locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Moderan dnevni boravak. kako ga urediti?

Objavljeno: 2021-12-08 14:57:10
Kategorija: Blog

 

Prijedlozi, inspiracije!


Moderan, udoban i funkcionalan dnevni boravak je san svakoga od nas. Već je dugo poznato da je dnevni boravak srce svakog doma. Na njega je koncentriran obiteljski život, vrlo često to u isto vrijeme mora biti blagovaonica, igraonica, kino dvorana i spavaća soba. Prilikom uređenja interijera pokušavamo ga planirati tako da u njega stane cijela masa namještaja, pribora i svakodnevnih potrepština.

Kako urediti dnevni boravak, što koristiti za uređenje dnevnog boravka u bloku stanova, staroj zgradi i kući? Kako odabrati namještaj za dnevni boravak, dekoracije i pribor za održavanje ravnoteže i dobrog stila? Ako vam je potrebna inspiracija, potičemo Vas da pročitate članak u kojem smo pripremili provjerene, moderne i bezvremenske savjete koji će vam pomoći da ispunite zadatak uređenja dnevnog boravka.

 

Kako urediti dnevni boravak - razmislite, planirajte, provjerite!


Odakle biste trebali početi uređivati dnevni boravak? Postoje tri točke koje vrijedi razmotriti tako da je cjelina bude jedinstvena, funkcionalna i, naravno, elegantna.

 

1) Razmislite i precizirajte svoja očekivanja o izgledu salona


Razmislite o ozračju ili stilu u kojem želite ukrasiti dnevni boravak. Uzmite u obzir preostale prostorije u kući kako bi formirale jedinstvenu cjelinu. To je osobito važno u situacijama kada je dnevni boravak kombiniran s kuhinjom ili blagovaonicom. Ako je to slučaj kod vas, razmislite o tome kako spojiti oba interijera. Najbolje načelo je odrediti jednu boju, koja će biti spoj između njih. Ukoliko je kuhinja uređena u prigušenim svijetlim bojama, u dnevnoj sobi možete se igrati bojom i uvesti element koji će biti drugačiji. Ako je dnevni boravak zasebna prostorija, zadatak je malo jednostavniji. Razmislite o tome koje boje najviše volite, kojim se predmetima volite okružiti i u kojim se interijerima najbolje osjećate? Koji namještaj vam se najviše sviđa? Neka odgovori na ova pitanja određuju smjer i stil u kojem ćete urediti dnevni boravak.

SPECIJALIST SAVJETUJE!

Odustani od kopiranja! Umjesto da koristite stil uređenja koji ste vidjeli u časopisu, na internetu ili kod prijatelja, izgradite vlastiti stil. Odaberite namještaj za dnevni boravak, elemente dekoracije i pribor koji vam se najviše sviđa i od njih stvorite vlastiti jedinstveni dnevni boravak iz snova.

 

2) Planirajte raspored namještaja i dekoracija dnevnog boravka


Prije nego što kupite namještaj i pribor iz snova, dobro provjerite veličinu dnevnog boravka, pogotovo ako soba treba imati nekoliko funkcija npr. dnevni boravak u kombinaciji s blagovaonicom, dnevni boravak s mjestom za spavanje itd.

Vrlo često u ovoj fazi nastaju najveće komplikacije. Često se ispostavlja da odabrani set namještaja ne stane u određenu sobu ili je sam interijer toliko kompliciran da nijedna kombinacija nije zadovoljavajuća. Što učiniti u takvoj situaciji? Izvrsno rješenje za "teške interijere" su modularni namještaj, zidne jedinice ili gotovi setovi namještaja. Većina ove vrste namještaja sastoji se od elemenata koje možete slobodno kombinirati i sastaviti. I štoviše, postaviti na bilo koji način. Takvi setovi mogu uključivati: komode, ormare, vitrine i police, TV ormare, stolove, klupe, police, pa čak i radne stolove ili toaletne stolove.

Modularni namještaj pruža vam mogućnost stvaranja uređenja po mjeri za vaš dnevni boravak. Ako se pitate kako urediti dnevni mali boravak modularni namještaj bit će upravo za vas.

 

3) Provjerite mogućnosti dnevnog boravka - držite se pravila


Uređenje dnevnog boravka može biti težak zadatak. Kada imate praznu sobu, popunjavanje na praktičan i estetski način može se činiti stvarno teškim. Imamo jednostavan savjet za to. Tijekom godina dizajneri interijera stvorili su niz praktičnih i jednostavnih pravila koja čine čuda. Njihovo poštivanje jamči izvrsne rezultate.

 

• Odabir središnje točke


Najčešća pogreška je nedostatak središnje točke jer je ona ta koja bi trebala postati referentna točka za cjelokupno uređenje. Središnja točka može biti stol oko kojeg ćete postaviti namještaj, to može biti kućno kino s udobnom sofom i foteljama. Sve ovisi o vama, vašim ukusima i potrebama gdje će biti srce dnevnog boravka.

 

• Nemojte gurati namještaj uz zidove


Veličina sobe treba odrediti koliko daleko možete odmaknuti namještaj od zidova, ali čak i na malom prostoru vrijedi slijediti ovo jednostavno pravilo, nemojte zakloniti sve zidove namještajem! Suprotno uvriježenom mišljenju, ovaj mali dio prostora zapravo može učiniti da se soba čini većom i prostranijom. Naravno, ako imate veću površinu, namještaj možete slobodno postaviti tako da je mjesto za opuštanje, sastanke i razgovore u sredini sobe.

 

• Stvorite udoban kutak za razgovore


Bilo da se radi o članovima kućanstva, obitelji ili gostima - svatko bi se trebao osjećati ugodno u vašem dnevnom boravku. Trebali bi moći razgovarati jedni s drugima bez okretanja ili dovikivanja. Postavite sofe i stolice jednu nasuprot drugoj tako da su dovoljno blizu da svi slobodno razgovaraju i imaju kontakt očima jedni s drugima. Ako je soba dovoljno velika, u njoj možete odvojiti dvije takve zone.

 

• Pronađite ravnotežu - odaberite stil uređenja dnevnog boravka


Ravnoteža je uvijek važna u uređenju, a nikad više nego pri postavljanju namještaja i ukrasa u dnevnom boravku. Razmotrite i veličinu i položaj različitih elemenata, pazeći da ne grupirate sve velike ili sve male elemente u jednom području ili na jednoj strani prostorije. To može učiniti prostor iskrivljenim i pomalo uznemirujućim. Također, pobrinite se da postoje različiti oblici - na primjer, ako imate stolice s ravnim sjedalima, razmislite o okruglom stoliću za kavu. Takva kombinacija donijet će sklad dnevnoj sobi.

 

• Razmislite o prometnoj zoni


Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir pri uređenju dnevnog boravka je odvajanje zone slobodnog kretanja. Soba bi trebala ostati dovoljno prostrana da se neometano može kretati po njoj. Posebno je važno osigurati pristup namještaju. Provjerite ima li dovoljno prostora između stolića za kavu i kauča te između ostalih elemenata. Stvorite prolaz tako da se svatko može lako kretati s jednog kraja sobe na drugi.

 

• Odaberite udoban i funkcionalan stolić za dnevnu sobu


Kada je riječ o stolićima za kavu, najbolje funkcionira pravilo - što veće to bolje. Iako vam mali komad namještaja može biti dovoljan na dnevnoj bazi, veći model dobro bi došao tijekom obiteljskih sastanaka i večeri s prijateljima. Dakle, vrijedi potražiti takve stolove koji su opremljeni prikladnom funkcijom odvijanja. Takva višenamjenska rješenja uvijek su izvrsna za uređenje dnevnog boravka.

 

• Vodite brigu o pravilnom osvjetljenju dnevnog boravka


Prilikom uređenja dnevnog boravka uvijek je vrijedno misliti o pravilnom rasporedu svjetla. Velike stropne svjetiljke i lusteri, ne samo da uljepšavaju interijer, već mogu postati i njegov najveći ukras. Ne zaboravite dodati nekoliko zidnih svjetiljki, koristite podne svjetiljke, pogotovo ako želite izložiti određeni prostor dnevnog boravka.

 

Nadahnuće


Tražite li inspiraciju i pitate se kako urediti dnevni boravak u bloku stanova ili u kući? U nastavku ćete pronaći aranžmane, ideje i savjete za uređenje dnevnog boravka koji vas mogu inspirirati.

 

Kako urediti dnevni boravak s kaminom


Dnevni boravak je vjerojatno najvažnije područje u svakom domu! To je mjesto gdje se možete opustiti, primati goste i opustiti se nakon dugog dana. Kamin u dnevnom boravku može ga učiniti još ugodnijim! Opuštanje ispred kamina je odlična stvar, osobito u dugim zimskim večerima. Međutim, uređenje dnevnog boravka s kaminom može biti težak izazov. Kako uključiti kamin u dizajn dnevnog boravka? Kako ga integrirati u atmosferu kuće? Evo nekoliko savjeta.

• kamin - srce dnevnog boravka

• kamin - u modernom stilu

• nenametljiv kamin

 

Kako urediti dnevni boravak u modernom stilu


Moderni stil formirao je nekoliko desetljeća. Nastao je na temelju pobune protiv sjaja koji je karakterizirao devetnaesto stoljeće. Bogati uzorci i ukrasi smatrani su nepotrebnim i ne baš praktičnim. Dnevni boravak u ovom stilu trebao bi biti svijetao i otvoren prostor. Boje također igraju veliku ulogu. Osnovne boje su bijela, crna, siva i bež, koje se mogu međusobno kombinirati. Ideja je da soba bude prigušena, tako da se izbjegavaju intenzivne boje. Dizajneri modernih interijera rado posežu za jednostavnim geometrijskim uzorcima, eksperimentiraju kombinirajući različite elemente zajedno. Međutim, sobe ne bi trebale sadržavati previše ukrasa. Treba ih pažljivo odabrati i ništa od toga ne bi trebalo biti slučajno u prostoriji. U isto vrijeme, opremanje sobe treba biti funkcionalno i pružiti udobnost svim članovima kućanstva.

Moderni namještaj igra značajnu ulogu u stvaranju ove vrste aranžmana. On prije svega ima jednostavan oblik i vrlo je funkcionalan. Jako popularan je bijeli i crni namještaj ili s drvenim dodacima. Izvrsno će pristajati prvenstveno u dnevnom boravku, koji obično ima police za knjige, klasične komode i TV ormare s prostorom za TV, kao i udobne sofe. Zanimljiv dodatak bit će stolić za kavu, koji je vrlo udoban, a istovremeno elegantan i privlači poglede, dajući interijeru duh modernosti. Ljubitelji ukrasa, biljaka ili uokvirenih fotografija rado posežu za zidnim policama na koje možete staviti sve ove vrste predmeta. Dnevni boravak u modernom dizajnu 100 posto je prilagođen potrebama članova kućanstva, a i lako održava. U isto vrijeme je elegantan i oduševljava svakoga tko ga vidi.

 

Kako urediti dnevni boravak funkcionalno i moderno?


Posljednji krik mode je uređenje otvorenog dnevnog boravka. Profesionalno se takav aranžman naziva kuhinja povezana s dnevnim boravkom. To je najčešće korišten model u modernoj gradnji - osobito u slučaju malih stanova. Odvajanje je praktički nemoguće za ograničenu količinu prostora.

Međutim, ovaj manevar može se izvesti u većem stanu ili kući, samo uklonite zid koji dijeli dnevni boravak i kuhinju kako biste dobili više prostora.

 

Prednosti dnevnog boravka s čajnom kuhinjom - dnevni boravak s blagovaonicom


Kombinacija dnevnog boravka s čajnom kuhinjom omogućuje nešto bolji raspored prostora jer tada imate puno veći prostor za uređenje. Zapamtite da je potpuno odvajanje dnevnog boravka s čajnom kuhinjom moguće samo postavljanjem pregradnog zida ali to također zauzima prostor. Često je kuhinja lišena dnevnog svjetla.

Također možemo koristiti rješenja kao što su otok ili pola stijene od stakla. Zapamtite da oni također zauzimaju puno prostora u sobi. Staklene stijene mogu biti neprikladne ako u stanu postoje djeca ili životinje. Otok će, pak, značajno smanjiti širinu prostorije.

Osnovni zadaci uređenja interijera, u kojima dnevni boravak s kuhinjom postaje jedan, su:

• povećanje prostora dostupnog u dnevnom boravku s čajnom kuhinjom,

• mogućnost kuhanja i druženja s obitelji,

• dobivanje bolje kontrole nad djecom koja se nalaze u dnevnoj sobi,

• minimiziranje opreme u stanu.

Dnevni boravak s čajnom kuhinjom, nedostaci rješenja – dnevni boravak s blagovaonicom

Nažalost, projektiranje dnevnog boravka s čajnom kuhinjom također ima mnogo nedostataka, uglavnom funkcionalnih. To uključuje:

• širenje ne uvijek ugodnih mirisa,

• potreba za održavanjem reda – nered negativno utječe na karakter dnevnog boravka s kuhinjom,

• širenje buke kuhinjske opreme i žurba tijekom pripreme obroka,

• Djeca i kućni ljubimci imaju stalan pristup kuhinji.

Prilikom uređenja dnevnog boravka s čajnom kuhinjom, moramo barem malo pokušati ukloniti gore navedene nedostatke. Ispada da je potrebno kupiti:

• veliku kuhinjsku napu,

• Perilicu posuđa

• prostrane kuhinjske ormariće,

• zaštitne elemente za ladice, ormare ili peći.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!