locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Korak po korak - bojanje vrtnih stolica

Objavljeno: 2022-03-15 10:37:15
Kategorija: Blog

 

Prekrasan vrt je ponos vlasnika i ugodno mjesto za odmor. Da bi sve izgledalo estetski i služilo svojom praktičnošću i funkcionalnošću, potrebno je voditi brigu o dobrom stanju vrtnog namještaja, a posebno vrtnih stolica. Pogledajte s nama kako obnoviti vrtni namještaj, kako ga obojiti i kako mu dati novi, iznenađujući i estetski izgled. U našem vodiču doznat ćete kako obojiti plastične vrtne stolice i vrtne stolice od drva i metala.  

 

Koji vrtni namještaj možete obojiti?

 

Vrtni namještaj je vrlo široka skupina različitih proizvoda. Vrtne stolice su među najčešće kupovanim proizvodima za vrt. Među namještajem jednako su birani drveni modeli kao i plastični ili metalni. Ako je namještaj izrađen od umjetnog ratana, teško ga je obnoviti, oštećene vrtne stolice jednostavno treba zamijeniti.

 

Drvene vrtne stolice

 

U slučaju drvenog vrtnog namještaja, obnova je izuzetno jednostavna i ne bi trebala uzrokovati nikakve poteškoće. Drvene stolice treba renovirati svake dvije ili tri godine, tako da će zadržati svoj lijep izgled i savršeno vam služiti mnogo sezona. Za vrijeme obnove vodite brigu o temeljitom uklanjanju starih premaza i pokrivanju namještaja novim slojevima. Lakovi ili boje trebaju biti namijenjeni upotrebi na otvorenom tako da se obnovljena drvena vrtna stolica može lako nositi s teškim vremenskim uvjetima i jakom sunčevom svjetlošću.

 

Plastične vrtne stolice

 

Među vrtnim namještajem, plastični vrtni namještaj popularan je zbog niske cijene i lake dostupnosti. Nažalost, plastika koja se koristi u proizvodnji vrtnog namještaja često je loše kvalitete, lako blijedi i iskrivi se.

Plastičnom namještaju može se vratiti sjaj bojanjem. Kako obojiti plastične vrtne stolice? Najbolje je koristiti boje za plastiku namijenjene vanjskoj uporabi. Međutim, oštećene ili deformirane plastične vrtne stolice bolje je odmah zamijeniti, jer je popravak plastičnog vrtnog namještaja jednostavno nemoguć.  

 

Metalne vrtne stolice

 

Metalni vrtni namještaj nije najpopularnija opcija, ali je cijenjen zbog svoje čvrstoće i otpornosti na mehanička oštećenja i loše vrijeme. Metalne vrtne stolice često nisu najudobnije, pa se na njih stavljaju mekani vrtni jastuci. Njihova boja s vremenom može izblijedjeti, a sam metal biti prekriven hrđom. Međutim, dobro čišćenje namještaja i odgovarajuće boje pomoći će vam da obnovite namještaj kao što je metalni.

Isto tako možete obnoviti vrtne stolice sa sjedalom od tkanine. Prije bojanja uklonite sjedalo od materijala, i po potrebi zamijenite tkaninu novom.

 

Kako obojiti drvene vrtne stolice?

 

Bojanje drvenog namještaja treba početi s pripremom stolica. Čime obojiti vrtni namještaj od drva? Za bojanje drvenog vrtnog namještaja trebat će vam boja ili lak za drvo za vanjsku upotrebu - tada ćete biti sigurni da će sjedala izdržati test vremena i odoljeti nepogodama.

 

Temeljito očistite vrtni namještaj

 

Prije početka bojanja vrtnog namještaja, temeljito očistite površine od starih slojeva boje i laka. U tome će vam pomoći brusni papir ili specijalizirane brusilice. Očistite drveni namještaj od starih slojeva boja, a zatim temeljito usisajte.

 

Bojanje - boja ili lak

 

Čime obojiti drveni vrtni namještaj? Najbolji izbor svakako će biti lakovi i boje namijenjeni vanjskoj upotrebi. Boja krede ili akrilna boja bit će također dobre. Da biste odabrali boju, pažljivo pročitajte naljepnicu s informacijama. Tamo ćete pronaći savjete o količini bojanja i pauzama između pojedinih slojeva boje.  

Bojite četkama ili malim, mekim valjkom. Odličan izbor bit će strojevi za bojanje, koji će vam omogućiti pokrivanje drvenih površina jednoličnim slojem laka ili boje. Zahvaljujući tome, drvo će biti dobro i temeljito zaštićeno. Obojite namještaj barem jednom, a bilo bi najbolje da to učinite dva ili tri puta. Nakon bojanja ostavite sjedala da se potpuno osuše.

 

Kako obojiti plastični vrtni namještaj?

 

Nedeformirani plastični namještaj može se lako obnoviti. Čime obojiti plastični vrtni namještaj? Najbolje je odabrati boje za plastiku namijenjene vanjskoj upotrebi.

 

Čišćenje plastičnog namještaja

 

Kako obnoviti plastični vrtni namještaj? Počnite od temeljitog čišćenja - prije svega, treba ih odmastiti, zatim oprati i pustiti da se osuše. Za plastični namještaj nemojte koristiti jaka sredstva za čišćenje, jer mogu trajno deformirati plastiku.

 

Pribor i sredstva za bojanje plastičnog vrtnog namještaja

 

Oprani i osušeni plastični namještaj spreman je za bojanje. Plastične stolice obojite sredstvima za plastične površine četkom, valjkom ili strojem za bojanje.

 

Kako obojiti metalne stolice za vrt?

 

Mnogi se pitaju je li potrebno obnavljati metalni namještaj. Apsolutno! Metalni namještaj treba čistiti i bojati svakih nekoliko sezona. Koristite antikorozivna sredstva - najbolje rješenje bit će naravno sredstva za metal.

 

Čišćenje i priprema namještaja

 

Temeljito očistite površinu metalnog namještaja. Koristite žičane četke ili brusilice kako biste skinuli stare slojeve lakova i boja. Usisajte sjedala od prašine, obratite posebnu pažnju na sve spojeve ili mjesta na kojima bi se mogla nakupiti prašina. Sve temeljito operite vodom i blagim sredstvom za pranje. Ostavite da se osuši.

 

Vrijeme je za bojanje

 

Stari namještaj, opran i osušen, možete obojiti bojom. Prije samog bojanja, korisno je staviti temeljni premaz. U ovom slučaju dobro je koristiti stroj za bojanje, jer će zahvaljujući njemu sloj boje biti ravnomjeran i lijepo će izgledati. Na sličan način možete obnoviti stolove i drugu vrtnu opremu od metala.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!