locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Mala vrtna kuća - kako ju urediti i čime opremiti?

Objavljeno: 2022-05-10 15:49:17
Kategorija: Blog

 

Vrtne kućice i ljetnikovci posljednjih su godina najčešće birani elementi uređenja vrta i parcela, a isto tako idealno mjesto za provođenje slobodnog vremena. Ove jednostavne konstrukcije vrtne arhitekture potukle su rekorde popularnosti. Njihovu veliku vrijednost cijenili su svi koji su tijekom pandemije i restriktivnog lockdowna mogli iskoristiti ugodno opuštanje u udobnosti parcele i vrtne kuće. Mnoge male kuće postale su mjesto za vikend izlete, društvena okupljanja i odmora na selu.

Za sve one koji vole vrtne kuće i ne mogu zamisliti vlastiti vrt ili parcelu bez njih, pripremili smo članak u kojem predlažemo što je potrebno kako bi uredili vrtnu kuću, postavili ju u vrtu, uredili unutrašnjost i uživali u funkcionalnosti.

 

Kako smjestiti mali ljetnikovac u unutrašnjost vrta

 

Kada kupite vrtnu kućicu, potrebno je unaprijed odabrati i pravilno pripremiti mjesto na kojem će stajati. To može biti i središnji dio parcele i periferija vrta pored kuće. U ovom slučaju, za ovu vrstu gradnje nije potrebna građevinska dozvola.

Bez obzira na to koju lokaciju odaberete, svakako provjerite hoće li se i kako će se odabrani model uklopiti na odabranom mjestu. Prije kupnje dobro izmjerite površinu koju želite izdvojiti za ljetnu kućicu kako bi se prilagodila vašim potrebama i mogućnostima. Zahvaljujući tome, vrt će dobiti jedinstveni karakter i prekrasan ukras.

 

Savršeni mali ljetnikovac - što možete odabrati? Tri najpopularnija modela vrtnih kućica.

 

Prilikom kupovine, osvrnite se na činjenicu da u ponudi vrtnih trgovina postoje drvene vrtne kuće, metalne vrtne kuće za vrtni alat, kao i plastične vrtne kuće. Svaki model ima drugu namjenu. U prodaji su dostupne jednostavne jednosobne građevine i veliki modeli s dvije ili tri prostorije. Važno je naglasiti da se ljetnikovac može sastojati i od dvije etaže. Često je na polukatu ili dodatnom katu uređena zasebna spavaća soba.

Drvena kuća je model koji se najčešće bira kao ljetna i rekreacijska kuća. Metalne se uglavnom koriste za pospremanje alata, vrtlarske opreme i vrtnog namještaja. Plastične, s druge strane, mogu biti i skladišni prostor, zona za opuštanje i prostor za igru za djecu.

Kuća za koju se konačno odlučite trebala bi izgledom i karakterom odgovarati stilu u kojem je uređen cijeli vrt. Pravilna prilagodba ljetnikovca zelenoj zoni oko kuće učinit će vrt ne samo funkcionalnijim, već i šarmantnijim i ugodnijim.

Kako urediti unutrašnjost ljetne kućice?

 

Postoji nekoliko jednostavnih pravila koja vrijedi slijediti prilikom uređenja ljetnikovca. Prvi i najvažniji je uskladiti uređenje s potrebama njegovih korisnika i namjenom konstrukcije. Vikendicu možete koristiti na dva načina. To može biti mjesto skladištenja alata i opreme i vrtnog namještaja, ili mjesto za boravak i spavanje.

Drugo važno načelo, bez kojeg je teško zamisliti bilo koji funkcionalni prostor, je sačuvati načela ergonomije. Ljetnikovac ili vrtno spremište za alate moći ispuniti svoj zadatak tek onda kada je pravilno opremljen.

 

Kako alatnu vrtnu kućicu urediti za opremu i vrtni namještaj?

 

Kućica za alat će biti samo spremište ili skladište na parceli? Pokušajte ju opremiti potrebnim ormarima, regalima i policama, zahvaljujući kojima ćete pospremiti sve predmete. Ali imajte na umu da ova mala konstrukcija ima ograničenu površinu. Prevelika količina elemenata opreme može ga učiniti ne baš funkcionalnim, a u najgorem slučaju čak i "pretrpanim". Odaberite takve elemente dekoracije koji će vam pomoći stvoriti ergonomski interijer, idealan za spremanje svih vrtnih pomagala i opreme koju koristite za rad i opuštanju u vrtu.

 

Kako urediti vikendicu za odmor? 

 

Što ne može nedostajati u ljetnoj kućici? Potpuno iste stvari bez kojih obična kuća ne može.

Unutrašnjost kućice stoga mora imati sve najvažnije funkcionalne zone kao što su: zona odmora i rekreacije, skladišna zona, sanitarna zona, kao i gastronomska i spavaća zona. Teško je zamisliti mali ljetnikovac bez namještaja, praktičnih ormara i polica, udobnog kreveta ili čajne kuhinje. Ovi osnovni elementi dekoracije određuju udobnost i kvalitetu odmora, pa se trebaju naći čak i u maloj sobi.

Moderne vrtne kuće vrlo često su minijature običnih kuća. Danas nitko nije iznenađen, opremanjem interijera namještajem, priborom i dodacima koji su do sada vladali u stanu. I to nije iznenađujuće. Odmarajući se u udobnosti vrta, želite se osjećati udobno i ugodno.

Ako prostor u kućici nije velik, vrijedi razmotriti mogućnost kombiniranja nekih zona, na primjer, zone dnevnog boravka s čajnom kuhinjom.

Odvajanje funkcionalnih zona učinit će unutrašnjost kuće ergonomskom i praktičnom.

 

Funkcionalne zone i komunikacijski pravci koji ih povezuju dva su najvažnija elementa koja treba uzeti u obzir pri planiranju uređenja ljetnikovaca i vrtnih kuća. To treba zapamtiti prilikom uređenja drvene kuće.

  • Udoban namještaj za interijer i vrtni namještaj - elementi dekoracije s kojima ćete ukrasiti sobu trebali bi biti višenamjenski. Na primjer, kauč koji će tijekom dana biti mjesto za sjedenje i opuštanje, noću se može pretvoriti u krevet. Odlučujući se za višenamjenski namještaj, uštedjet ćete na prostoru.
  • Dio namještaja i elemenata uređenja može vam poslužiti i unutar sobe i ispred kuće u vrtu. Primjer takvog komada namještaja je sklopivi vrtni stol, prilagođen potrebama cijele obitelji, koji može biti i mjesto za jelo unutar kuće i za gozbu na parceli.
  • Uz sve iznimno važne elemente opreme, u kućici na parceli ne može nedostajati odgovarajuća rasvjeta. Pobrinite se da rasvjeta bude u svim najvažnijim prostorijama, odnosno: spavaćoj sobi, kuhinji, dnevnom boravku i kupaonici. Postavite rasvjetu ne samo na strop, već i na zidove ili u obliku stajaćih svjetiljki. U ljetnim noćima na parceli može biti stvarno mračno, pa je vrijedno osigurati da je unutrašnjost kuće dobro osvijetljena.
  • Osim toga, vrijedi odmah staviti mreže protiv komaraca na prozore i ulazna vrata - vrtne kuće jer u ovo doba godine sve vrvi komarcima, mušicama i obadima.
     

Drvene kuće - sjetite se impregnacije

 

Ako je kućica izrađena od drveta, imajte na umu i njezino redovito održavanje. Ne samo da bi interijer trebao biti elegantan, važno je da i vanjski izgled ljetnikovca bude oku ugodan jer je to njegova vizit karta. Drvo je plemenit materijal, ako mu pružite odgovarajuću zaštitu, izgradnja kućice i njezine terase zadovoljit će vas besprijekornim izgledom dugi niz godina.

Osvježenje može zahtijevati ne samo kuća, već i namještaj. Redovita impregnacija i bojanje produljit će njihov vijek trajanja i funkcionalnost.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!