locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kućni načini za čišćenje namještaja

Objavljeno: 2022-03-24 10:09:14
Kategorija: Blog

 

Ako želite da vaš namještaj unatoč proteku godina zadrži svoj estetski izgled, morate se brinuti za njega – redovito uklanjati prašinu i čistiti njegovu površinu odgovarajućim sredstvima. Važno je znati da za njegu ne morate koristiti specijalizirane proizvode. Umjesto toga, možete koristiti prirodna sredstva za čišćenje, koja se lako mogu pripremiti kod kuće. Domaći načini čišćenja namještaja znače ne samo znatne uštede, već i brigu o okolišu, jer trenutno je moderno "biti eko". 

 

Čišćenje drvenog namještaja u kuhinji i dnevnom boravku

 

Postoji mnogo domaćih načina čišćenja drvenog namještaja, koji se koriste ovisno o vrsti završne obrade (zaštitni premaz ili bez njega, boji i vrsti drva).

 

Drveni namještaj bez laka i bez politure

 

Odmah nakon uklanjanja prašine, drvene površine operite crnim čajem (na jednu litru kipuće vode dodajte nekoliko vrećica ili nekoliko žlica čaja). Nakon hlađenja, čaj nježno nanesite krpom na namještaj u dnevnoj sobi ili kuhinjski namještaj koji treba osvježiti, a zatim ga obrišite suhom, produbljujući tako prirodnu boju drva.

Namještaj bez politure ili laka također se može oprati spužvom za suđe natopljenom toplom vodom uz dodatak sapuna. Vrlo je važno u ovom slučaju brzo osušiti očišćenu površinu, jer će se inače voda upiti u drvo, uzrokujući njegovo tamnjenje.

Jednako dobro će još jedna domaća mješavina ispunit svoju ulogu za čišćenje i renoviranje drvenog namještaja. Izrađujemo je miješanjem hidratantnog maslinovog ulja (čaša), odstranjivača mrlja vinskog octa (pola čaše) i izbjeljivača soka od limuna (nekoliko kapi). Najbolje je takvu tekućinu uliti u prskalicu, dodajući vodu i malo mirisnog ulja, na primjer, lavande. Tako pripremljeno sredstvo poprskati po površini drvenog namještaja i polirati kružnim pokretima, a potom ostaviti da se osuši.

 

Nepolirani i nelakirani namještaj tijekom impregnacije također je lako stilizirati na stari, trljajući u njega kistom vruće laneno ulje. Nakon tri sata pokupiti višak ulja, a nakon još nekoliko sati površinu namještaja polirati ribaćom četkom umotanom u flanelsku krpu dok se ne dobije predviđeni sjaj.

Na još jedan način možete očistiti hrastovo drvo. Zagrijana mješavina piva (1 litra), pčelinjeg voska (1 čajna žličica) i šećera u prahu (1 žlica) nanosi se na površinu namještaja i nakon sušenja ispolirati.

I kako ukloniti iz drva dosadne, bijele tragove prolivene vode ili mokrih čaša? Dovoljno je trljati ih čepom od vina, a zatim obrisati blago navlaženom krpom i gotovi ste. Ocat pomiješan s maslinovim uljem u jednakim omjerima također se lako može nositi s tim zadatkom.

 

Drveni namještaj, lakiran ili poliran

 

Drveni namještaj sa sjajem (politura ili lak) mnogo je lakši za održavanje, jer ima glatku površinu koja ne upija prljavštinu. Prilikom čišćenja seta kuhinjskog namještaja ili drvenog namještaja u dnevnom boravku, umjesto deterdženta, možete koristiti krpu umočenu u mlaki ocat, a nakon sušenja istrljati površinu pčelinjim voskom, kako bi završili njegu poliranjem.

Ako primijetite bilo kakve ogrebotine na drvenom namještaju, dovoljno je nanijeti terpentin i mat površina ponovno će zasjati. Drugi dokazani način je nanošenje tankog sloja vazelina na oštećenje ostavljajući ga nekoliko sati dok se ne osuši. Zatim utrljati vazelin suhom krpom u drvo ili pak staviti vlažnu krpu, pritišćući je na površinu namještaja zagrijanim glačalom.

Da biste uklonili prljavštinu s lakiranog drvenog namještaja, možete koristiti i krpu natopljenu vodom s dodatkom sapuna i amonijaka (jedna čaša po litri vode), ne zaboravljajući ih brzo obrisati nakon čišćenja.

 

Što vrijedi znati o njezi tapeciranog namještaja kod kuće?

 

Održavanje kožnog namještaja čistim, na primjer, fotelja ili sofe za dnevni boravak, suprotno izgledu, nije težak zadatak. Dovoljno je često brisati prašinu i čistiti jednom svakih nekoliko tjedana, ali različitim metodama prirodnu i umjetnu kožu. Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti izbjeljivač, otapala ili pripravke s alkoholom, kerozinom ili amonijakom koji bi mogli naštetiti koži (uzrokovati promjenu boje ili pucanje). Međutim, svakako preporučujemo dokazane kućne metode za tapecirani namještaj:

Eko-koža (umjetna) se čisti pamučnom krpom navlaženom vodom s dodatkom sivog sapuna, a zatim briše. Nakon sat vremena čekanja, protrlja se masnim preparatom, kao što je ulje, koje će dati sjaj presvlakama i učiniti ih otpornijim na prljavštinu.

Kako očistiti namještaj od prirodne kože? Prema njemu se treba odnositi nešto drugačije jer je osjetljivija. Ako na njima primijetite mrlje, možete nanijeti otopinu biljnog ulja (pola šalice) i octa (3/4 šalice), koju treba nanijeti na prljavo mjesto presvlaka raspršivačem, a nakon toga obrisati mekom krpom. Zatim utrljati pčelinji vosak, te nakon najmanje sat vremena ispolirati.

Zanimljiv i odavno dobro poznat način osvježavanja kožnih presvlaka je premazivanje kože snijegom od bjelanjaka. Nakon nekoliko sati, cjelinu namazati voskom i ispolirati, čime će se poboljšati izgled kože i dati joj nježan sjaj.

Ako primijetite da se koža stvrdnjava tijekom godina, možete joj vratiti elastičnost pripremom mješavine jestivog ulja (3 žlice), nemasnog mlijeka (3 žlice), terpentina (3 žlice) i octa (1 žlica). Takav pripravak mekom krpom utrljati u presvlake, a nakon toga izvršiti standardnu impregnaciju.

 

Pranje bijelog namještaja u kuhinji i dnevnom boravku

 

Sjajni bijeli kuhinjski namještaj i namještaj za dnevni boravak treba osvježiti trljanjem zdrobljene krede razmočene u vodi. Namještaj obrisati i fronte premazati voskom, što će im vratiti sjaj. Jednako učinkovita metoda je čišćenje bijelog namještaja vodom uz dodatak tekućine za pranje posuđa, koja će ukloniti masne mrlje.

S druge strane, modularni kuhinjski namještaj s mat kuhinjskim frontama u bijeloj boji vratit će svoj izvorni izgled nakon što se protrlja otopinom vode i octa ili vode i sode bikarbone. Međutim, važno je ne praviti kružne pokrete pri pranju kuhinjskih ormarića, jer mogu uzrokovati ružne pruge.

 

Domaći načini čišćenja namještaja od ratana i pruća

 

Ova vrsta namještaja ne smije se prati vodom tako da ne potamni. Savršeno sredstvo za čišćenje ratana i pruća je voda (5 žlica) s dodatkom soka od limuna ili octa (2 žlice) i vodikovog peroksida (2 žlice). U tako pripremljenoj smjesi namočiti mekanu ribaću četku i ribati površinu namještaja, uklanjajući svu prljavštinu s nje.

Očišćeni namještaj od ratana i od pruća treba zaštititi od pucanja i sušenja. Dokazana metoda je istrljati ih zagrijanim biljnim uljem, koje će istovremeno poslužiti za održavanje namještaja i osvježavanje njegovog izgleda.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!