locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Mali balkon - velike mogućnosti

Objavljeno: 2022-03-04 13:34:43
Kategorija: Blog

Balkoni u zgradama obično su mali i ne baš dobro uređeni. Međutim, to ne znači da se ne mogu urediti tako da biste stvorili vlastitu oazu mira na otvorenom. Mali vanjski prostor također se može urediti funkcionalno, a istovremeno učinkovito i udobno. Dakle, ako vam mali balkon služi kao ostava ili sezonska sušionica, vrijeme je da ga pretvorite u pravu zonu opuštanja!

Projektiranje malog balkona – što tražiti?

Da biste optimalno uredili mali balkon, trebat će vam projekt koji uzima u obzir raspored pojedinačnog namještaja i drugih elemenata aranžmana. Uopće ne morate zaposliti arhitekta, bez problema to možete uraditi sami - sve što trebate je list papira, metar i olovka. Izmjerite raspoloživi prostor i razmislite o tome do čega vam je najviše stalo: kutak za sjedenje idealan za popodnevni drijemež ili mali set sjedenje na kojem možete jesti i ispijati kavu. Ne pokušavajte sve smjestiti na mali balkon – jednostavno neće ići. Također, zapamtite da u trgovini namještaj uvijek izgleda manji nego što stvarno jest, zato nemojte kupovati dok se ne uvjerite da ima odgovarajuće dimenzije. Srećom, prilikom uređenja balkona na raspolaganju vam je ne samo pod, već i strop, zidovi i ograda.

U slučaju ograničenog prostora, vrlo je važno održavati vizualnu povezanost. Miješanje različitih stilova je moderno i omogućuje postizanje spektakularnog učinka, ali sigurno neće biti dobro u slučaju malog balkona ili stana. Na  ograničenom vanjskom prostoru, sve bi trebalo biti međusobno usklađeno i stilski usklađeno s unutrašnjosti povezanoj s balkonom.

Mali balkon, a velike mogućnosti - kako stvoriti ugodan aranžman na malom prostoru?

Da biste mali balkon uredili u velikom stilu, ne treba vam puno novaca. Sve što trebate je nekoliko dobrih ideja, pregršt inspiracije s interneta i malo mašte.

 

Pod za balkon u zgradi

Počnite odabirom poda. Ne samo da bi trebao biti estetski, već i otporan na promjenjive vremenske uvjete. Možete birati između vrlo izdržljivog i ne upijajućeg porculanskog kamena, bezvremenskog i ugodnog oku, drva i kompozitnih ploča, koje, za razliku od drvenih dasaka, ne zahtijevaju impregnaciju. Jako su popularne platforme za terase koje oponašaju drvo, a sastoje od elemenata međusobno povezanih posebnim spojnicama. Još jedna zanimljiva ideja je postavljanje umjetne trave na pod balkona. Ovo rješenje je savršeno ako među ukućanima ima male djece – kvalitetna sintetička trava je mekana i ugodna na dodir, osim toga ima protu kliznu površinu i podsjeća na pravi travnjak.

Bez obzira koju vrstu poda odaberete, zapamtite da će svijetle boje učiniti mali balkon većim. To ne znači da pod od dasaka ili pločica mora biti dosadan. Naprotiv, možete se odlučiti za kompozitne ploče stilizirane kao sirovo drvo ili karakteristične plavo-bijele keramičke pločice tipa azulejos.

 

Namještaj na malom balkonu, vaš prostor za uživanje i na zraku

Ako imate mali balkon, posebno je važno pažljivo razmisliti o odabiru namještaja za vanjsku uporabu. Optički lagani namještaj jednostavnih oblika najbolje će pristajati, na primjer, set od aluminija ili plastike: stol i vrtne stolice. Vrlo impresivno i nježno djelovat će setovi od umjetnog ratana koji oponašaju pletenicu, održani u nijansama smeđe ili sive boje.

Ovisno o vrsti uređenja, vrtni stol možete zamijeniti  niskom klupom, a vrtne stolice klupama ili udobnim tabureima gurnutim uz zid. Još je lakše urediti balkon posezanjem za sklopivim namještajem - drvenim stolicama, stolovima pričvršćenim na ogradu ili se sastoje isključivo od ploče stola koji se po potrebi spušta. Također je dobra ideja uložiti u višenamjenski namještaj, kao što je stolić za kavu s prostorom za pohranu ili pak prostrana škrinja na balkonu, naravno za mali balkon, koja djeluje kao sjedalo.

Nedostatak prostora za kutnu garnituru ili vrtne stolice čak i ne znači da morate odustati od kutka za sjedenje. Sve što trebate je ležaljka, viseća mreža ili viseća ljuljačka (rodino gnijezdo ili brazilska fotelja), koje ne zauzimaju puno prostora, kako bi imali popodnevno drijemanje na balkonu.

Namještaj za balkon možete kupiti (posjetom trgovini ili putem on-line trgovine) ili čak i ako ga napravite sami. Da biste napravili jednostavan stolić za kavu i sjedalo, sve što trebate je nekoliko drvenih kutija ili euro palete.

 

Biljke i cvijeće na malom balkonu za opuštanje

Ako želite da balkon postane zamjena za vrt, onda ne bi trebalo nedostajati zelenila na njemu. Biljke i cvijeće u ukrasnim teglama mogu se postaviti na pod, objesiti u cvjetne gredice ispod stropa ili staviti u tegle pričvršćene na vanjsku stranu ograde. Na slobodnom zidu, dobro bi bilo napraviti herbarij, koji će se sastojati od malih lonaca smještenih u nizu s popularnim začinskim biljem, kao što su aromatični ružmarin, timijan ili bosiljak. Još jedna ideja je pričvrstiti pergolu na zid, po kojoj će se penjati bršljan.

Aranžmani malih balkona stoga mogu biti puni mirisnih biljaka, cvijeća i začinskog bilja, pod uvjetom da je izbor vrsta dobro osmišljen. Na primjer, krhke stabljike puzavaca ne mogu izdržati na vjetrovitom balkonu, dok su pelargonije otporne na nalete vjetra i lako se uzgajaju.

Balkonska rasvjeta može biti u bloku

U večernjim satima opuštajuću atmosferu na malom balkonu prije svega daje rasvjeta. Izvor svjetla kao i dekoracija mogu biti i LED svjetiljke, kao i ukrasne girlande ili lanci tipa pamučnih kuglica. Obično su obješeni ispod stropa, na zidu ili na ogradi. Spektakularan učinak dobit ćete uređenjem malog prostora s lampionima ili solarnim svjetiljkama smještenim u loncima s cvijećem.

 

Tekstil za vaš balkon

Funkcionalno uređenje balkona upotpunit će staze za balkon, prekrivači, pokrivači za stolice, vrtni jastuci i deke, koje će zasigurno biti korisne u hladnim ljetnim večerima. Trenutno su posebno popularni aranžmani u boho stilu u kojima se koriste prirodni elementi: tepisi od ratana, jastuci s resama, bambusova obloga i zidni ukrasi, kao što su drveni krugovi ili pleteni macrame. Pravilno odabrani tekstil omogućit će vam da dočarate jedinstveno mjesto na svom balkonu, dodajući mu udobnost i individualni karakter.

Ne zaboravite uključiti u dizajn balkona mjesto za suncobran koji daje sjenu  (možete ga zamijeniti tkaninom obješenom na karnišu). Dobro će doći i pokrov za balkon (na primjer, od bambusa ili šiblja), koji će vam dati malo privatnosti i dodati šarm vašem balkonu.

 Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!