locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Krevet - kako napraviti naslon za glavu

Objavljeno: 2021-11-17 15:36:20
Kategorija: Blog

 

Tapecirani ili drveni naslon za glavu je rješenje koje nije samo praktično, već i izvorni ukras naše spavaće sobe. Raspon kreveta s naslonom za glavu dostupan za prodaju je ogroman, ali ponekad je vrijedno napraviti odgovarajuće uzglavlje kreveta, prema vlastitom dizajnu. Kako napraviti DIY naslon, koji materijali i alati su potrebni i koju vrstu naslona odabrati?

Na tržištu namještaja postoji vrlo velik izbor naslona za glavu, obično su dostupni u setu s određenim krevetom. Također se događa da se pri odabiru namještaja za sobu odlučimo za model kreveta bez uzglavlja ili kupujemo samo madrace.  Ako naš krevet pripada drugoj skupini, to uopće ne znači da moramo odustati od dekoracije, koja je nesumnjivo naslon. Mnoge trgovine namještajem nude naslone s mogućnošću samostalne montaže, međutim, neće svako uzglavlje imati univerzalnu širinu, pogodnu za sve modele kreveta. Tu spašava popularna DIY metoda, tj. možete vlastitim rukama napraviti naslon. Onaj koji će se savršeno uklopiti u dekor vaše sobe.

Predlažemo kako da vlastitim rukama izradite dekorativni zid, odnosno tapecirano ili drveno uzglavlje za krevet. Ova vrsta zida iza kreveta nije samo lijepa, već i funkcionalna - ne samo da pomaže udobno odmoriti leđa dok čitate nego i štiti zid od prljavštine.

 

Priprema za izradu naslona za glavu

 

Prije svega, razmislite o stilu u kojem želite urediti svoju spavaću sobu. Volite li tapecirane krevete, kontinentalne krevete ili prostrane bračne krevete? Volite li udobne spavaće sobe s mekim tekstilom u svojoj omiljenoj boji? Ili ste možda usredotočeni na jednostavnost, drvene krevete ili krevete s ladicama - to jest, minimalističke, moderne interijere? Ili možda osvježavate dječju sobu i tražite inspiraciju kakvo uzglavlje odabrati za dječje krevete ili krevete za mlade? Ovisno o vašim potrebama, preferencijama i materijalu koji odaberete, možete stvoriti vlastiti tapecirani naslon presvučen bojom po vašem izboru ili odabrati ekološku, drvenu konstrukciju. Ako već imate plan, vrijeme je za realizaciju.

 

Koji će vam materijali i alati trebati?

 

Osnova naslona bit će ploča: može biti šperploča, iverica ili OSB ploča. Širinu ploče treba prilagoditi dimenzijama kreveta, a visina ovisi o vašim željama. Prilikom izrade tapeciranog naslona trebat će vam spužva / tapetarska pjena, vata i materijal za presvlake. Dobro će doći šivač za presvlake, takozvani taker i vijci, a ako planiramo tapecirani naslon s prošivima i ukrasni gumbi. Odlučite li se za drveni naslon kreveta, potrebna nam je paleta, brusilica za drvo i eventualno boja ili lak. Ovu vrstu naslona kasnije možete ukrasiti led lampicama ili na primjer pamučnim kuglicama.

 

Ideja za jednostavan DIY naslon s prošivima

 

Počinjemo s radom od pripreme ploče. Visina ploče ovisi o vašim željama, pazite da uzglavlje ne bude previsoko iznad kreveta jer lako može preplaviti sobu. Provjerite kut pod kojim ćete se nasloniti na naslon i izmjerite visinu - dobro je dodati nekoliko centimetara više. Prilikom planiranja prošivanja označite njegov razmak na ploči i izbušite male rupe na za to predviđenim mjestima. Za tako pripremljenu podlogu, izrežite spužvu za presvlake.

Sljedeći sloj je vata, zatim odabrana tkanina za namještaj. Da biste bili sigurni, vrijedno je unaprijed staviti tkaninu na zid i procijeniti uklapa li se doista u dekor sobe. Dimenzije drugih slojeva treba uzeti s velikom rezervom, jer se višak lako može zavinuti ispod, dobro zategnuti te pričvrstiti za ploču.

Prošivanje će se dobiti kroz gumbe na podlozi, kroz njih navucite žicu, a zatim je provucite kroz izbušene rupe na stražnju stranu podloge i fiksirajte. Završite stražnji dio ploče s pravilno usklađenim komadom materijala, koji omotavate i gusto pričvrstite klamericom.

Konačno, montiramo cijeli naslon iznad kreveta ili na zid. Naravno, možemo planirati drugačiji oblik, ne mora uzglavlje biti u obliku pravokutnika, može biti npr. ovalni. Zapamtite da što su oblici sofisticiraniji, to je razina izrade teža.

 

Izrada tapeciranog naslona - korak po korak

 

· Pripremite izmjereni broj pjenastih ploča (oblik pola valjka), OSB ploču izrezanu na širinu panela, ploče izrezane na odgovarajuću veličinu, vatu i materijal.

· Obložimo OSB ploču i pjenu s tapetarskim vatama. Prilikom rezanja pamuka, zapamtite o višku materijala, tako da pokriva cijelu pjenu i ploču. Kako bi to sve pričvrstili, koristite klamericu.

· Navucite vašu stražnju ploču tkaninom, misleći o tome da ostavite malo više materijala, pričvrstite klamericom, višak tkanine odrežite. Nastojite gornji i donji dio naslona učiniti estetski ugodnim.

· Na isti način nastavljate s ostalim panelima.

· Nezamjenjiv element takvog uzglavlja je okvir. Dovoljno je spojiti vijcima četiri komada ploče izrezanih na određenu veličinu pod kutom od 45 stupnjeva. Ne zaboravite obložiti i vanjske rubove okvira (one koji će biti vidljivi), pa najprije pričvrstite vatu s klamericom, a zatim materijal.

· Vijcima spojite pojedinačne ploče na okvir naslona.

· Zatim pričvrstite cjelinu na okvir kreveta ili zid.

 

Izrada naslona od paleta

 

Izrađujemo drveno uzglavlje za krevet od euro paleta ili dasaka.

·  Točno izmjerite krevet i uskladite dimenzije dasaka ili euro paleta. Isplanirajte koliko poprečnih i vertikalnih ploča ćete koristiti i izrežite ih na prave dimenzije. Ako želite koristiti palete, bolje je temeljito ih izbrusiti i otkloniti nečistoće.

· Pomoću vijaka pričvrstite konstrukciju od dasaka ili spojite palete zajedno na nekoliko mjesta.

· Ovisno o vašim željama, može se prekriti lakom ili odabranom drvenom bojom.

· Pričvrstite naslon za zid ili ga stavite pored njega i gurnite krevet bliže. Konačno, novi naslon za glavu možete ukrasiti svjetlima, fotografijama ili cvijećem.

 

Inspiracija za vašu spavaću sobu

 

Naslon za glavu kreveta savršen je dodatak u uređenju spavaće sobe - uz njegovu pomoć lako je naglasiti karakter interijera. Treba ga uskladiti sa stilom drugog namještaja, noćnim ormarićima, toaletnim stolovima, komodama i ormarima za spavaću sobu - dobro je kada cjelina izgleda uravnoteženo. Veliki, prošiveni nasloni za glavu su u skladu s glamur stilom. U ženskoj spavaćoj sobi, mekano uzglavlje u pastelnim bojama ili s cvjetnim motivom savršeno će izgledati.

Kako bi se interijer uredio u eko stilu, možete napraviti drveno uzglavlje od paleta ili dasaka. Dodatna daska kao polica za lončanice, svijetli tekstil i aranžman u eko stilu je spreman! Za interijere minimalističkog stila uklapaju se prvenstveno jednostavni oblici i svijetle, neutralne boje, a u spavaćoj sobi u boho stilu uzglavlje treba imati osvjetljenje.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!