locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kućna biblioteka - kako ju urediti, koji namještaj odabrati?

Objavljeno: 2022-02-28 15:51:00
Kategorija: Blog

 

Kućna biblioteka nesumnjivo je blago, a lijepo uređena zasigurno će biti ne samo koristan element, već i iznimno dobro prezentirano mjesto u kući. Stvaranje biblioteke uopće nije teško i svatko se može okušati u dizajniranju takvog mjesta u kući. Provjerite kako je možete urediti u klasičnim ili modernim interijerima, gdje je smjestiti i koji će namještaj biti najbolji za to.

 

Zašto vrijedi imati kućnu biblioteku?

 

Kućna biblioteka je mjesto u kojem ćete prvenstveno pohranjivati, organizirati i, naravno, izlagati knjige. Vaša zbirka knjiga bit će pravilno posložena, a knjige će ljepše isticati u takvoj biblioteci. Isticanje knjiga na policama omogućit će vam stvaranje lijepe pozadine za drugi namještaj i opremu u prostoriji.

Biblioteka može biti mala, ali ništa ne sprječava da se velika površina koristi za uređenje. Možete izdvojiti bilo koju količinu prostora za svoje omiljene knjige – kreativna rješenja ovdje će dobro funkcionirati. Suvremeni arhitekti savršeno pokazuju da se kućna biblioteka može urediti u ogromnoj kući, ali i u malom studiju. Stvaranje mjesta za kupljene knjige nije teško, zajedno s nama bit će vam lakše urediti kućnu biblioteku.

 

Gdje bi se trebala nalaziti kućna knjižnica?

 

Kućna biblioteka je element koji je obično dodatni element dekoracije u dnevnoj sobi, spavaćoj sobi ili dječjoj sobi. Za to možete izdvojiti puno prostora – mjesto za knjige, u stanu ili kući će zauzeti cijeli zid ili čak cijelu sobu! U malim kućama ili stanovima, međutim, često je nemoguće urediti biblioteku na cijelom zidu. U slučaju ograničenog prostora, dobro je odlučiti urediti raspoloživi prostor - razne vrste niša odlično će funkcionirati. Zahvaljujući tome, u svakom slobodnom kutku stana naći će se mjesto za funkcionalno korištenje prostora, takvo rješenje će zauzeti minimalnu raspoloživu površinu. Kućna biblioteka može se stvoriti kao pregradni zid u dnevnom boravku ili dječjoj sobi koju dijele braća i sestre.

 

Kućna biblioteka – kako ju urediti?

 

Zid od polica, zid s policama za knjige ili čak mala polica za knjige mogu stvoriti jedinstvenu kućnu biblioteku. Zahvaljujući raznim rješenjima, moći ćete organizirati nešto zanimljivo praktički bilo gdje. Veličina police za knjige često je određena brojem knjiga koje želite smjestiti i istaknuti u biblioteci. Da biste u potpunosti iskoristili prostor, također je vrijedno koristiti različita rješenja. Koristite police, regale, pa čak i komode i vitrine. Odlučite se na različite funkcionalne zone: mjesto za pohranu knjiga, njihovo izlaganje i kutak za čitanje.

 

Kakav je namještaj najbolje koristi za izradu kućne biblioteke?

 

Možete stvoriti biblioteku kod kuće bez ikakvih problema, raspoređujući slobodan prostor na pravi način. Uredski namještaj koji je u ponudi naše internetske trgovine Emmezeta svakako će pomoći u ovom pitanju. Pogledajte koji će artikli biti najbolji za stvaranje kućne knjižnice.

 

Uredski regali - savršen proizvod za veliku, kućnu biblioteku

 

Najčešće birani namještaj za kućnu biblioteku svakako su uredski regali. U prostrani ormar za knjige moći će smjestiti sve vaše knjige čak i ako ste ovisni o kupnji novih svezaka. U našoj trgovini, dostupni su u raznim stilovima, zahvaljujući kojima će se i polica s knjigama neprimjetno uklopiti u ostatak aranžmana. Kupnja polica za knjige jedan je od najboljih načina za uređenje prostora za knjige.

Ovisno o veličini knjiga, vrijedi se odlučiti za visoke ili niske police. Možete odabrati police tako da možete smjestiti i velike knjige i mala džepna izdanja.

 

Police za malu kućnu knjižnicu

 

Jako su popularne sve vrste polica. Police obješene na zidovima bit će odlično mjesto za pohranu knjiga. Njihova prednost je u tome što se mogu objesiti na zid, tako da možete koristiti bilo koji slobodni prostor u kući. Istina je da je manje knjiga moguće staviti na police nego na regale, ali za kuće koje se ne mogu pohvaliti velikim prostorom, takvo rješenje će biti savršeno.

Police se mogu kupiti kao elementi većih setova namještaja za dnevni boravak ili namještaja za mlade. Zahvaljujući tome, cijeli aranžman će biti jedinstven i atraktivan, a vi nećete morati brinuti o neurednim knjigama.

 

Komode za spremanje dokumenata i knjiga

 

Velike biblioteke također mogu biti opremljene atraktivnim uredskim komodama. Komoda je često podcijenjen namještaj, ali je savršena za spremanje ne samo knjiga, već i svih vrsta dokumenata. Možete postaviti manje verzije komoda čak i u malim stanovima. Međutim, treba imati na umu da u komodu stane manje knjiga nego, na primjer, na police za knjige, ali u isto vrijeme komoda je idealna za spremanje važnih dokumenata i datoteka.

 

Je li teško stvoriti kućnu policu za knjige?

 

Kao što možete vidjeti, stvaranje kućne biblioteke nije tako teško – dovoljan je samo pravi namještaj i malo domišljatosti. Biblioteka se može nalaziti u spavaćoj sobi, dnevnom boravku ili sobi za mlade. Zahvaljujući tome, hrpe knjiga bit će sigurne, lijepo izložene i uvijek pri ruci.

Polica za knjige sama po sebi može biti zanimljiv element uređenje, ali treba razmišljati i o mjestu gdje ćete moći čitati svoje knjige. Kutak za čitanje zasigurno će biti koristan – njegovo uređenje nije teško, korištenje takvog mjesta zasigurno će vam pružiti zadovoljstvo.

U dnevnom boravku ili spavaćoj sobi dobro je pored polica za knjige postaviti udobnu fotelju. Sjedalo će biti idealno mjesto za odmor, ovdje ćete s iznimnim zadovoljstvom sjesti i čitati. Preporučujemo i udobne fotelje s ušima iz naše ponude, kao i zanimljive oblike modernih fotelja. Pored fotelje postavite mali stolić. To će biti korisno kada na trenutak poželite odložiti knjigu koju čitate ili staviti šalicu kave ili čaja u blizini.

Čitanje je idealna zabava, osobito za duge, zimske večeri, da bi bilo ugodno čitanje knjige, opremite se odgovarajućom svjetiljkom. Podne svjetiljke s mogućnošću zatamnjenja odlično će funkcionirati, zahvaljujući njima moći ćete prilagoditi količinu umjetnog svjetla vašim potrebama. Takav potpuno opremljen kutak za čitatelje savršen je dodatak kućnoj biblioteci.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!