locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Mala škola o čašama

Objavljeno: 2020-06-30 09:14:10
Kategorija: Blog

Odlučili ste organizirati romantičnu večeru za svoju bolju polovicu? Ili možda druženje s prijateljima uz fine koktele i osvježavajuća pića? Ali ne znate koje piće biste trebali poslužiti u kakvoj čaši? Svi znamo da postoje neka nepisana pravila o tome kako se postavlja stol ili primjerice kako se koristi određeni pribor za jelo, ali isto tako postoje i pravila o odabiru čaša ovisno o odabiru pića.

Donosimo vam vodič koje čaše biste trebali koristiti za određena pića

 

Tumbler čaša

Niska čaša koja se često koristi kao čaša za bilo koju upotrebu i recimo da je to klasična vrsta čaše za sokove i vodu. Zadebljanog je dna kako bi kratko piće uvijek bilo hladno.

Highball

Visoka čaša bez stalka, može se smatrati i visokom tumbler čašom. Zapremnina joj je veća od 250 ml pa je upravo zbog toga idealna i za serviranje koktela.

Čaša za vino

Dva osnovna tipa su čaše za bijelo i čaše za crno vino. Također, dostupni su i različiti dizajni te veličine ove vrste čaše. Čaša za bijelo vino obično ima zapreminu do 250 ml, dok čaša za crno vino može imati zapreminu čak do 500ml. Jedna zanimljivost -  ako vam prilikom ispijanja vina iz vaše čaše nos ne stane u otvor, vrijeme je da kupite nove čaše :) Osnovno pravilo s kojim ne možete pogriješiti: širi otvori za crvena vina, uži za bijela.

Vinska čaša za desertna vina

Čaše za desertno vino su nešto manje jer je ta vrsta vina obično jako slatka i piju se uglavnom uz desert. Naravno, kao i u svim vinskim čašama, cilj im je zadržati temperaturu pod kontrolom, ali imaju i manji otvor jer je kod vina koje se iz njih pije bitniji faktor oku a ne miris.

Flute čaša

Visoka, elegantna i uska čaša na tankom stalku. Uglavnom se koristi za šampanjac i druga pjenušava vina, a cilj joj je zadržati balončiće u čaši što duže. Aroma u ovom slučaju nije toliko važna kao kod crvenih vina, a otvor je manji kako bi se smanjila izloženost zraku.

Collins čaša

Ovakva vrsta čaše je tipična za gazirana pića te, poput već spomenute flute čaše, zadržava mjehuriće. Obično se u njoj poslužuju malo slađa pića, a dovoljno je velika da u nju stane i led.

Martini čaša

Stožasta čaša na stalku. Pića koja se u njoj poslužuju se ne poslužuju s ledom. Mogu biti izmiješana s ledom prije, zatim ulivena u čašu ali bez dodatka leda. Stožasti oblik i stalak služe kao pomoć u održavanju temperature, a široki gornji dio pritom daje lijepu veliku površinu za aromu. U njima se poslužuju hladna aperitiv pića, a zapremnina im je obično oko 100ml.

Čaša za pivo

Mali ali širi stalak i zaobljeni gornji dio, kako bi se spriječio gubitak željene pjene, izvorni je oblik ove čaše. Ona je kroz povijest dobila mnogo inačica, tako da danas imamo i krigle, ali i nešto finija rješenja na stalku koja ponekad djeluju čak kao čaše za vino.

Rocks čaša

Ovo je čaša koju ćete odabrati ukoliko se želite počastiti nekim žestokim pićem s ledom. U ovakvu čašu stanu velike kocke leda, a i dalje ostaje dosta prostora za piće. Također, kroz veliki otvor možete osjetiti bogat miris svog pića.

Grappa čaša

Malena čašica na stalku prepoznatljivog oblika sijalice koji je vrlo dobar za održavanje temperature. Namijenjena je za brza i žestoka pića a zapremnina joj je obično do 8 ml.

Emmezeta vam donosi dva brza i jednostavna recepta koji će vam zasigurno pomoći da se osvježite u toplim ljetnim danima koji nam stižu, a čaše za njih, naravno, možete naći u našoj ponudi.

Bezalkoholni koktel Ledena Margarita

Sastojci

  • Kriška limete
  • Kristal šećer
  • Sok jednog limuna
  • ¾ šalice soka od naranče
  • ⅔ šalice soka od grejpa
  • 4 šalice kockica leda

 Priprema

Prijeđite limetom preko ruba čaše a potom je utisnite u šećer. Blendajte sve sokove sa ledom, dok ne postane glatko. Servirajte u čašama za margaritu.

Alkoholni koktel Blueberry Mojito

Sastojci

  • 1,5 čep bijelog ruma
  • 1 svježe iscijeđena limeta
  • 10 listova mente
  • ¼ šalice borovnica
  • 1 žličica šećera
  • 100 ml mineralne vode

Priprema

U posebnoj čaši lagano izgnječite listove mente sa svježe iscijeđenim sokom limete, zatim dodajte borovnice te i njih lagano pritisnite da puste boju. Sve skupa, bez zgnječenih listova mente, prelijte u čašu u kojoj ćete poslužiti koktel te dodajte preostale sastojke.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!