrani i prirodna podrška tijelu, može se koristiti i u drugim područjima života, kao što je tretman vode u vrtnom bazenu koji danas spominjemo. Kako vitamin C utječe na vodu? Redovitim dodavanjem u spremnik, smanjuje željezo sadržano u vodi. Dakle, ima redukcijski učinak, što je određena suprotnost najpoznatijoj kemikaliji za bazene, a to je klor. Vitamin C prisutan u vodi čini da se željezni hidroksidi otapaju, zbog čega se smanjuje ph vrijednost vode. Vitamin C ima snažan antioksidativni učinak na željezo sadržano u vodi i mijenja njegovu vrijednost.

U ovom trenutku treba jasno napomenuti da vitaminom C u bazenu nećemo ukloniti željezo iz vode. Zapravo, privremeno se ne vidi golim okom. Voda ostavlja dojam čistoće i prozirnosti. Žuto-smeđe mrlje nestaju sa stijenki bazena, što je znak nakupljanja željeza. Askorbinska kiselina dodana u bazensku vodu ima antioksidativno djelovanje. Zato, ako dodamo vitamin C zelenoj vodi, gotovo će odmah promijeniti boju, postajući prozirna. Djelovanje vitamina C je trenutno, ali nažalost kratkoročno.

Neki pogrešno vjeruju da je vitamin C dovoljan dodatak za zaštitu i dezinfekciju vode. Nažalost, ovo je jako raširen mit, vitamin C podržava kemiju bazena, ali je ne zamjenjuje.

Montažni i ekspanzijski bazeni zahtijevaju redovitu uporabu profesionalnih sredstava kemije bazena.

Vitamin C neće trajno poboljšati kvalitetu vode. Njegova jedina prednost je trenutni dojam čistoće. Naravno, askorbinska kiselina može se koristiti za poboljšanje ph vode, ali za trajno pročišćavanje bazena svakako treba koristiti kemiju bazena, filtere i pumpe za pročišćavanje vode.

 

Može li uporaba vitamina C biti opasna ili štetna? Je li upotreba vitamina C dobra?

 

Vitamin C, iako poznat kao vitamin zdravlja, ponekad može negativno utjecati na stanje bazenske vode. Snižavanje pH vrijednosti narušava ukupnu ravnotežu vode i smanjuje alkalnost. Bazen u kojem se koristi askorbinska kiselina teško je držati u stalnoj čistoći. Vitamin C ima neposredan, ali kratkotrajan učinak.

Kako je brzo voda postala kristalno čista, tako će brzo početi žutjeti. Kao rezultat toga, često postaje još mutnija nego što je bila prije.

Zapamtite! Askorbinska kiselina je organska kiselina koja snažno snižava pH vode, ali je ne čisti učinkovito. Ako vam je stalo do bazena s čistom vodom, odaberite kemiju za bazen.

 

Vrijedi li koristiti vitamin C u vrtnom bazenu?

 

Pokušajmo sagledati stvar objektivno i praktično. Znajući kakav kratkoročni učinak daje uporaba askorbinske kiseline, čini se da je odgovor jednostavan - ne isplati se. Iako je učinak korištenja vitamina C u žutoj vodi trenutan, nije trajan.

Ono do čega je svakom vlasniku bazena stalo je održavanje stalne razine čiste vode, koju nažalost vitamin C nije u mogućnosti pružiti. Askorbinska kiselina nije prikladna za čišćenje bazena. Ne dezinficira vodu, ne uklanja alge i bakterije. U tom smislu, kemija bazena i stalna filtracija su nezamjenjivi. Jedini trajni učinak korištenja askorbinske kiseline je uklanjanje mrlja s površine bazena, iako će po našem mišljenju profesionalna sredstva za čišćenje u ovom slučaju bolje raditi.

 

Korištenje vitamina C u vrtnom bazenu

 

Ako baš morate koristiti vitamin C za privremeno pročišćavanje vode, trebate paziti na ispravan omjer. Pravi omjer je 50-70 mg vitamina C na 1 m3 vode. Za dezinfekciju možete koristiti askorbinsku kiselinu ili limunsku kiselinu. Ovaj brzi tretman pomoći će vam da se riješite smeđe vode. Zapamtite, međutim, da će učinak biti kratkotrajan.

Na pakiranju tekuće askorbinske kiseline često postoji kratka uputa koja objašnjava kako koristiti sredstvo. U većini slučajeva, način korištenja temelji se na 5 jednostavnih koraka.

1.  Punjenje kante vodom iz bazena

2.  Dodavanje askorbinske kiseline u kantu u količini od oko 50-70 grama na 1 kubični metar vode,

3.  Miješanje dok se otopi,

4.  Ulijevanje sadržaja u bazen,

5.   Miješanje vode u bazenu.

Nakon dodavanja vitamina C u vodu, ostavite uključen filtar bazena. Korištenje vitamina C učinit će da zelena voda odmah dobije svoj kristalni izgled.

Ovo treba pamtiti! Ako želite da voda u vrtnom bazenu dugo ostane čista i prozirna, redovito koristite kemiju za bazen, provjerite pH vode i koristite pribor za čišćenje i dezinfekciju bazena. Veliki vrtni bazen ne može se učinkovito održavati bez filtera i pumpe, koji kontinuirano uklanjaju sve nečistoće iz vode. 

Za veću učinkovitost i bolje rezultate možete si pomoći usisavačem bazena ili mrežom koja pokupljanje većih nečistoća iz spremnika.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!