locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kuhinja u skandinavskom stilu - namještaj, dekoracije i ukrasi

Objavljeno: 2021-11-18 13:16:39
Kategorija: Blog

 

Moda uređenja interijera u skandinavskom stilu postaje sve raširenija. Elegantni svijetli dnevni boravak u našim kućama i apartmanima smjestio se zauvijek. Nakon njega došlo je vrijeme za skandinavske hodnike i dalje za kupaonice. Danas želimo otići korak dalje u ovom skandinavskom putovanju i ponuditi vam uređenje u skandinavskom stilu za kuhinju. 

Ako želite urediti elegantan i funkcionalan interijer s nama, svakako pogledajte članak. Predlažemo kako urediti skandinavski interijer korak po korak, koji kuhinjski namještaj odabrati i s kojim dodacima mogu biti kombinirani. Naši stručnjaci pomoći će vam u planiranju dizajna interijera uz poštivanje principa radnog trokuta.

 

Skandinavski stil - glavne karakteristike i kako ih koristiti

 

Skandinavski stil dolazi iz sjeverne Europe. Lokalna oštra klima, duge noći i nedostatak sunčeve svjetlosti postali su motivacija za stvaranje svijetlih i ugodnih ugođaja u interijerima kuća. 

Glavna značajka skandinavskog stila je snažan odnos s prirodom. Upućivanje na prirodne materijale prisutne u obliku namještaja, dodataka i ukrasa stil iznimno prozračnim i ugodnim. Interijere uređene u skandinavskom stilu karakterizira minimalizam i jednostavnost oblika. Svijetle boje zidova i tekstila u kombinaciji s drvenim funkcionalnim namještajem naglašavaju prirodnost i simboliku stila. Veliki otkriveni prozori, bez zavjesa i dekora, osvjetljavaju interijer i čine ga svijetlim i prostranim. Geometrijski uzorci i pastelne boje dodataka oživljavaju cjelinu i daju neobičan izgled prostoru. Kako najjednostavnije opisati stil? Što manje, to bolje. Ovo jednostavno pravilo već godinama određuje izgled interijera hodnika, kupaonica, kuhinja, dnevnog boravka u skandinavskom stilu. 

Jednostavan i udoban skandinavski dizajn odlično funkcionira u malim stanovima i u velikim obiteljskim kućama. Njegove svijetle boje optički povećavaju unutrašnjost, a prirodno drvo prostor čini toplim.

 

Udobni interijeri u skandinavskom stilu

 

Iako se takav koncept može činiti vrlo grubim, u stvarnosti ne mora biti. Ovaj stil bogat je prirodnim, drvenim proizvodima i kombinacija je jednostavnosti, minimalizma i udobnosti.

Veliku ulogu u skandinavskom stilu igraju svjetiljke, lampice i svijeće, koje donose više topline u prostoriju.

 

Glavne značajke skandinavskog stila:

· Svijetle boje - bijela, bež, krem, kao i svijetle nijanse sive;

· Prirodni materijali – drvo, kamen, cvjetni motivi;

· Izražajni uzorci - ukrasi i tekstil karakterizirani kontrastnim geometrijskim uzorcima;

· Ergonomski oblici – udobnost i praktičnost temelj su svakog uređenja, veliko značenje ima svakodnevna funkcionalnost

· Tkanine – dominiraju prirodni materijali poput lana, pamuka ili jute.

· Raznoliki dodaci - oni čine razliku i istodobno podižu prostor, daju toplinu i umiruju skandinavske interijere.

 

Kuhinja u skandinavskom stilu

 

Kuhinja je srce doma, mjesto koje mora biti udobno i funkcionalno. Ovaj stil savršeno se uklapa u ovaj okvir, s jedne strane pruža izvanrednu praktičnost, a s druge, zahvaljujući prirodnim materijalima, dodacima i ukrasima – osjećaj toplog doma.

 

Kako urediti kuhinju u skandinavskom stilu? Evo nekoliko savjeta!

 

Bijeli namještaj u skandinavskoj kuhinji

 

Bijeli kuhinjski namještaj može biti završen drvenim pločama; klasika, elegancija, dizajn. Takva kombinacija savršeno će se uklopiti i izgledat će dobro u unutrašnjosti kuhinje. Kuhinja s bijelim namještajem povezana jednostavnošću, elegancijom i čistoćom daje velike mogućnosti uređenja i osnovu za igranje s dodacima i ukrasima. Za dizajn interijera treba koristiti viseće kuhinjske ormariće, stajaće kuhinjske ormariće, ormariće ispod sudopera, ormariće za pećnicu, štednjak i perilicu posuđa. Prilikom planiranja rasporeda namještaja, svakako poštujte načelo radnog trokuta. Kakav je to radni trokut? To je odgovarajući raspored hladnjaka, ploče za kuhanje / pećnice, sudopera i radnih ploča između njih, sve to da bi se osiguralo ugodno korištenje kuhinje. Naravno, redoslijed opreme ovdje nije bez značaja.

1.  hladnjak

2.  sudoper

3.  štednjak/pećnica

Zašto takav red i izgled? Na ovo pitanje možete sami odgovoriti imajući u vidu redoslijed svakodnevnih aktivnosti koje se obavljaju u kuhinji. Nakon povratka iz kupovine, raspakirate proizvode i spremite ih u hladnjak. Prilikom pripreme obroka izvadite ih iz hladnjaka, operete, pripremite i kuhate ili pečete.

Prilikom planiranja uređenja i kada krenete uređivati kuhinju u skandinavskom stilu, vrijedi razmotriti princip radnog trokuta. Budući da je stil predstavlja prvenstveno funkcionalnost, princip trokuta trebao bi postati glavna značajka uređenja.

 

Skandinavska kuhinja s otokom

 

Kuhinjski otok jedan je od elemenata koji povećava funkcionalnost interijera. Ako je samo prostor dovoljno velik i daje mogućnost postavljanja otoka, vrijedi ga iskoristiti. Otok u kuhinji u skandinavskom stilu trebao bi biti funkcionalan. U skandinavski kuhinjski otok treba postaviti kuhinjske ormariće s ladicama i policama u koje će stati posuđe, lonci i druga kuhinjska oprema. 

 

STRUČNJAK SAVJETUJE!

Zapamtite da kuhinju u skandinavskom stilu karakterizira minimalizam i red. Odrecite se prekomjernog stavljanja aparata na pultove, oni bi trebali biti čisti. Pospremite u ormariće kuhinjske robote, miksere i ostala pomagala, ostavite samo male ukrase koji neće ometati red i bit će neodoljivi svojim izgledom.

 

Kuhinje u skandinavskom stilu s radnom pločom od prirodnog drva

 

Jedan od elemenata koji je neraskidivo povezan sa skandinavskim stilom je drvo. Gdje mogu biti korištene i kako ih urediti? Odaberite moderan kuhinjski namještaj završen drvenom radnom pločom ili gotove setove kuhinjskog namještaja.  Elegantni drveni elementi učinit će da soba izgleda otmjeno i stilski. Drvo je također izvrstan materijal za stol i stolice jer oni u skandinavskom stilu u kuhinjama igraju ključnu ulogu.

 

Zid od opeke ili prirodnog kamena

 

Materijali inspirirani prirodom, kao što su na primjer kamen, cigla, mramor, ključni su element, bez kojeg je teško zamisliti završnu obradu interijera u skandinavskom stilu. Prekrasan dekorativni element skandinavske kuhinje bit će zid od opeke ili prirodnog kamena. Takav dizajn u kombinaciji s bijelim namještajem, drvenom radnom pločom i drvenim stolom i stolicama stvorit će skandinavski interijer.

Skandinavski stil u unutrašnjosti u posljednje vrijeme ruši rekorde popularnosti. Što je najbolji dokaz da ljudi vole ovu minimalističku jednostavnost skandinavskih interijera. Najveća prednost uređenja kuhinje u ovom stilu je minimalizam, jednostavnost i elegantan poredak. Suprotno uvriježenom mišljenju, kuhinja uređena prema skandinavskom ključu ne mora biti sirova i hladna. Aranžmani koji koriste namještaj i dodatke od drva najčešće su ugodni i vrlo topli. Mala kuhinja uređena u švedskom stilu postaje vizualno veća i prostranija. Iz tog razloga, dizajneri interijera preporučuju ovu vrstu dizajna kao vodeći motiv uređenja malih prostora.

Međutim, vrijedi imati na umu da se ova ideja za dizajn kuhinje može modificirati. Ništa ne stoji na putu kako bi se prilikom dizajniranja kuhinje odlučili za zavjese. Sjevernoeuropski stil može biti dokazana baza, ali treba eksperimentirati i u kuhinju uvesti elemente zbog kojih ćete se osjećati dobro u njoj.

 

Pamtiti!

Vaša kuhinja je vaša oaza mira i mjesto rada, pa neka to bude odraz vašeg stila i ukusa. Ne vrijedi slijepo pratiti trendove ako njihove značajke ne odgovaraju u potpunosti vašem ukusu.

 

Kuhinje u skandinavskom stilu pružit će svojim vlasnicima luksuz i funkcionalnost. Minimalizam će kuhinje učiniti optički većim. Moda za skandinavske interijere ne prolazi. Stoga je vrijedno koristiti elemente švedskog stila u kuhinjama. Jednostavan i istodobno funkcionalan oblik dokazano je otkriće u dizajnu koje vrijedi koristiti.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!