locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Konzola za spavaću sobu - kako ju odabrati i gdje smjestiti?

Objavljeno: 2022-08-02 09:33:43
Kategorija: Blog

 

Konzole postaju sve popularnije u domovima. Iako su povezane s luksuzom i klasičnim dizajnom, uklapaju se gotovo u svaki dizajn interijera. Naći će se u prostorijama u klasičnom, vintage, glamuroznom kao i u modernom stilu.

Mali toaletni stolovi mogu biti ukras hodnika, dnevnog boravka, ali će isto tako dobro pristajati u spavaćoj sobi. No važno je uzeti u obzir da mnogo ovisi o rasporedu određene prostorije. Jedno je sigurno – moderne konzole zasigurno će diverzificirati interijere, ispuniti prazan prostor velikih i malih prostorija, ali i obavljati praktičnu funkciju malog stola, originalnog noćnog ormarića ili toaletnog stola. Hoće li konzola pristajati u vašoj spavaćoj sobi? Kako urediti prostor s konzolom? Provjerite naše prijedloge!

 

 

Što je konzola? I odakle je potekla?

 

Konzola je uski mali stolić na dvije ili četiri noge postavljen uz zid, a najčešće ispod ogledala. Popularnost ovog namještaja datira iz razdoblja baroka i rokokoa. Prvi put se pojavio za vrijeme vladavine Luja XV., u osamnaestom stoljeću. U interijerima je bio popularan klasični stil, koji je bio osnova za bogato ukrašen namještaj koji je privlačio poglede. Tražili su ne samo funkcionalni predmeti, već i oni koji su privlačili pozornost detaljima. Prve konzole karakterizirala je kamena mramorna ploča. Imali su pravokutne ili polukružne ploče i bogato ukrašene karakteristično zakrivljene noge od pozlate ili od punog drva.

Konzole su ponovno stekle popularnost tijekom međuratnog razdoblja, kada je u interijerima vladao Art Deco stil. Sobe su u to vrijeme bile manje od vila osamnaestog stoljeća, zbog čega su konzole iz tog vremena obično bile male. Međutim, cijenjen je njihov veliki potencijal u uređenju i dekoraciji interijera.

 

 

Uporabne funkcije konzole

 

Konzole u sobi mogu biti vrlo funkcionalan namještaj. Mogu se uspješno koristiti kao stol za na primjer knjige, obiteljsku fotografiju, cvijeće, TV, pa čak i kao stolić za kavu. Vrlo je moderno tretirati konzolu kao toaletni stolić. Postavljanjem velikog ogledala uz konzolu na zid, prostorija će dobiti drugu dimenziju. Ne samo da će biti praktična, već će, osobito u slučaju malih soba, interijer činiti većim. Konzola će dati luksuz spavaćoj sobi ukoliko je postavite uza zid.

Spavaća soba je savršeno mjesto za malu konzolu. Njezina funkcionalnost natjerat će vas da konzole uspješno koristite u spavaćoj sobi kao praktične stolove koji zamjenjuju klasične noćne ormariće, na koje ćete staviti noćne svjetiljke. Konzola u ovom interijeru također će raditi kao kutak za rad. Pogotovo model s ladicama, poput komode, koji će vam omogućiti da pospremite praktične radne alate. Konzola, umjesto stola u spavaćoj sobi izgledat će elegantnije i dobro će se uklopiti uz namještaj spavaće sobe.

 

Moderne konzole za spavaću sobu – gdje ju smjestiti?

 

Namještaj kao što je konzola uklapa se svugdje gdje okolina ostavlja dojam neuređenog, praznog, pa čak i zaboravljenog prostora. Idealno mjesto za nju je uza zid, gdje nema niti jednog komada namještaja, a ni ukrasa. Konzola će lijepo ispuniti takav fragment vaše spavaće sobe i stvoriti kutak idealan za držanje ukrasa, fotografija ili važnih obiteljskih suvenira.

Sve što trebate je mala bijela konzola s mramornom pločom, a spavaća soba će dobiti jedinstveni karakter. Konzole za spavaće sobe su univerzalne i možete ih postaviti na bilo koji način. Odaberete li klasični drveni model ili moderan metalni, u svakom slučaju uživat ćete u učinku koji ćete postići.

 

 

Moderna konzola u spavaćoj sobi, ili možda toaletni stolić? 

 

Konzola i toaletni stol su jako slični jedan drugome. Oba imaju laganu konstrukciju, malu veličinu i dekorativni karakter. Oni također imaju funkcionalnu stolnu ploču koja se koristi na različite načine.

Konzola s ogledalom kao toaletni stol izvrstan je dodatak spavaćoj sobi. Ovo je vrlo praktično rješenje koje možete koristiti svaki dan. To neće biti samo ukras, već i mjesto gdje se možete šminkati ili napraviti potrebne korekcije prije izlaska. Konzola će biti izvrsno mjesto za pribor za njegu i šminku. Čak i u maloj spavaćoj sobi naći ćete mjesto za konzolu u ulozi toaletnog stola.

Veliki izbor ove vrste proizvoda znači da lako možete pronaći pravi model za sebe. To može biti jednostavan komad namještaja, koji se sastoji samo od stola i nogu, ali može imati i dodatne odjeljke za pohranu, pa čak i ladice.

 

 

U svakom stilu interijera

 

Nekada se vjerovalo da konzola odgovara klasičnim interijerima, pa čak i staromodnim. Istina je, međutim, da se ovaj komad namještaja može naći u svakom stilu.

Jednostavan namještaj bez ukrasa u kombinaciji stakla i metala ili drva dobro će pristajati u modernim klasičnim, modernim ili minimalističkim interijerima. Optički lagana, bijela drvena konzola ukrasit će spavaću sobu u skandinavskom stilu. Uski komad namještaja s elementima zrcala, kromiranim nogama, bogatim ukrasima, kristalnim gumbima i originalnim oblicima uklopit će se u glamurozni stil.

Drvene konzole u boji mahagonija ukrasit će prostor u klasičnim, vintage i retro sobama i istovremeno ispuniti praznine. Namještaj u obliku uredskog lijepo će naglasiti vaš interijer i dati mu autentičnost.

Ako kod vas prevladava industrijski stil, konzola će se i tu savršeno uklopiti. Kombinacija drva i metala najpopularnija je u ovom stilu. Takav komad namještaja lijepo će izgledati uz zidove od opeke ili betona. U industrijskim prostorijama vrlo je često vidljiv prazan prostor, koji će biti idealno mjesto za konzolu. Neće preplaviti ni zatrpati interijer, već će ispuniti prazninu na zidu.

 

 

Svestrani namještaj – pristajat će u hodniku, dnevnom boravku, blagovaonici

 

Konzole će pristajati različitim sobama, ne samo u spavaćoj sobi, već i u dnevnom boravku ili hodniku. U blagovaonici konzola s policom može imati funkciju bara, lijepo izlažući dekantere i čaše. Još jedno zanimljivo rješenje je korištenje konzole kao ormarića ispod umivaonika u kupaonici.

Hodnik je savršeno mjesto za usku konzolu, gdje će biti izuzetno praktična. Ne samo da zauzima malo prostora, već vam omogućuje i da odložite ključeve, praktične sitnice ili torbicu. Osim toga, opremljena ladicama omogućit će vam da pospremite sitnice. Ako odlučite objesiti ogledalo iznad konzole u hodniku, optički ćete povećati prostor.

U dnevnom boravku konzola je također vrlo praktična i obavlja mnoge funkcije. Možete ga postaviti uza zid i staviti vazu ili dekoracije na njega. Niska konzola uz sofu može zamijeniti stolić za kavu. Veći model može odvojiti zone, dnevni boravak od blagovaonice ili kuhinje. To će vam omogućiti da organizirate prostor i dobijete zanimljiv dizajn interijera.

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!