locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Matt ili sjaj - kakve fronte bolje odgovaraju u kuhinjskom interijeru?

Objavljeno: 2022-07-21 13:06:33
Kategorija: Blog

 

Kuhinjski namještaj obično se završava na dva načina – u sjaju ili mat. Zahvaljujući odgovarajućim frontama, izgledat će ljepše i iznijeti pravi karakter kuhinje. U nekim će slučajevima, mat namještaj biti bolji izbor, a u drugima će ipak fronte visokog sjaja biti upravo ono što će oduševiti svakoga. Kako odabrati pravu verziju? Gdje će bolje funkcionirati mat, a gdje sjajne fronte? Provjerite s nama!

 

 

Kuhinjske fronte – najvažniji element kuhinjskog namještaja

 

Kuhinjski namještaj je izlog svake kuhinje, često i najvažniji element i ono po čemu kuhinja ima upravo takav, a ne drugi karakter. Bilo da se radi o namještaju po mjeri, modularnom namještaju ili blok kuhinjama, najvažniji elementi kuhinjskog namještaja su fronte i kuhinjske radne površine. Pravilnom završnom obradom ovih elemenata naglasit ćete stil interijera. Dobro razgledajte fronte i pažljivo ih odaberite - zahvaljujući tome izbjeći ćete dizajnerske katastrofe i stvoriti posebnu cjelinu.

Najpopularnije završne obrade kuhinjskih elemenata su mat završne obrade i završne obrade visokog sjaja. I mat fronte i sjajne fronte imaju svoje prednosti i mane. Treba uzeti u obzir kako se određene fronte mogu bolje ili lošije uklopiti u stil interijera.

 

 

Kuhinjski namještaj sa sjajnim frontama

 

Kuhinjski namještaj s lakiranim frontama visokog sjaja postao je iznimno popularan čim je ugledao svijetlo dana. Sjajni kuhinjski namještaj često je stvarao wow efekt, bio je iznenađujući, zanimljiv i neobičan. Zbog učestalog odabira, ovakve fronte bile su dostupne u mnogim varijantama. Fronte s visokim sjajem mogu biti različite boje, popularne su i one u tamnoj boji i one u bijeloj ili krem boji.

Velika prednost sjajnih fronti je njihova učinkovitost. Sjajne fronte izgledaju lijepo, iznenađujuće. Popularnost im je određena i činjenicom da je površina fronti glatka što olakšava čišćenje. To je važno jer na sjajnoj površini često ostaju ružne mrlje ili otisci prstiju, ali u ovom slučaju, čišćenje namještaja neće biti tako zahtjevno.

Sjajne frone su najčešće kod laminiranog namještaja koji je prekriven dodatnim slojevima lakova. To utječe i na to da se namještaj neće prebrzo istrošiti čak i visokim intenzitetom uporabe. Lakirane fronte otpornije su na mehanička oštećenja, pa čak i na UV zračenje.

 

 

Gdje će pristajati sjajne fronte?

 

Kuhinjske fronte visokog sjaja elementi su koji će se savršeno uklopiti u kuhinji uređenoj u minimalističkom, modernom stilu. Lakirane fronte će dodati sjaj takvim aranžmanima i postat će zanimljiv element uređenja. Lakirani namještaj savršeno odražava duh modernih stilova zbog čega svoje mjesto pronalazi u modernim interijerima.

I bijeli i tamni kuhinjski namještaj karakteristični su u modernim stilizacijama. Kontrastne kombinacije stvaraju neodoljiv efekt - na primjer, bijele pločice na zidu i tamne lakirane fronte visokog sjaja. Međutim, s crnim kuhinjama treba biti oprezan jer otisci prstiju koji su jasno vidljivi na takvim površinama, zahtijevaju češće brisanje.

Trajnost uzoraka i boja još je jedna osobina zbog koje se isplati odabrati sjajne fronte. Nedostatak mat fronti je što boja brzo izblijedi dok u slučaju sjajnih fronti nema takvih problema. Fronte u lakiranoj verziji ne blijede, sunčeva svjetlost im ne šteti toliko što je bitno jer boje dugo ostaju atraktivne i živopisne, a aranžman – lijep.

 

 

Mat kuhinjske fronte - mat kuhinjski namještaj

 

MDF ploče, od kojih su izrađene fronte, mogu se završiti u mat verziji, a situacija je slična i s frontama od punog drva. Izbor mat fronti prvenstveno znači očuvati prirodnu strukturu drva i uživati u njegovom prirodnom dekoru. Mat završna obrada ne reflektira svjetlost koliki je to slučaj kod sjajnih fronta.

Mat površine prirodan su način završne obrade fronti od prirodnog drva. Zahvaljujući tome, vidljivi su godovi i atraktivna tekstura drva. To ima osobitu važnost kada se odlučite za klasičnije interijere.

Mat završne obrade ne reflektiraju svjetlost i na njima tragovi prstiju se ne vide tako jako kao na sjajnoj površini.

 

 

Najljepši aranžmani s mat frontama

 

Trenutak je odabira mat fronti, u skladu s time, često odluka pada i na prigušenije aranžmane. U klasičnoj kuhinji najbolje rješenje će biti mat kuhinjske fronte. Interijeru daju tradicionalniji izgled, a soba postaje mnogo toplija i ugodnija.

U ljepoti mat namještaja trebaju uživati posebno oni koji se odlučuju za kuhinje u retro, vintage, seoskom ili rustikalnom stilu. Mat kuhinjske fronte odlično će se uklopiti u bilo koji od ovih stilova. Mat namještaj može se svidjeti i ljubiteljima skandinavskih ili provansalskih stilova.

 

 

Savršene fronte za veliku kuhinju

 

Prilikom uređenja velike kuhinje suočavamo se s pitanjem – kupiti mat ili sjajne fronte? Velika kuhinja je, na sreću, mjesto gdje se možemo odlučiti za bilo koju od ovih završnih obrada - i mat i sjaj izgledati će dojmljivo. U velikim kuhinjama, sjajne fronte izgledat će dobro u minimalističkom stilu, dok mat namještaj može biti bolja opcija za klasičnije interijere.

Velike kuhinje mogu se urediti u gotovo svakom stilu, nećete pogriješiti odaberete li mat ili sjaj. Zanimljivo, treće rješenje je kombinacija ovih dviju verzija. Takav kontrast izvrsno je rješenje za kuhinju koja je uređena modernim stilom, a u kojoj su gornji ormari sjajni, a donji mat, ili obrnuto.

 

 

Fronte za male kuhinje

 

U maloj kuhinji, bolja opcija bit će sjajne fronte. Kod mat namještaja nema tragova prstiju, ali sjajne fronte bolje odražavaju prirodno kao i umjetno svjetlo. Zahvaljujući tome, kuhinja je dodatno osvijetljena, a dobro osvijetljena kuhinja se čini većom. Poznato je da se takav optički tretman posebno preporučuje malim sobama – kupaonicama, dnevnim sobama i sl. Sjajne fronte su također manje osjetljive na oštećenja što se može češće pojaviti u užim prostorima.

Ukoliko ste vlasnik male kuhinje, odlučite se za svijetli kuhinjski namještaj i sjajne fronte čime ćete optički povećati unutrašnjost.

 

 

Birajte fronte prema stilu i veličini kuhinje!

 

Prilikom odabira kuhinjskih fronti dobro je kupiti one koje će se svidjeti korisnicima i koje će odgovarati i veličini sobe i stilu uređenja interijera. Namještaj u različitim završnim obradama može izgledati bolje, ali isto tako može izgledati i lošije. Stoga, ukoliko nemate iskustva u uređenju, kako bi izbjegli katastrofu, dobro je konzultirati se s profesionalcima.

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!