locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Madrac za krevet - svojstva i kako ga odabrati?

Objavljeno: 2021-11-12 13:30:28
Kategorija: Blog

 

Prosječna osoba provodi oko 1/3 svog života u krevetu. Tijekom noćnog odmora naš se um nosi sa stresom i svakodnevnim izazovima, mišići se opuštaju i tijelo se regenerira. Zato je ne samo količina, već i kvaliteta sna toliko važna. Madrac je od velike važnosti za udobnost i zdravlje. Kakav odabrati, na koje značajke treba obratiti pažnju?

 

Kako odabrati madrac?

 

Kupnja pravog madraca je velika investicija. Međutim, vrijedi se prisjetiti da ulažemo ne samo u svakodnevnu udobnost, već i u naše zdravlje. Upravo taj problem treba razmotriti prije svega kada razmišljamo koji će se madrac za krevet pokazati najboljim.

Jedna od najvažnijih uloga madraca je pružiti odgovarajuću potporu kralježnici. Nije istina da su u tom pogledu dobri samo tvrdi madraci. Sve ovisi o visini i težini, kao i o položaju u kojem volimo spavati.

 

Tvrdi ili mekani madrac?

 

Tvrdoća madraca označena je slovom H i brojevima od 1 do 4 (rjeđe 1-3 ili 1-5). Koji model odaberemo uvelike ovisi o preferencijama, ali i o visini i težini. Što su vrijednosti veće, to je madrac veće tvrdoće.

Zone tvrdoće madraca prema oznakama:

H1 - mekani madrac, pogodan za osobu težine do 60 kg. Takvi madraci koriste se za krevete za djecu.

H2 - srednje mekani madrac, namijenjen osobama težine od 50 kg do 80 kg.

H3 - srednje tvrdi madrac, namijenjen osobama težine od 80 kg do 100 kg.

H4 - tvrdi madrac, namijenjen osobama težine više od 100 kg.

Suština tvrdoće madraca je pružiti odgovarajuću potporu za svaki dio tijela - uključujući i njegovu zakrivljenost. Za vitku osobu, previše tvrdi madrac će biti neugodan za korištenje, jer pjena ili drugo punjenje neće reagirati na težinu tijela kako bi trebalo. S druge strane, za težu osobu, previše mekani madraci će biti neugodni, a nepravilno odabrani mogu čak uzrokovati bol i doprinijeti razvoju bolesti kralježnice.

Drugo pitanje, koje treba uzeti u obzir pri kupnji namještaja i madraca u spavaćoj sobi, je položaj u kojem najviše volimo spavati. Ovisno o tome, naša težina se raspoređuje. To se najviše događa kada spavate na leđima, u ovom slučaju, pravu potporu pružiti će madrac s većom tvrdoćom. Ako volimo spavati na boku ili na trbuhu, udobnost sna pružit će nam samo elastični madrac s većom mekoćom.

 

Tip madraca

 

U trgovinama i supermarketima imamo na izbor različite proizvode. Pitate se koji madrac odabrati za bračni krevet ili standardni? Čimbenici koje treba uzeti u obzir nisu samo prethodno spomenuta masa i omiljeni položaj za spavanje nego i naše zdravlje, uključujući osjetljivost na alergene.

 

Vrste madraca:

 

Madraci od memorijske pjene - jedan od najpopularnijih proizvoda u kojima opremamo naše krevete, omogućuju da optimalno prilagodite svoje parametre potrebama svake osobe. Moderni madraci s memorijskom pjenom imaju punjenje poliuretanskom pjenom, što između ostalog jamči dobru cirkulaciju zraka, a time i visoku udobnost spavanja. Među mnogim vrstama madraca, posebnu pozornost zaslužuju modeli izrađeni od visoko elastične i termo elastične pjene.

Visoko elastična poliuretanska pjena, kao što ime govori, odlikuje se plastičnošću i optimalnom gustoćom. Zahvaljujući tome pruža odgovarajuću podršku cijeloj figuri. S druge strane, termo elastična pjena prilagođava se obliku siluete na temelju temperature. Zahvaljujući ovom rješenju, madrac savršeno "obavija" naše tijelo, prilagođavajući se njegovim individualnim potrebama.

 

Madraci od lateksa - izrađeni od lateksa i mlijeka kaučukovca, izvrsni su kao madraci za djecu i odrasle. Imaju antigljivična i antibakterijska svojstva, zbog toga je dobro opremiti drvene krevete za male i velike alergičare s njima. Madrac od lateksa prilagođava se tijelu jednako kao i model termo elastične pjene. Struktura perforiranih ploča dodatno ima pozitivan učinak na cirkulaciju, a to je osnova za zdrav san!

 

Madraci s džepićastom jezgrom - tradicionalni madraci s oprugama, danas su zamijenjeni modelima opremljenim posebnim džepovima u kojima se nalaze pojedinačne opruge. To značajno povećava kvalitetu madraca kojim opremamo naš krevet od borovine, zbog potpuno samostalnog rada opruga. Moderni džepićasti madraci također imaju klase tvrdoće, što vam omogućuje da prilagodite model težini i omiljenom položaju za spavanje.

 

Dvostruki madrac ili dva madraca?

 

Veliki bračni kreveti, uključujući praktične u osnovi su opremljeni jednim madracem od pjene, lateksa ili džepićastim madracem. Događa se, međutim, da su partneri različiti jedan od drugog u smislu strukture tijela i preferiranog položaja spavanja. U tom slučaju dobro rješenje može biti kupnja dva madraca od istih ili različitih vrsta pjena ili drugih materijala.

Ovo rješenje vam omogućuje da prilagodite tvrdoću madraca svakoj osobi pojedinačno. To je posebno važno za parove kod kojih jedan ima, na primjer, probleme s kralježnicom. Na taj način u spavaćoj sobi bit će dva kvalitetna madraca.

Ako želimo izbjeći mjesto spajanja, opremimo naš krevet prikladnim elastičnim madracem koji se prilagođava i jednoj i drugoj osobi. 

 

Druge stvari koje treba uzeti u obzir

 

Nažalost, savršen madrac nije na dohvat ruke svima. Vlasnici malih stanova često moraju odustati od udobnih rješenja, kao što su kreveti za jednu osobu ili bračni kreveti, u korist spavanja na sofi na razvlačenje ili trosjedu. Nažalost, madraci bez zona tvrdoće u takvom namještaju ne pružaju odgovarajuću udobnost spavanja. Oni također opterećuju kralježnicu i smanjuju kvalitetu noćnog odmora. Sigurno rješenje su nadmadraci opremljeni navlakama - najčešće se koriste da bi prekrili okvire kreveta koji su već prilično istrošeni i oštećeni. Na takvom madracu sigurno ćemo bolje spavati, iako moramo računati s većom kvalitetom spavanja.

Bez obzira na to hoćemo li odabrati madrac s oprugama, od memorijske pjene ili od lateksa, moramo misliti i o odgovarajućem okviru. Prilikom opremanja prostora često smo skloni posvetiti više pozornosti, na primjer, ormaru spavaće sobe nego ovom važnom elementu.

Madraci od pjene, džepićasti i lateks trebaju imati okvir s fleksibilnim letvicama. Madraci visoke tvrdoće s kokosovim vlaknima mogu imati okvir s razmakom između letvica do 8 cm što je preduvjet za dobro prianjanje madraca obliku tijela.

Dobar madrac je najvažniji element dobro opremljene spavaće sobe. Podržava kralježnicu, potiče regeneraciju i osigurava dobro raspoloženje tijekom dana. U emocijama povezanim s kupnjom namještaja i pribora, treba posvetiti vremena kako biste odabrali madrac koji odgovara tjelesnoj građi, a time i utječe na zdravlje i dobrobit!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!