locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kuhinja u provansalskom stilu - inspiracija

Objavljeno: 2021-12-22 14:40:56
Kategorija: Blog

 

Moda za kuhinje u provansalskom stilu vlada u interijerima naših domova već dugi niz godina. Odakle dolazi ta popularnost? Zašto je ovaj stil toliko popularan? Koja je njegova tajna?

Kuhinja uređena u stilu provence izuzetno je jednostavna, a istovremeno puna suptilnih, neobičnih detalja. Svijetli namještaj, cvjetni motivi, nježna lavanda ljubičasta boja, pleteni predmeti i kovano željezo - to su glavne značajke i najkarakterističniji elementi stila, koji dolazi s juga Francuske.

Provansa je povezana s blagim seoskim podnebljem. Njegov krajolik čine prostrana polja lavande, a kamene ulice starih gradova odišu mirom i atmosferom uzajamne dobrote. U zraku se osjeća miris svježeg bilja, karakterističnog za ovaj kraj, odnosno bosiljak, kadulja, timijan, ružmarin, metvica i mažuran. Nije iznenađujuće da mnogi od nas žele prenijeti ovu čarobnu atmosferu Provanse u unutrašnjost kuće.

Kakav bi trebao biti interijer kuhinja u stilu provence? Kako urediti kuhinju da podsjeća na neobičnu atmosferu ove francuske regije? Prijedlozi!

 

Odakle dolazi provansalski stil?

 

Provansa je regija smještena na jugoistoku Francuske. Seosko podneblje, prekrasan krajolik i miran način života već godinama privlače mnoštvo turista. Svatko tko je posjeti želi prenijeti čarobni stil zemlje lavande u unutrašnjost svog doma. To je cijela tajna provansalske ljepote - jednostavnost, seoska idila i mir za kojima mnogi od nas žude. Naša svakodnevica daleko je od onoga što se svakodnevno događa u Provansi. Živimo na brzinu, stalno kasnimo, preopterećeni, umorni, tražimo mjesto gdje bismo mogli, makar i na trenutak, disati. I tu se otvaraju vrata za provansalski stil u interijerima naših domova.

 

Značajke provansalskog stila

 

Provansalski stil je toplina i udobnost, jednostavnost boja i pribora. Interijeri uređeni u ovom stilu odnose se na jednostavnu klimu lokalnih sela i toplinu doma. Kuhinje s juga Francuske su udobne, pune prirodnih materijala i tradicionalnog, jednostavnog namještaja. Boje koje se koriste u dizajnu interijera preuzete su izravno iz francuskog krajolika i boja koje se pojavljuju u njemu. Otuda i motivacija za nijanse lavande, bijele, krem i bež boje - koje podsjećaju na zalazak sunca na široko rastegnutim, nježnim brežuljcima.

Blage boje kombiniraju se s prirodnim drvom. U tradicionalnim provansalskim kućama sav namještaj izrađen je od drveta. Vidljivi znakovi starenja, oštećenja i abrazije dodaju im šarm i plemenitost. Stoga tamo nitko ne baca stari namještaj, naprotiv, u tradiciji se prenosi s koljena na koljeno.

Visoko razvijena tehnologija proizvodnje namještaja omogućuje vam da se stvori tu malo zastarjelu provansalsku klimu. Kuhinjski namještaj u stilu Provanse danas je dostupan u većini trgovina namještajem. Stvaraju se cijele kolekcije koje dobivaju priznanje kupaca. Svatko tko želi prokrijumčariti u svoj stan, barem malo Provanse i njezine ugodne klime, može to učiniti danas. Za dizajn interijera možete odabrati namještaj za dnevni boravak, namještaj za spavaću sobu i kuhinjski namještaj, koji je posebno popularan. Provansalska kuhinja jedan je od hitova uređenja posljednjih godina. 

Kako urediti kuhinju u stilu provence? Prijedlozi!

 

Kuhinja u provansalskom stilu

 

Provansalski stil je savršen za kuhinju. Ništa nije više povezano s ovim interijerom od seoske idile, dekora, drvenog namještaja i ormarića. 

Kakav namještaj će se uklopiti u kuhinji u stilu provence? Provansalska kuhinja - to su prvenstveno ormarići, komode i vitrine. Korpusi od drva, fronte obojene u bijelo ili ekru, sve lagano istrošene ili blago stare. Ormari su nužno otvoreni, rijetko opremljeni ladicama za izvlačenje.  Uz ovo stilizirane pločice i kuhinjske slavine te drvene ili keramičke ploče.

Takvo unutarnje uređenje savršeno će nadopuniti svježe cvijeće i bilje u loncima za ukrašavanje. Za dekoraciju možete odabrati - bosiljak, timijan, origano - to jest, provansalsko bilje. Nadopuna i elegantni ukras provansalskih kuhinja također su pletene, izbijeljene košare za kruh. A pored njih keramičko posuđe i drvene posude ili sa elementima drva. Emajlirani kuhinjski pribor, vezeni ubrusi, stari okviri za fotografije, kao i stilizirane vješalice za odjeću lijepo će se uklopiti. Stil provence u kuhinji zasigurno će oduševiti svakoga tko voli tradicionalne i prirodne elemente u dizajnu interijera. 

Za uređenje kuhinje u stilu provence vrijedno je crpiti inspiracije tradicionalnih interijera karakterističnih za jug Francuske. Provansalska kuhinja je svijetla, nježna i prostrana. U njoj nema mjesta živopisnim, intenzivnim bojama, geometrijskim uzorcima i jasnim kontrastima. Koloristički se usredotočuje na ekru i nijanse bijele boje, misleći na kamene obale, možda nježne sive i bež boje, a ostale boje pojavljuju se samo u pastelnim tonovima - to je simbolika interijera u stilu Provanse. Kuhinja bi trebala biti dodatno ukrašena živom ili sušenom lavandom. I lijepo osvijetljena, po mogućnosti uz pomoć svjetiljke ili nekoliko kuhinjskih svjetiljki u stilu provanse.

 

Uređenje kuhinje u stilu Provanse

 

Provansalska kuhinja snažno se usredotočuje na elegantne dekoracije i dodatke. Ukrasi zidova provansalske kuhinje su, s jedne strane jednostavne pastelne boje, a s druge ukrasne tapete s cvjetnim motivom, na primjer, masline ili puzavci grožđa. U provansalskoj kuhinji uklapaju se strukturne boje ili keramičke pločice, položene na radnu ploču.

U provansalskim kuhinjama izložene su stropne grede i kameni pod. Vrijedno je obratiti pažnju na činjenicu da kuhinjski pod u stilu Provanse treba biti što prirodniji, podsjeća na kamen i drvo, koje vlada u Provansi. Keramičke, kamene ili porculanske pločice, terakota ili drvene ploče ili vinilne ploče koje oponašaju drvo su dobrodošle.

Prilikom uređenja provansalske kuhinje zapamtite da je to umjetnost transformacije običnih prostora s malim detaljima i jednostavnim trikovima. Svijetli kuhinjski pribor, ručno izrađeni ukrasi i vezeni ili tkani elementi ukrasit će kuhinju stila provence. Stiliziranje kuhinje u stilu Provanse izvrstan je način za izradu jeftine preobrazbe intimne kuhinje. Sve od tanjura, šalica, zdjela do košara za pohranu, komoda i ormarića mora biti lijepo i funkcionalno u isto vrijeme. Ne možete zaboraviti na najvažnije dodatke, odnosno kuhinjski tekstil. Stolnjaci, nadstolnjaci i salvete, lagane zavjese i jastuci za klupe, stolice i sjedala te dekore s motivom cvijeta lavande.

Svi ovi elementi prenose provansalska polja lavande u kuhinjski prostor i stvaraju atraktivan ukras.

 

Namještaj za kuhinju u stilu provanse

 

Provansalski namještaj u kuhinji je lagan i svijetao s otvorenim ili izrezanim elementima, nježno izrezbaren. Setovi kuhinjskog namještaja, gornjih kuhinjskih ormarića i donjih kuhinjskih ormarića izrađeni su od drveta i obojeni u pastelnim bojama koje podsjećaju na polja lavande, površinu mora ili puzavce vinove loze.

Fronte kuhinjskih ormarića također mogu biti:

· furnirane;

· lamelirane, koji će dodati lakoću unutrašnjosti kuhinje;

· ostakljene;

· izblijedjele, kako bi se postigao učinak starenja.

Moderni kuhinjski dekor u stilu Provanse može miješati ugodne, jednostavne i funkcionalne ideje za dekoracije, ručno izrađene i prirodne tkanine, antikni namještaj i ukrasne dodatke. Osim toga, bogate boje i pastelne nijanse, inspirirane livadama lavande i francuskom pokrajinom. Praktičan pristup i elegancija čine kuhinju uređenu u stilu provence bezvremenskom, omogućujući vam da uživate u mirnom, radosnom načinu života bez stresa i opustite se u udobnosti vlastitog doma.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!