locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Metamorfoza komode. Inspirirajte se!

Objavljeno: 2021-12-28 11:12:59
Kategorija: Blog

 

Prilikom uređenja dnevnog boravka razmišljate o tome da bude funkcionalan, udoban, elegantan i dizajnerski. Pitate se kako urediti dekor tako da interijer dobije na karakteru. Gledate inspiracije, tražite dizajnerske prijedloge, a ništa vas ne impresionira. Ono što nedostaje je "nešto" što će vaš dnevni boravak učiniti jedinstvenim i neponovljivim. Ako smatrate da je to vaš problem, imamo zanimljivu ideju za vas. Što? Metamorfoza komode.

U našim kućama, na tavanima, u podrumima i garažama spavaju nevjerojatni komadi namještaja prekriveni pokrivačem prašine. Služili su vašim bakama i djedovima, možda čak i pradjedovima, a kasnije su zamijenjeni modernim namještajem, stavljeni sa strane, zaboravljeni. Danas su opet moderni i dobivaju priznanje. Podvrgnuti blagom liftingu, dobivaju potpuno drugačije lice i oduševljavaju i obogaćuju svaki prostor.

Nije li preteško renovirati stari namještaj, staru komodu? Isplati li se samostalno raditi ili je možda bolje to povjeriti profesionalcu? Imate li sumnje? Pozivamo vas da pročitate članak, reći ćemo vam kako lako obnoviti staru komodu i vratiti je u nekadašnju formu.

 

Metamorfoza komode - potrebni materijali i alati

 

Metamorfoza komode nije ni teška ni dugotrajna, ali zahtijeva dobru pripremu. Dakle, prije nego što počnete raditi, nabavite sve što vam može biti korisno tijekom metamorfoze. Što tražiti? O čemu se treba brinuti? Ovdje je popis osnovnih materijala:

· stara komoda

· ručke za ormariće i ladice

· noge za komodu

· brusilica ili brusni papir

· četka ili valjak

· lak, bajc ili boja

· furnir

· kit za drvo

· ekstrakcijski benzin.

 

Kako obnoviti staru komodu - korak po korak upute

 

Prvi korak. Priprema mjesta i komode

 

Ako će se obnova odvijati kod kuće, pripremite udobno mjesto. Zaštitite pod i namještaj koji se nalazi u neposrednoj blizini. To treba učiniti temeljito, tako da tijekom brušenja i bojanja ne oštetite pod, ne zaprljate stol, itd. Mjesto spremno? Idemo na posao.

Pomno pogledajte svoj komad namještaja. Odvrnite sve pokretne elemente, odnosno vrata, ručke, noge te uklonite ladice i stakla. S takvim pripremljenim elementima rad će biti mnogo jednostavniji. Prvi korak obnove bit će temeljito čišćenje i matiranje cijele površine. Za to možete koristiti brusilicu ili sitnozrnati brusni papir. Ne morate skidati cijeli sloj laka ili boje sve do drva. Sve što trebate učiniti je matirati njegovu površinu da biste je pripremili za kasnije bojanje. Ako očistite pojedinačne elemente, shvatit ćete zašto je vrijedilo rastaviti komodu na manje dijelove.

 

Drugi korak. Nadopunjavanje šupljina

 

Nakon čišćenja i matiranja komode, pažljivo pregledajte cijeli komad namještaja. Može se ispostaviti da je vrijeme ostavilo traga na njemu, ostavljajući šupljine, pukotine, rupe od slomljenih panti. Sve ih možete nivelirati pomoću kita za namještaj.

Popunite i izravnajte sve nesavršenosti. Ostavite namještaj da se osuši - prema preporuci iz uputa, koje se nalaze na kitu. Kada se sve dobro osuši, izravnajte površinu pomoću brusnog papira ili brusilice. U ovoj fazi možete izbušiti nove rupe za ručke ili noge.

Konačno, obrišite cijeli komad namještaja ekstrakcijskim benzinom, koji će ukloniti čestice prašine i prljavštine.

 

Treći korak. Bojanje/lijepljenje

 

Očišćena, izravnana komoda sada se može lako obojiti ili oblijepiti ovisno o vašem ukusu. Pravi hit posljednjih godina je obnova namještaja u domu pomoću mat proizvoda. Komoda obojana takvim proizvodom dobiva elegantan, dostojanstven izgled. Umjesto boje, ako želite, možete koristiti i lak ili bajc, osobito ako je komoda izrađena od dragocjenog drva, koje je sačuvano u dobrom stanju.

Što je vrijedno pamćenja? Prije svega, o odabiru pravog proizvoda. Ako se odlučite obojiti bojom, kupite onu namijenjenu za drvo. Za obnovu namještaja možete koristiti akrilne boje, vodene, praktički su bez mirisa i mogu se sigurno bojati u kući. Nije potrebno koristiti temeljni premaz, ukoliko to učinite, nećete pogriješiti.

Posebno preporučujemo kazeinsku boju. Što je ovaj proizvod? Boja sadrži kazein, drugim riječima, tvar koja se temelji na prirodnom mliječnom proteinu. Otporan je na vlagu i relativno izdržljiv, osobito u usporedbi s, primjerice, bojom od krede, koja se jednako često koristi za osvježavanje i obnovu namještaja kao što su komode za spavaću sobu, komode za mlade ili komode za hodnik. Kazeinske boje pripadaju skupini krednih boja - međutim, one su mnogo otpornije i mnogo bolje pokrivaju. Često, već pri nanošenju prvog sloja, možete dobiti gotovo savršen učinak prekrivanja. Ova vrsta materijala omogućuje stvaranje lijepe mat završne obrade. Koju boju odaberete ovisi o vašim individualnim potrebama i ukusima. Konačni izgled komode može biti impresivan.

 

Oblaganje namještaja tapetama

 

Ako odlučite pokriti komodu tapetama ili posebnim furnirom, u ovoj fazi pripremite materijal i ljepilo. Ljepljenje zahtijeva mnogo detaljniji i vrlo precizan rad. Izmjerite svaki element, prenesite dimenzije na tapete ili furnir ostavljajući oko 1 cm viška. Potrebno je obratiti pažnju na uzorak i njegov raspored, osobito pri pripremi materijala za vrata i ladice namještaja. Nakon rezanja dotičnog elementa, tapete premažite ljepilom. Trebat će vam četka ili mali valjak koji će vam omogućiti ravnomjernu raspodjelu proizvoda. Nanesite komad furnira pripremljen na ovaj način na element koji će biti prekriven njime. Prilikom lijepljenja, tehnika lijepljenja od vrha do dna savršeno funkcionira. Polako pritisnite materijal na element i kontinuirano ispravljajte sve nepravilnosti. Sada možete izrezati bilo koji višak pozadine ili ga saviti prema unutra.

 

Četvrti korak. Fiksiranje ručki i nogu

 

Komoda je skoro spremna. Tu je i montaža ručki, panti i nogu namještaja. Ako ste bojali komodu, pobrinite se da se dobro osuši. Pričvrstite ručke na prethodno pripremljene rupe. Ovdje je vrijedno spomenuti da su ručke jedan od elemenata komode koji joj može dati potpuno drugačiji izgled. Danas je vrlo moderno kombinirati mornarsko plavu sa srebrnim ili zlatnim ručkama. Vijci za montažu obično se dodaju u komplet, ali pazite da su dovoljno dugi za pričvršćivanje ručke na namještaj. 

 

Peti korak. Montaža

 

Kada završite s čišćenjem, bojanjem i učvršćivanjem ručki, možete ponovno sastaviti komodu u jednu cjelinu. Umetnite ladice, police i staklo u vitrinu.

Gotovo! Sada možete postaviti komodu u prostoriju i uživati u njezinoj ljepoti.

 

Obnova stare komode – koji stil odabrati?

 

U ovom trenutku želimo reći još nekoliko riječi o najmodernijim stilovima uređenja i predložiti što učiniti kako bi komoda odgovarala ostalim elementima dizajna interijera.

 

· Retro

 

Ako je vaš dnevni boravak uređen u stilu retro, rustikalnom ili seoskom stilu, bijela komoda savršeno će se uklopiti. Njegov drevni karakter možete naglasiti nježnim ogrebotinama koje će dati učinak starog komada namještaja. Izvrstan način stvaranja komode s rustikalnim stilom bit će uporaba tehnike decoupage. Namještaju možete dodati i suptilnost ugradnjom novih porculanskih gumba (ručki) – npr. s cvjetnim motivom. Komoda u retro stilu savršeno će se uklopiti kao ukras kuhinje, dnevnog boravka ili hodnika.

 

· Skandinavski

 

Komoda u skandinavskom stilu morat će biti svijetla. Za završnu obradu koristite osjetljive, lagane noge i ručke. Možete ih kupiti u bilo kojoj trgovini namještaja. Simbolika skandinavskog dizajna interijera je kombinacija bijele boje i boje drva. Vaša komoda može kombinirati ova dva elementa i tako stvoriti jedinstvenu cjelinu s drugim namještajem u dnevnom boravku.

 

· Moderan

 

Uređenje stare komode kako bi joj se dao moderan izgled ne mora biti teško. Ako ne znate kako postići taj učinak, odlučite se na tamne boje (kao što su mornarsko plava ili crna) ili se poigrajte s kontrastima. Zlatne ručke danas su također vrlo moderne, što namještaju daje dašak elegancije.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!